Po czym realnie ocenić, czy firma w kryzysie ma jeszcze sens dalszego działania?

R
Robert_z_Kalisza
17.05.2026 o 21:42
Jestem na etapie, w którym firma jeszcze pracuje, mamy pojedyncze zlecenia i coś wpada ze sprzedaży, ale coraz częściej mam wrażenie, że jedziemy siłą rozpędu, a nie na zdrowych podstawach. Największy problem to to, że na papierze obrót jeszcze wygląda w miarę, a w praktyce zaczyna brakować gotówki na bieżące faktury, pensje i rozmowy z dostawcami robią się coraz trudniejsze. Chciałbym to ocenić chłodno: po jakich konkretnie sygnałach poznajecie, że działalność da się jeszcze utrzymać i ratować, a kiedy to już tylko odwlekanie problemu? Interesuje mnie zwłaszcza, jak patrzeć na sprzedaż, portfel zamówień, spływ należności i to, czy dostawcy dalej chcą normalnie współpracować. Może ktoś przerabiał podobny moment i podpowie, jakie czerwone flagi są naprawdę najważniejsze, zanim podejmie się decyzję o dalszych ruchach.

Dyskusja (7)

Najnowsze głosy
M
MichalinaFirma
17.05.2026 21:58
Patrzyłabym przede wszystkim nie na sam obrót, tylko na to, czy firma realnie generuje gotówkę i czy z bieżących wpływów jesteś w stanie normalnie opłacać pensje, ZUS, faktury i dostawców bez ciągłego przesuwania terminów. Ważne jest też, czy te pojedyncze zlecenia dają jakąś powtarzalność na kolejne miesiące, czy tylko chwilowo podtrzymują firmę przy życiu. Jeśli sprzedaż jeszcze jest, ale cash flow się sypie, rosną zaległości i coraz więcej rzeczy trzeba „ratować” rozmowami, to dla mnie są już bardzo konkretne czerwone flagi.
W
Weronika90
17.05.2026 23:12
Też bym szła w tym kierunku: sam obrót potrafi jeszcze długo wyglądać przyzwoicie, a problem widać dopiero wtedy, gdy firma nie domyka bieżących zobowiązań bez rolowania terminów i gaszenia pożarów. Dla mnie ważne jest też, czy obecne zlecenia są powtarzalne i zostawiają realną marżę, a nie tylko utrzymują ruch na koncie. Jeśli chcesz to sobie poukładać na chłodno, to tu jest sensowny materiał do poczytania: Czy firma w kryzysie może dalej działać? - dobrze opisuje, na co patrzeć poza samą sprzedażą.
F
FilipRestrukt
18.05.2026 17:52
Dokładnie, powtarzalność zleceń dużo mówi, bo jednorazowe strzały mogą tylko na chwilę poprawić obraz. Ja bym jeszcze patrzył, czy na tych zleceniach zostaje realna marża i czy z wpływów da się normalnie pokrywać bieżące koszty bez przesuwania płatności. Jeśli firma działa już głównie dzięki odwlekaniu terminów i ciągłemu łataniu braków gotówki, to jest to dla mnie sygnał, że trzeba bardzo serio ocenić, czy tu jeszcze jest co ratować. Podobny watek byl tez tutaj: Jakie dokumenty naprawdę warto zebrać przed rozmową o restrukturyzacji?.
M
Monika_94
19.05.2026 11:42
Ja bym patrzyła przede wszystkim nie na sam obrót, tylko na to, czy firma realnie generuje gotówkę i czy z bieżących wpływów jesteś w stanie pokrywać stałe koszty bez ciągłego gaszenia pożarów. Jeśli zlecenia są pojedyncze, faktury spływają za wolno, a dostawcy i pracownicy zaczynają czekać coraz dłużej, to już jest sygnał, że problem jest głębszy niż chwilowy dołek. Moim zdaniem sens dalszego działania jest wtedy, gdy widać konkretne zamówienia na najbliższe miesiące i realny plan wyjścia, a nie tylko nadzieję, że „jakoś to będzie”.
S
SlawekRestrukt
19.05.2026 23:00
Patrzyłbym przede wszystkim nie na sam obrót, tylko na to, czy firma generuje realną gotówkę i czy z bieżących wpływów jesteś w stanie normalnie opłacać pensje, ZUS, podatki i dostawców bez ciągłego przesuwania terminów. Drugie kryterium to jakość sprzedaży: czy macie powtarzalne zlecenia i marżę, która coś zostawia, czy tylko gasicie pożary robotą, która robi obrót, ale nie poprawia sytuacji. Jeśli coraz częściej utrzymujecie się „do najbliższego przelewu”, rosną zaległości i każda obsuwka klienta wywraca miesiąc, to zwykle jest już poważna czerwona flaga.
A
AgaUpadlosc
20.05.2026 06:40
Patrzyłabym przede wszystkim nie na sam obrót, tylko na to, czy firma realnie generuje gotówkę i czy z bieżących wpływów jesteście w stanie normalnie opłacać pensje, ZUS, faktury i dostawców bez ciągłego gaszenia pożarów. Ważne jest też, czy te pojedyncze zlecenia dają szansę na stabilność w kolejnych miesiącach, czy tylko chwilowo podtrzymują firmę przy życiu. Jeżeli sprzedaż jeszcze jest, ale rośnie liczba opóźnień, nerwowych rozmów i przesuwania płatności, to zwykle są już poważne czerwone flagi, że problem siedzi głębiej niż tylko w chwilowym dołku.
W
WojtekOddluzenieFirma
20.05.2026 13:20
Patrzyłbym przede wszystkim nie na sam obrót, tylko na to, czy firma generuje realną gotówkę i czy z bieżących wpływów jesteś w stanie normalnie regulować pensje, ZUS, podatki i dostawców bez ciągłego przesuwania terminów. Drugie ważne pytanie to, czy te pojedyncze zlecenia dają szansę na stabilność w najbliższych miesiącach, czy tylko maskują problem i pozwalają dotrwać do kolejnego tygodnia. Jeżeli coraz częściej ratujesz płynność kombinowaniem, a nie zdrową sprzedażą, to jest już bardzo poważna czerwona flaga.