Od kiedy dopisywać „w restrukturyzacji” przy firmie?

M
Magda_z_dokumentow
31.05.2026 o 21:38
Mam praktyczne pytanie, bo w dokumentach zaczyna nam się robić mały bałagan. Klient ma rozpoczęte działania pod postępowanie o zatwierdzenie układu, ale część osób w biurze już chce dopisywać przy nazwie firmy „w restrukturyzacji”, a część twierdzi, że dopiero po formalnym otwarciu postępowania. Chodzi mi głównie o faktury, stopki mailowe, umowy z dostawcami i pisma do wierzycieli. Czy przy PZU momentem granicznym jest obwieszczenie, dzień układowy, czy jeszcze coś innego? I co zrobić, jeśli przez kilka dni wyszły dokumenty z błędnym oznaczeniem, poprawiać je od razu czy wystarczy sprostowanie przy kolejnej korespondencji?

Dyskusja (1)

Najnowsze głosy
D
DarekKomornik
31.05.2026 22:07
W PZU uważałbym z tym dopiskiem, bo samo przygotowywanie dokumentów i rozmowy z doradcą to jeszcze nie jest „w restrukturyzacji” w takim sensie, jak po obwieszczeniu/uruchomieniu ochrony. Ja bym przyjął jeden moment graniczny i od niego konsekwentnie zmienił faktury, stopki, pisma i nowe umowy, żeby nie robić chaosu. Jeśli coś poszło wcześniej z błędnym oznaczeniem, raczej wyjaśnienie albo korekta przy kolejnym dokumencie niż panika.