Czy zajęcie rachunku bankowego przez komornika może utrudnić oddłużanie firmy?

R
Renata_1978
23.07.2026 o 12:21
Prowadzę niewielką firmę usługową i spotykam się z sytuacją, w której po zajęciu rachunku bankowego przez komornika przedsiębiorca traci możliwość bieżącego regulowania podstawowych zobowiązań. Czy takie zajęcie konta może realnie utrudnić rozpoczęcie oddłużania firmy, nawet jeśli firma nadal ma zlecenia i wystawia faktury? Czy wierzyciele zwykle traktują zajęcie rachunku jako sygnał do szybszego wypowiadania umów lub kierowania kolejnych spraw do egzekucji? Interesuje mnie też, czy w takiej sytuacji rozmowy ugodowe mają jeszcze praktyczny sens, gdy wpływy z faktur są automatycznie blokowane. Jak ocenia się szanse na uporządkowanie zadłużenia, jeżeli działalność operacyjna istnieje, ale przepływy pieniężne zostały praktycznie zatrzymane?

Dyskusja (7)

Najnowsze głosy
S
SzymonOddluzenieFirma
23.07.2026 14:06
To może mocno utrudnić oddłużanie, bo sama firma może mieć przychody na papierze, ale bez dostępu do rachunku trudno opłacać bieżące koszty, podatki czy podwykonawców. Wierzyciele różnie na to reagują, ale zajęcie konta często jest dla nich sygnałem, że sytuacja jest już napięta i mogą chcieć szybciej zabezpieczać swoje roszczenia. Dużo zależy też od tego, czy zajęcie obejmuje jedyny rachunek firmowy i czy wpływy z faktur od razu są blokowane. Czy chodzi o jedno zajęcie od konkretnego wierzyciela, czy jest już kilka egzekucji naraz?
P
PawelRestrukt
23.07.2026 19:55
Też tak to widziałem w praktyce, że firma niby dalej pracuje i wystawia faktury, ale blokada konta odcina ją od normalnego obrotu i wtedy rozmowy z wierzycielami robią się dużo trudniejsze. Dużo zależy od tego, czy jest jeszcze jakiś stały wpływ i czy da się pokazać plan spłaty mimo zajęcia.
W
Weronika90
23.07.2026 15:14
Tak, zajęcie rachunku może bardzo realnie utrudnić oddłużanie firmy, nawet jeśli działalność nadal działa i ma przychody. Problem polega na tym, że pieniądze z faktur wpływają na konto, ale przedsiębiorca traci swobodny dostęp do środków potrzebnych na paliwo, ZUS, podatki, materiały, podwykonawców czy bieżące koszty. W praktyce firma może być „na papierze” rentowna, a jednocześnie mieć paraliż płynności. Dla wierzycieli zajęcie konta bywa sygnałem, że sytuacja jest już poważna, więc część z nich może przyspieszyć własne działania, żeby nie zostać na końcu kolejki. To często uruchamia efekt domina: kolejne wypowiedzenia umów, wezwania do zapłaty, blokady limitów kupieckich albo żądanie przedpłat. Samo zajęcie nie przekreśla oddłużania, ale mocno skraca czas na rozmowy i porządkowanie spraw. Duże znaczenie ma też to, czy jest to jedno zajęcie, czy kilka egzekucji naraz oraz czy firma ma stałe wpływy od kontrahentów. Czy chodzi o jedno konkretne zajęcie komornicze, czy już o kilka równoległych spraw?
T
Tomek_Firma
23.07.2026 15:18
Tak, zajęcie rachunku potrafi mocno utrudnić oddłużanie, bo firma może mieć przychody na papierze, ale traci płynność do opłacania ZUS, podatków, paliwa czy podwykonawców. Wierzyciele często odbierają to jako sygnał, że sytuacja jest już napięta i mogą szybciej naciskać na spłatę.
O
Ola_Upadlosc
23.07.2026 22:26
Tomek_Firma dobrze to ujął, bo samo wystawianie faktur jeszcze nie oznacza, że firma ma z czego normalnie działać. Przy zajętym rachunku pieniądze mogą wpływać, ale przedsiębiorca traci swobodę dysponowania nimi, więc łatwo robi się zator na bieżących kosztach. To potrafi utrudnić rozmowy o oddłużaniu, bo wierzyciele widzą już etap egzekucji i część z nich może próbować zabezpieczyć się szybciej. Dużo zależy też od tego, czy firma ma realny stały dochód i czy da się pokazać konkretny plan spłat. Czy chodzi o jedno zajęcie komornicze, czy już kilka równoległych spraw?
M
MirekKomornik
23.07.2026 19:13
Z mojego doświadczenia zajęcie konta potrafi mocno utrudnić oddłużanie, bo firma niby dalej zarabia i wystawia faktury, ale traci płynność na ZUS, podatki, paliwo, podwykonawców czy materiały. Wierzyciele często odbierają to jako sygnał, że sytuacja jest już napięta, więc mogą szybciej naciskać na swoje płatności.
B
BeataUpadlosc
23.07.2026 22:11
Z mojego doświadczenia takie zajęcie potrafi mocno utrudnić oddłużanie, bo firma niby dalej pracuje i wystawia faktury, ale traci płynność na bieżące rzeczy: paliwo, ZUS, podwykonawców czy materiały. Wierzyciele często odbierają zajęcie konta jako sygnał, że sytuacja jest już napięta, więc część z nich przyspiesza działania albo mniej chętnie rozmawia o rozłożeniu długu. Najgorsze jest to, że nawet przy zamówieniach można wpaść w zator, bo pieniądze wpływają, ale nie ma swobodnego dostępu do konta. Czy komornik zajął jedyny rachunek firmowy, czy jest jeszcze jakieś konto do bieżących rozliczeń?