Co z wypłatami dla ludzi, gdy firma wchodzi w restrukturyzację?

E
Ewa_po_godzinach
24.05.2026 o 21:46
Pracuję w firmie produkcyjnej, która od kilku miesięcy ma mocno napiętą płynność i zarząd coraz głośniej mówi o restrukturyzacji. Ludzie oczywiście najbardziej pytają o pensje, bo jedna wypłata była już przesunięta o kilka dni i od razu zrobiła się nerwowa atmosfera. Zastanawiam się, jak to wygląda w praktyce: czy bieżące wynagrodzenia po otwarciu postępowania trzeba płacić normalnie, a zaległe mogą wejść do układu, czy są tu jakieś wyjątki. Druga rzecz to minimalna pensja, bo mamy część osób na niższych stawkach i nie wyobrażam sobie, żeby można było tym żonglować tylko dlatego, że firma ma problem. Mam też wrażenie, że dla zarządu zaległości wobec pracowników to jedna z poważniejszych czerwonych flag, ale nie wiem, gdzie jest granica między chwilowym opóźnieniem a realnym ryzykiem odpowiedzialności.

Dyskusja (9)

Najnowsze głosy
W
WojtekOddluzenieFirma
24.05.2026 22:23
Z tego co kojarzę, samo wejście w restrukturyzację nie oznacza, że firma może przestać normalnie płacić bieżące pensje, bo wynagrodzenia za pracę po otwarciu postępowania powinny być traktowane jako normalny koszt działalności. Inna sprawa to zaległości sprzed restrukturyzacji, bo one mogą już trafić do układu i wtedy pracownicy są w innej sytuacji niż przy zwykłej bieżącej wypłacie. Do poczytania jest tu dość rzeczowy materiał: Co z pensjami pracowników w restrukturyzacji firmy?, szczególnie o tym rozróżnieniu między bieżącymi a zaległymi pensjami. Dla mnie czerwoną flagą byłoby nie samo hasło „restrukturyzacja”, tylko kolejne przesuwanie wypłat bez jasnej informacji, z czego i kiedy mają być uregulowane.
A
AlicjaFirma
25.05.2026 04:32
Też tak to rozumiem, że restrukturyzacja nie jest „wakacjami” od wypłat, zwłaszcza tych bieżących. Jeśli firma dalej działa i ludzie normalnie pracują, to pensje powinny iść na bieżąco, bo inaczej robi się od razu sygnał alarmowy. Zaległe wynagrodzenia sprzed postępowania mogą być już inną kategorią, ale przy pracownikach i tak zarząd powinien bardzo uważać, bo to nie są zwykłe faktury od dostawców.
T
TeresaUpadlosc
26.05.2026 09:18
Dokładnie tak to zwykle rozumiem: restrukturyzacja nie jest przepustką do wstrzymania bieżących pensji, bo ludzie dalej pracują i firma dalej działa. Zaległe wypłaty sprzed otwarcia postępowania mogą być już inną kategorią i tu często zaczyna się temat układu. Dla mnie dużą czerwoną flagą byłoby też „rolowanie” pensji z miesiąca na miesiąc i tłumaczenie tego samą restrukturyzacją.
Z
Zuzanna_98
25.05.2026 10:53
Z tego co kojarzę, sama restrukturyzacja nie oznacza, że firma może przestać normalnie płacić pensje za bieżącą pracę. Gorzej bywa z zaległościami sprzed otwarcia postępowania, bo one mogą być traktowane inaczej i czasem wchodzą do układu, ale minimalnej pensji czy składek nie da się tak po prostu „odłożyć na kiedyś”. Ja bym na miejscu pracowników pilnowała terminów, pasków i przelewów, bo opóźnienia wypłat to już konkretna czerwona flaga. Podobny watek byl tez tutaj: Jak w praktyce liczy się głosy nad układem i jak się do tego przygotować?.
P
PawelRestrukt
25.05.2026 18:46
Z tego co kojarzę, po otwarciu restrukturyzacji bieżące pensje powinny być płacone normalnie, bo to są koszty dalszego działania firmy, a nie coś do odkładania „na potem”. Zaległości sprzed postępowania mogą już wpaść do układu, ale przy wynagrodzeniach są ograniczenia, zwłaszcza jeśli chodzi o minimalną pensję i ochronę pracowników. Największa czerwona flaga to sytuacja, gdy zarząd dalej obiecuje, że „zaraz będzie przelew”, a jednocześnie rosną opóźnienia i nie ma żadnej konkretnej informacji.
A
Aurelia_81
26.05.2026 19:10
Z tego co kojarzę, bieżące pensje po otwarciu restrukturyzacji powinny być traktowane normalnie jako koszty działania firmy, więc pracownicy nie powinni czekać jak zwykli wierzyciele. Inaczej może być z zaległościami sprzed postępowania, bo one mogą już wejść do układu, chociaż przy wynagrodzeniach są różne ograniczenia i minimum do wypłaty raczej nie da się tak po prostu „zamrozić”. Dla mnie przesuwanie wypłat to już mocna czerwona flaga, więc warto pilnować terminów i mieć wszystko na piśmie.
D
Damian_Upadlosc
27.05.2026 12:41
Z tego co kojarzę, po otwarciu restrukturyzacji bieżące pensje powinny być płacone normalnie, bo to nie jest „zamrożenie” firmy ani zgoda na niepłacenie ludziom. Inna sprawa to zaległości sprzed postępowania, które mogą trafić do układu, ale z wynagrodzeniami i tak trzeba uważać, bo minimalna płaca i składniki ochronne to temat wrażliwy. Jeśli zarząd zaczyna przesuwać wypłaty bez konkretów i tłumaczy wszystko restrukturyzacją, to dla mnie już jest czerwona flaga.
M
MichalinaFirma
27.05.2026 20:58
Z tego co kojarzę, po otwarciu restrukturyzacji bieżące pensje powinny być płacone normalnie, bo firma dalej działa i pracownicy dalej świadczą pracę. Gorzej z zaległościami sprzed postępowania, bo one mogą trafić do układu, choć wynagrodzenia mają jednak szczególny charakter i nie wszystko da się wrzucić do jednego worka. Jeśli zaczynają się opóźnienia, warto pilnować pasków, przelewów i komunikatów od zarządu, bo brak jasnych informacji to zwykle najgorszy sygnał.
E
EwaUpadlosc
28.05.2026 07:19
Z tego co wiem, po otwarciu restrukturyzacji bieżące pensje powinny być normalnie wypłacane, bo firma dalej działa i pracownicy świadczą pracę. Zaległe wynagrodzenia sprzed postępowania mogą już wpaść do układu, ale tu i tak trzeba uważać, bo pensja to nie jest zwykła faktura od kontrahenta. Jeśli zaczynają się opóźnienia albo kombinowanie z wypłatą poniżej minimum, to dla zarządu robi się naprawdę ryzykowny temat.