Jak podejść do rozmów z bankiem, zanim wypowie kredyt firmowy?

E
Ewa_po_godzinach
30.05.2026 o 05:51
Prowadzę małą firmę usługową i od kilku miesięcy mamy coraz większy problem z ratami kredytu obrotowego. Bank już dzwonił z pytaniem o zaległość, ale na razie nie ma jeszcze wypowiedzenia umowy i zastanawiam się, jak najlepiej podejść do rozmowy, żeby nie pogorszyć sytuacji. Czy lepiej od razu prosić o karencję w spłacie kapitału, czy przygotować własny harmonogram z mniejszymi ratami na kilka miesięcy? Mam zestawienie należności od klientów i prognozę wpływów, ale nie wiem, czy bank patrzy na takie rzeczy poważnie, czy bardziej liczy się szybka wpłata choćby części zaległości. No i druga sprawa: co realnie zmienia się po wypowiedzeniu umowy, jeśli do tego dojdzie, czy wtedy nadal jest sens negocjować, czy robi się już zupełnie inna rozmowa?

Dyskusja (6)

Najnowsze głosy
A
Adrian_Oddluzenie
30.05.2026 15:02
Na tym etapie najważniejsze jest nie czekać na wypowiedzenie, tylko samemu wyjść do banku z konkretną propozycją i liczbami. Ja przygotowałbym krótki opis sytuacji, realny cash flow na najbliższe miesiące i własny wariant spłaty, a karencję w kapitale potraktował jako jeden z możliwych elementów, nie jedyną prośbę. Dobrze jest też pokazać, z czego bank ma uwierzyć, że po 3-6 miesiącach firma wróci do normalnych rat. Do poczytania w temacie: Jak negocjować długi firmy wobec banku?, bo sensownie porządkuje, co przygotować przed rozmową i co zmienia moment wypowiedzenia umowy.
L
Lena88
31.05.2026 04:50
Dokładnie, bank zwykle lepiej reaguje, jeśli widzi, że firma sama pilnuje tematu i nie udaje, że problemu nie ma. Ja bym poszła z konkretnym, ale ostrożnym planem, takim którego naprawdę da się dotrzymać, bo obietnice na wyrost mogą potem bardziej zaszkodzić. Karencja w kapitale ma sens, jeśli pokażesz, że przez te kilka miesięcy oddechu firma wróci do normalnych wpływów.
K
KorneliaUpadloscRestrukt
31.05.2026 12:08
Najlepiej odezwać się do banku zanim sprawa pójdzie dalej, bo po wypowiedzeniu umowy pole manewru zwykle jest dużo mniejsze. Przygotowałabym krótkie zestawienie wpływów, kosztów i zaległości oraz własną propozycję spłat, np. niższe raty przez kilka miesięcy albo karencję w kapitale, ale z pokazaniem, z czego potem wrócicie do normalnej obsługi. Bankowi łatwiej rozmawia się z firmą, która nie tylko prosi o ulgę, ale pokazuje realny plan. Podobny watek byl tez tutaj: Jak nie stracić dostawców, kiedy firma jest w trakcie oddłużania?.
B
BogdanKomornikOddluzenie
01.06.2026 04:24
Dokładnie, im wcześniej pójdziesz do banku z konkretem, tym większa szansa, że potraktują sprawę jako przejściowy problem, a nie unikanie spłaty. Ja bym przygotował realny harmonogram, taki którego firma faktycznie udźwignie, bo obiecywanie zbyt wysokich rat tylko pogorszy rozmowę za miesiąc czy dwa. Karencja może mieć sens, ale dobrze od razu pokazać, z czego będą regulowane odsetki i kiedy wróci normalna obsługa kredytu.
P
PatrykOddluzenie
01.06.2026 12:10
Najgorsze, co można zrobić, to czekać na wypowiedzenie, bo wtedy pole manewru zwykle mocno się zawęża. Ja bym poszedł do banku z konkretnym zestawieniem wpływów, kosztów i propozycją realnego harmonogramu na najbliższe miesiące, a karencję w kapitale potraktował jako jeden z wariantów, nie jedyną prośbę. Ważne, żeby pokazać, że firma dalej działa i że proponowane raty są policzone, a nie rzucone „na oko”.
G
Grzesiek98
02.06.2026 01:19
Najgorzej chyba czekać, aż bank sam zrobi kolejny krok. Ja bym przed rozmową przygotował konkretne liczby: aktualne wpływy, koszty, ile realnie jesteś w stanie płacić przez najbliższe miesiące i od kiedy wracasz do normalnych rat. Karencja w kapitale ma sens, jeśli problem jest przejściowy, ale lepiej nie rzucać ogólnego „nie dam rady”, tylko pokazać własny harmonogram i poprosić o restrukturyzację zanim dojdzie do wypowiedzenia.