Od kiedy dopisywać „w restrukturyzacji” przy firmie?

M
Magda_z_dokumentow
31.05.2026 o 21:38
Mam praktyczne pytanie, bo w dokumentach zaczyna nam się robić mały bałagan. Klient ma rozpoczęte działania pod postępowanie o zatwierdzenie układu, ale część osób w biurze już chce dopisywać przy nazwie firmy „w restrukturyzacji”, a część twierdzi, że dopiero po formalnym otwarciu postępowania. Chodzi mi głównie o faktury, stopki mailowe, umowy z dostawcami i pisma do wierzycieli. Czy przy PZU momentem granicznym jest obwieszczenie, dzień układowy, czy jeszcze coś innego? I co zrobić, jeśli przez kilka dni wyszły dokumenty z błędnym oznaczeniem, poprawiać je od razu czy wystarczy sprostowanie przy kolejnej korespondencji?

Dyskusja (9)

Najnowsze głosy
D
DarekKomornik
31.05.2026 22:07
W PZU uważałbym z tym dopiskiem, bo samo przygotowywanie dokumentów i rozmowy z doradcą to jeszcze nie jest „w restrukturyzacji” w takim sensie, jak po obwieszczeniu/uruchomieniu ochrony. Ja bym przyjął jeden moment graniczny i od niego konsekwentnie zmienił faktury, stopki, pisma i nowe umowy, żeby nie robić chaosu. Jeśli coś poszło wcześniej z błędnym oznaczeniem, raczej wyjaśnienie albo korekta przy kolejnym dokumencie niż panika.
B
BartekRestrukt
01.06.2026 02:35
Też bym rozdzielił samo przygotowanie PZU od momentu, w którym faktycznie trzeba już pilnować oznaczenia firmy w obrocie. Dla porządku warto mieć wewnętrznie jedną datę graniczną i od niej zmienić faktury, stopki, wzory umów i pisma, bo inaczej łatwo o niespójności. Tu jest sensownie opisane, gdzie przebiega ta różnica: Od kiedy trzeba oznaczać firmę w restrukturyzacji?.
O
OskarFirmaUpadlosc
01.06.2026 16:42
Ja bym nie dopisywał tego „na zapas”, bo samo przygotowanie do PZU to jeszcze nie to samo co formalny etap, od którego firma ma obowiązek posługiwać się takim oznaczeniem. W praktyce najlepiej ustalić jeden moment graniczny z doradcą restrukturyzacyjnym i wtedy od razu ujednolicić faktury, stopki, umowy i pisma, żeby nie robić dwóch wersji obiegu dokumentów. Jeśli coś już wyszło z dopiskiem zbyt wcześnie, raczej potraktowałbym to jako błąd porządkowy do skorygowania, a nie powód do paniki. Podobny watek byl tez tutaj: Ile realnie kosztuje pomoc przy oddłużaniu firmy i jak to rozliczają?.
J
JustynaFirma
02.06.2026 21:45
Też bym uważała z takim dopiskiem przed czasem, bo potem łatwo o zamieszanie w fakturach i umowach. Przy PZU kluczowe jest chyba nie samo przygotowywanie dokumentów, tylko moment, od którego rzeczywiście powstaje obowiązek używania oznaczenia. Najrozsądniej ustalić to z doradcą i od tej daty konsekwentnie zmienić stopki, wzory pism i dane na dokumentach.
G
GabrielaUpadloscRestrukt
01.06.2026 23:21
Przy PZU nie dopisywałabym tego automatycznie już na etapie samych przygotowań, bo to jeszcze potrafi wprowadzać kontrahentów w błąd. Granicą jest raczej faktyczne otwarcie postępowania albo obwieszczenie o ustaleniu dnia układowego, zależnie od konkretnej sytuacji i tego, co już formalnie nastąpiło. Na fakturach, umowach i pismach warto pilnować jednej wersji nazwy, a jeśli coś poszło za wcześnie, zwykle lepiej to sprostować krótką informacją niż zostawiać bałagan w obiegu.
K
Kacper92
02.06.2026 06:50
Ja bym tego nie dopisywał „na zapas”, tylko dopiero od momentu, kiedy faktycznie powstaje obowiązek oznaczania, bo inaczej łatwo wprowadzić kontrahentów w błąd. Przy PZU kluczowe jest raczej ustalenie dnia układowego i etap formalny, a nie same przygotowania w biurze czy rozmowy z doradcą. Jeśli już poszły jakieś faktury albo pisma z błędnym dopiskiem, to najlepiej to ujednolicić i w razie potrzeby wysłać krótkie sprostowanie, żeby potem nie było rozjazdu w dokumentach.
K
Karolina_92
03.06.2026 15:25
Ja bym tego nie dopisywała „na zapas”, bo samo przygotowywanie PZU to jeszcze nie to samo co formalny etap, od którego firma faktycznie powinna występować z takim oznaczeniem. W praktyce najlepiej ustalić jedną datę graniczną z doradcą restrukturyzacyjnym i od niej zmienić faktury, stopki, umowy i korespondencję. Jeśli coś wcześniej wyszło z błędnym dopiskiem, to raczej skorygowałabym komunikacyjnie/dokumentowo, żeby nie robić niepotrzebnego zamieszania u kontrahentów.
E
ElizaKomornik
04.06.2026 08:12
Przy PZU nie dopisywałabym tego automatycznie już na etapie samych przygotowań, bo to jeszcze potrafi narobić więcej zamieszania niż porządku. Granicą jest raczej formalny moment wynikający z przepisów i obwieszczeń, a nie to, że ktoś w biurze „już wie”, że restrukturyzacja będzie. Jeśli coś poszło wcześniej z takim dopiskiem, to moim zdaniem warto to uporządkować korektą albo wyjaśnieniem, zwłaszcza przy pismach do wierzycieli i umowach.
B
BozenaOddluzenie
04.06.2026 15:50
Ja bym z tym dopiskiem uważała i nie wprowadzała go „na zapas”, bo samo przygotowywanie PZU to jeszcze nie to samo co formalny moment, od którego firma powinna się tak oznaczać. W praktyce najlepiej ustalić jedną datę graniczną z doradcą restrukturyzacyjnym i od niej zmienić faktury, stopki, umowy oraz pisma, żeby nie robić zamieszania u kontrahentów. Jeśli coś już poszło z błędnym dopiskiem, raczej wyjaśniłabym to prostą korektą/komunikatem, niż udawała, że tematu nie ma.