Wejście do spółki jawnej z zaległościami – za co realnie odpowiada wspólnik?

A
Aneta_z_Lodzi
19.04.2026 o 18:04
Mam pytanie z praktyki, bo coraz częściej trafiają do mnie rozmowy o wejściu w spółkę jawną, która ma już trochę zaległości u dostawców i w ZUS. Wiem, że w spółce jawnej wspólnik może odpowiadać prywatnym majątkiem, ale nie do końca jasne jest dla mnie, kiedy wierzyciel faktycznie może pójść do wspólnika, a kiedy najpierw musi próbować egzekucji ze spółki. Chodzi mi też o tę solidarność odpowiedzialności, bo brzmi to tak, jakby wierzyciel mógł wybrać sobie jednego wspólnika i od niego żądać całości. Czy osoba, która dopiero wchodzi do spółki, powinna szczególnie sprawdzić stare długi, umowy, poręczenia i zaległości publicznoprawne, zanim podpisze cokolwiek u notariusza albo w CEIDG/KRS? Pytam rzeczowo, bo widzę, że wiele osób traktuje spółkę jawną prawie jak zwykłą współpracę, a potem dopiero okazuje się, że ryzyko prywatne jest dużo większe niż zakładali.

Dyskusja (7)

Najnowsze głosy
J
Jakub_81
19.04.2026 22:59
W praktyce kluczowe jest to, że odpowiedzialność wspólnika w spółce jawnej jest solidarna, ale co do zasady wierzyciel powinien najpierw kierować egzekucję do majątku spółki, a dopiero gdy okaże się bezskuteczna, może iść do wspólników. Przy wejściu do już działającej spółki trzeba więc bardzo dokładnie sprawdzić nie tylko bieżące długi, ale też umowy, zaległości publicznoprawne i potencjalne spory, bo później tłumaczenie „to było przed moim wejściem” może niewiele dać. Sensownie opisano to tutaj: Jaka jest odpowiedzialność wspólników w spółce jawnej?, zwłaszcza różnicę między solidarnością a subsydiarnością. Ja bym przed podpisaniem czegokolwiek poprosił jeszcze o zaświadczenia z ZUS/US i pełną listę zobowiązań wobec dostawców.
I
Iza_88
20.04.2026 08:41
Przy wejściu do spółki jawnej nie patrzyłabym tylko na to, czy długi są „spółki”, bo wspólnik i tak może finalnie odpowiadać swoim majątkiem, jeśli egzekucja z majątku spółki okaże się bezskuteczna. Solidarność oznacza, że wierzyciel może dochodzić całości od wybranego wspólnika, a potem ewentualne rozliczenia są już między wspólnikami. Przed podpisaniem czegokolwiek sprawdziłabym dokładnie zaległości w ZUS, podatkach, umowach z dostawcami i to, czy w umowie spółki da się jasno uregulować rozliczenia za stare zobowiązania.
M
Marta84
04.05.2026 15:49
Dokładnie, sama nazwa „dług spółki” trochę usypia czujność, a w praktyce ryzyko dla wspólnika jest realne. Kluczowe jest to, że wierzyciel co do zasady najpierw powinien kierować egzekucję do majątku spółki, ale jeśli to nie przyniesie efektu, może sięgnąć do majątku prywatnego wspólnika i dochodzić nawet całej kwoty. Dlatego przed wejściem do takiej spółki warto naprawdę dobrze prześwietlić nie tylko bieżące zobowiązania, ale też to, czy nie ma już problemów z płynnością.
J
Jolanta_Komornik
20.04.2026 20:36
W praktyce kluczowe jest to, że wierzyciel może pozwać spółkę i wspólników, ale z egzekucją z majątku wspólnika zasadniczo wchodzi dopiero wtedy, gdy egzekucja ze spółki okaże się bezskuteczna. Solidarność oznacza natomiast, że jeśli już ta odpowiedzialność wspólników się uruchomi, wierzyciel nie musi dzielić długu „po równo”, tylko może dochodzić całości od wybranego wspólnika. Przed wejściem do takiej spółki sprawdziłabym bardzo dokładnie ZUS, podatki, dostawców, umowy i ewentualne postępowania, bo późniejsze tłumaczenie, że długi były „sprzed mojego wejścia”, nie zawsze daje komfortowe zabezpieczenie.
A
Aurelia_81
02.05.2026 10:14
W praktyce wierzyciel co do zasady powinien najpierw próbować zaspokoić się z majątku spółki, a dopiero gdy egzekucja okaże się bezskuteczna, może sięgnąć do majątku wspólnika. Ta odpowiedzialność jest solidarna, czyli może dochodzić całości od jednego wspólnika, a potem oni rozliczają się między sobą. Przy wejściu do takiej spółki naprawdę warto dokładnie sprawdzić stare zobowiązania, bo można się wpakować w cudze zaległości dużo bardziej, niż się na początku wydaje. Podobny watek byl tez tutaj: Cesja wierzytelności przy zadłużonej firmie – kiedy to ma sens?.
S
SlawekRestrukt
03.05.2026 06:11
W praktyce wierzyciel co do zasady najpierw powinien skierować egzekucję do majątku spółki, a dopiero gdy okaże się ona bezskuteczna, może sięgnąć do majątku prywatnego wspólnika. Ta odpowiedzialność jest solidarna, więc może wybrać, od którego wspólnika będzie dochodził całości długu, a potem ewentualne rozliczenia są już między wspólnikami. Przy wejściu do spółki z zaległościami dobrze bardzo dokładnie sprawdzić, jakie są długi i od kiedy istnieją, bo tu łatwo wejść w cudzy problem dużo głębiej, niż się na początku wydaje.
M
MichalOddluzenieFirma
04.05.2026 01:58
W spółce jawnej odpowiedzialność wspólnika jest co do zasady osobista, solidarna i subsydiarna, czyli wierzyciel najpierw powinien skierować egzekucję do majątku spółki, a dopiero gdy to okaże się bezskuteczne, może sięgnąć do majątku prywatnego wspólnika. Solidarność w praktyce oznacza, że wierzyciel może żądać całości długu od jednego wspólnika, a potem ewentualne rozliczenia między wspólnikami to już osobna sprawa. Przed wejściem do takiej spółki koniecznie sprawdziłbym pełne zadłużenie, zaległości publicznoprawne i dokumenty księgowe, bo wejście do spółki z problemami może się bardzo szybko przełożyć na realne ryzyko prywatne.