Czy zaległy podatek w urzędzie skarbowym blokuje oddłużanie firmy?

F
FirmaKatarzyna
31.05.2026 o 06:03
Prowadzę małą firmę usługową i mam zaległość w urzędzie skarbowym na około 48 tys. zł, głównie z VAT za ostatnie miesiące. Przyszło już upomnienie, ale nie mam jeszcze zajęcia konta ani komornika skarbowego. Równolegle mam opóźnienia u dwóch dostawców i zaczynam rozmowy o spłacie w ratach. Czy taka zaległość podatkowa na tym etapie może zablokować sensowne oddłużanie firmy albo utrudnić rozmowy z innymi wierzycielami?

Dyskusja (6)

Najnowsze głosy
T
TatianaUpadlosc
31.05.2026 08:43
Sama zaległość w US nie blokuje oddłużania firmy, ale może mocno skomplikować rozmowy, jeśli urząd przejdzie do egzekucji i zajmie konto. Przy 48 tys. zł z VAT lepiej nie czekać biernie, bo upomnienie to zwykle etap przed dalszymi działaniami. Dostawcy też inaczej patrzą na raty, gdy widzą, że temat podatków jest jakoś poukładany, a nie zostawiony sam sobie. Masz już złożony wniosek o raty albo odroczenie w urzędzie?
A
Ania_Restrukt
31.05.2026 16:41
Zgadzam się z Tatianą, sam dług w urzędzie jeszcze nie zamyka drogi do układania spłat, ale problem robi się dużo większy, gdy wejdzie egzekucja i konto firmowe zostanie zablokowane. Przy VAT urząd zwykle działa dość sprawnie, więc ten moment po upomnieniu jest dość istotny. Dostawcom łatwiej też pokazać konkretny plan spłat, jeśli wiadomo, co dzieje się z zaległością podatkową. Czy składałeś już wniosek do US o raty albo odroczenie?
M
MirellaFirma
02.06.2026 16:08
Też z doświadczenia widziałem, że sam dług w skarbówce jeszcze nie zamyka drogi do dogadania się z dostawcami, ale jak US ruszy z zajęciem konta, to cała układanka potrafi się posypać. Przy takiej kwocie dobrze mieć już konkretny plan spłat i nie ukrywać tego w rozmowach, bo dostawcy zwykle bardziej boją się chaosu niż samego zadłużenia.
J
Julita_90
01.06.2026 21:53
Sama zaległość w urzędzie skarbowym nie musi automatycznie blokować oddłużania firmy, ale może mocno utrudnić układanie spłat, zwłaszcza jeśli urząd przejdzie do egzekucji. Przy VAT fiskus zwykle działa dość sprawnie, więc dobrze byłoby szybko sprawdzić, czy da się złożyć wniosek o raty albo odroczenie, zanim pojawi się zajęcie konta. Dostawcy mogą patrzeć na to ostrożniej, jeśli zobaczą ryzyko blokady środków, ale sam fakt upomnienia jeszcze nie przekreśla rozmów. Czy masz już realny plan, ile miesięcznie możesz przeznaczyć łącznie na spłatę urzędu i dostawców?
K
KorneliaUpadloscRestrukt
02.06.2026 16:36
Sama zaległość w US nie blokuje oddłużania firmy, ale może mocno utrudnić rozmowy, jeśli urząd szybko przejdzie do egzekucji i zajmie konto, bo wtedy tracisz płynność oraz wiarygodność wobec dostawców. Przy 48 tys. zł z VAT dobrze byłoby równolegle rozmawiać z urzędem o uldze lub ratach, zanim dojdzie do zajęcia rachunku.
M
Marcin96
03.06.2026 10:29
Sama zaległość w US nie blokuje oddłużania firmy, ale przy VAT urząd potrafi szybko przejść od upomnienia do egzekucji, więc dobrze uwzględnić tę kwotę w rozmowach z dostawcami, bo zajęcie konta może później rozwalić ustalone raty. Czy składałeś już wniosek o raty albo odroczenie w urzędzie?