Czy sąd może odmówić otwarcia restrukturyzacji mimo złożonego wniosku?

J
Janek_81
23.05.2026 o 12:21
Prowadzę firmę usługową i od kilku miesięcy rozważam restrukturyzację, ale mam obawę, że sam wniosek nie wystarczy, jeśli sąd uzna, że sytuacja jest już zbyt słaba. Najbardziej zastanawia mnie, jak w praktyce oceniana jest realność układu, bo na papierze da się rozpisać spłaty, ale wiadomo, że przychody nie zawsze idą zgodnie z planem. Słyszałem też, że problemem może być brak pieniędzy na samo postępowanie albo podejrzenie, że wierzyciele byliby przez restrukturyzację pokrzywdzeni. Czy ktoś miał sytuację, że sąd odmówił otwarcia postępowania właśnie z takich powodów? Chciałbym wiedzieć, na co uważać przed złożeniem wniosku, żeby nie stracić czasu i nie pogorszyć relacji z wierzycielami.

Dyskusja (8)

Najnowsze głosy
M
Mateusz81
23.05.2026 13:59
Sam wniosek faktycznie nie załatwia sprawy, bo sąd patrzy nie tylko na formalności, ale też na to, czy układ ma realne szanse i czy postępowanie nie pogorszy sytuacji wierzycieli. W praktyce ważne jest pokazanie źródeł finansowania, sensownych prognoz i tego, że firma po otwarciu restrukturyzacji będzie w stanie normalnie działać, a nie tylko “kupić czas”. Dobrze jest też sprawdzić typowe powody odmowy, np. tutaj jest rzeczowo opisane: Kiedy sąd odmówi otwarcia restrukturyzacji firmy?. Moim zdaniem największy problem to nie sama słabsza kondycja firmy, tylko brak wiarygodnego planu, skąd mają się brać pieniądze na bieżące koszty i spłaty.
R
Romek94
24.05.2026 01:04
Dokładnie, samo opisanie spłat w harmonogramie to chyba za mało, jeśli nie ma za tym realnych wpływów albo konkretnych działań naprawczych. Sąd pewnie będzie patrzył, czy firma faktycznie ma z czego dalej działać i pokryć koszty postępowania, a nie tylko czy wniosek jest poprawnie napisany. Moim zdaniem lepiej wcześniej dobrze policzyć wariant pesymistyczny, bo zbyt optymistyczne prognozy mogą tylko zaszkodzić.
S
SlawekRestrukt
24.05.2026 18:36
Sam wniosek faktycznie nie daje gwarancji, bo sąd patrzy, czy postępowanie ma sens, a nie tylko czy dokumenty zostały złożone. Jeśli z planu wynika, że układ jest czysto życzeniowy, firma nie ma środków nawet na koszty postępowania albo działania dłużnika mogłyby krzywdzić wierzycieli, to odmowa jest możliwa. W praktyce warto dobrze pokazać źródła finansowania i realne założenia przychodów, bo same deklaracje spłat mogą nie wystarczyć. Podobny watek byl tez tutaj: Wierzyciele nie chcą poprzeć układu i nie wiem, czy jeszcze da się to odkręcić.
M
MarekUpadloscRestrukt
25.05.2026 10:31
Sam wniosek faktycznie nie gwarantuje otwarcia postępowania, bo sąd patrzy, czy restrukturyzacja ma sens i czy nie będzie tylko odwlekaniem upadłości kosztem wierzycieli. Z praktyki największe znaczenie ma pokazanie realnych źródeł finansowania bieżącej działalności i kosztów postępowania, a nie tylko tabelki ze spłatami. Jeśli plan opiera się na bardzo optymistycznych przychodach albo brakuje dokumentów, to ryzyko odmowy rośnie.
A
AlicjaFirma
25.05.2026 17:26
Też mam wrażenie, że kluczowe jest pokazanie nie tylko planu spłat, ale tego, z czego firma ma normalnie funkcjonować w trakcie postępowania. Jeśli we wniosku są same założenia bez potwierdzenia w umowach, zamówieniach czy realnych wpływach, to sąd może uznać, że układ jest mało prawdopodobny. No i błędy formalne też potrafią zaszkodzić, zwłaszcza gdy sytuacja firmy już jest napięta.
R
RadekFirmaUpadlosc
26.05.2026 04:06
Sam wniosek faktycznie nie daje gwarancji, bo sąd patrzy też na to, czy postępowanie ma sens i nie będzie tylko odwlekaniem upadłości. Z tego co wiem, problemem może być brak pieniędzy na koszty postępowania, mało realne propozycje układowe albo sytuacja, w której wierzyciele byliby przez to ewidentnie pokrzywdzeni. Dlatego lepiej pokazać nie tylko tabelkę spłat, ale też skąd realnie mają się wziąć środki i czy firma ma jeszcze zdolność do bieżącego działania.
E
EwaUpadlosc
26.05.2026 14:21
Sam wniosek faktycznie nie daje gwarancji, bo sąd patrzy nie tylko na formalności, ale też na to, czy postępowanie ma sens ekonomiczny. Jeśli z dokumentów wynika, że nie ma pieniędzy nawet na koszty albo propozycje układowe są kompletnie oderwane od realnych przychodów, odmowa jest możliwa. W praktyce ważne jest też, żeby nie wyglądało to na próbę przeciągania sprawy kosztem wierzycieli.
O
OskarFirmaUpadlosc
27.05.2026 03:42
Sam wniosek faktycznie nie daje gwarancji, bo sąd patrzy, czy restrukturyzacja ma w ogóle sens i czy nie będzie tylko odsuwaniem upadłości kosztem wierzycieli. Z tego co widziałem, duże znaczenie ma pokazanie realnych źródeł finansowania bieżącej działalności i kosztów postępowania, a nie tylko rozpisanie rat w układzie. Jeśli plan opiera się na bardzo optymistycznych przychodach albo są braki formalne we wniosku, to ryzyko odmowy rośnie.