Ile realnie trzeba odłożyć na restrukturyzację firmy?

R
Rysiek_z_magazynu
07.06.2026 o 21:38
Mam małą firmę handlową i od kilku miesięcy rozważam restrukturyzację, ale szczerze mówiąc najbardziej blokują mnie koszty na starcie. Jedni mówią o opłatach sądowych i zaliczkach, inni od razu doliczają wynagrodzenie doradcy, przygotowanie dokumentów i jakieś bieżące koszty postępowania. Chciałbym podejść do tego rozsądnie, bo sama firma jeszcze pracuje, ale gotówki w kasie nie ma za dużo i nie wiem, czy wchodzenie w układ nie dobije płynności. Czy ktoś z praktyki może napisać, jakie wydatki faktycznie pojawiają się na początku, a co wychodzi dopiero później? Zastanawiam się też, czy da się przed decyzją w miarę realnie policzyć, czy firmę w ogóle stać na restrukturyzację.

Dyskusja (4)

Najnowsze głosy
K
KonradKomornik
08.06.2026 09:15
Moim zdaniem warto liczyć nie tylko opłaty sądowe, ale też realny koszt przygotowania dokumentów i pracy doradcy, bo to zwykle robi największą różnicę na starcie. Przy małej firmie handlowej kluczowe jest też, czy po wejściu w układ zostaje gotówka na bieżące zakupy i obsługę klientów. Tu jest dość rzeczowo rozpisane, z czego składają się koszty: Ile kosztuje restrukturyzacja firmy?. Najgorsze chyba byłoby wejść w restrukturyzację bez rezerwy na pierwsze miesiące postępowania.
Z
ZenonOddluzenie
09.06.2026 01:50
Największy problem jest taki, że nie ma jednej kwoty, bo inaczej wygląda proste postępowanie z małą liczbą wierzycieli, a inaczej firma z bałaganem w dokumentach i zaległościami wszędzie. Ja bym przed decyzją policzył nie tylko opłaty i doradcę, ale też czy po otwarciu postępowania będzie z czego płacić bieżące koszty działalności. Sama restrukturyzacja może mieć sens, ale jeśli budżet jest na styk już na starcie, to warto najpierw zrobić bardzo konkretną kalkulację z kimś, kto widzi liczby firmy.
M
Maja98
09.06.2026 20:48
Dokładnie, sama opłata na start to tylko kawałek tematu. Moim zdaniem trzeba od razu policzyć, czy firma po wejściu w restrukturyzację będzie miała z czego normalnie działać i płacić bieżące zobowiązania, bo inaczej układ może wyglądać dobrze tylko na papierze. Warto też wcześniej uporządkować dokumenty, bo za chaos zwykle i tak płaci się później czasem albo dodatkowymi kosztami.
M
Magda_84
09.06.2026 08:20
U nas największym zaskoczeniem nie była sama opłata sądowa, tylko koszty przygotowania sensownych dokumentów i pracy doradcy, bo bez tego łatwo wejść w coś, czego firma później nie udźwignie. Ja bym przed decyzją policzyła nie tylko start, ale też kilka miesięcy bieżących kosztów postępowania i normalnego działania firmy. Jeśli gotówki jest mało, warto najpierw zrobić taką chłodną kalkulację, czy układ realnie ma z czego być wykonywany. Podobny watek byl tez tutaj: Dzień układowy a faktury sprzed i po tej dacie.