Restrukturyzacja firmy a faktoring – czy faktor może wstrzymać finansowanie po otwarciu postępowania?
D
DoradcaRobert
11.05.2026 o 12:46
Prowadzę spółkę z o.o. z branży produkcji opakowań i jesteśmy na etapie przygotowania do postępowania o zatwierdzenie układu, bo zaległości wobec kilku wierzycieli przekroczyły już 1,2 mln zł. Na co dzień działamy na krótkiej gotówce i od dwóch lat korzystamy z faktoringu pełnego dla faktur z terminem 45–60 dni. Bez tego finansowania trudno nam utrzymać bieżące zakupy surowca i realizować zamówienia dla stałych odbiorców. Zastanawia mnie, czy po otwarciu restrukturyzacji faktor może od razu obniżyć limit albo całkowicie wstrzymać wypłaty pod wystawione faktury. W umowie są różne zapisy o pogorszeniu sytuacji finansowej, ale nie wiem, jak to wygląda w praktyce przy formalnym postępowaniu. Czy ktoś przerabiał podobną sytuację i wie, czy taka umowa zwykle działa dalej, czy trzeba liczyć się z natychmiastowym zablokowaniem finansowania? Interesuje mnie to zwłaszcza przy spółce, która nadal normalnie sprzedaje i nie ma zaległości wobec samych odbiorców.