Kiedy uznać, że firma jest już w kryzysie finansowym?

T
Tomek1984
07.06.2026 o 21:48
Prowadzę firmę usługową od kilkunastu lat i mam wrażenie, że najtrudniej jest złapać ten moment, kiedy zwykły słabszy okres zaczyna się robić prawdziwym kryzysem. U mnie sygnałem ostrzegawczym zawsze było to, że zaczynałem przesuwać płatności nie dlatego, że czekałem na przelew od klienta, tylko dlatego, że realnie nie było z czego zapłacić. Do tego dochodziły telefony od dostawców, kombinowanie z ZUS-em i płacenie tylko tym, którzy najbardziej naciskali. Ciekawi mnie, jakie progi reakcji przyjmujecie u siebie, żeby nie obudzić się za późno. Czy patrzycie bardziej na zaległości, cash flow na najbliższe tygodnie, czy może na to, ile zobowiązań trzeba już rolować z miesiąca na miesiąc?

Dyskusja (6)

Najnowsze głosy
K
KorneliaUpadloscRestrukt
08.06.2026 01:11
Moim zdaniem granica zaczyna się tam, gdzie firma przestaje zarządzać płatnościami, a zaczyna nimi gasić pożary. Jednorazowe opóźnienie jeszcze nie musi oznaczać kryzysu, ale jeśli regularnie wybiera się, komu zapłacić teraz, a kogo odsunąć na później, to jest już bardzo mocny sygnał ostrzegawczy. Dobrze opisuje to ten materiał do poczytania: Po czym poznać kryzys finansowy w firmie?, zwłaszcza w kontekście pytań kontrolnych, które właściciel powinien sobie zadać zanim sytuacja wymknie się spod kontroli. U mnie takim praktycznym testem byłoby pytanie: czy bez nowej zaliczki albo kredytu jestem w stanie spokojnie zamknąć najbliższe 30 dni?
M
Marcin96
09.06.2026 05:17
Zgadzam się, że sama obsuwka jeszcze nie przesądza sprawy, bo w usługach czasem jeden większy klient potrafi rozjechać płynność. Dla mnie alarm zaczyna się wtedy, gdy takie decyzje stają się stałym elementem tygodnia i człowiek bardziej planuje, co odłożyć, niż jak zarobić. Wtedy warto już chłodno policzyć koszty, terminy i zobowiązania, bo im dłużej się to zamiata, tym mniej zostaje ruchu.
S
Sylwia_88
08.06.2026 08:36
Dla mnie granica zaczyna się tam, gdzie problemy z płynnością przestają być jednorazowe, a zaczynają wracać co miesiąc. Jeśli właściciel musi stale wybierać, komu zapłacić najpierw, odkłada podatki albo pensje i liczy na „jakoś to będzie”, to już nie jest słabszy okres, tylko sygnał do szybkiej reakcji. Warto wtedy od razu policzyć realne zobowiązania i wpływy na najbliższe tygodnie, bez zakładania optymistycznych scenariuszy. Podobny watek byl tez tutaj: Od kiedy dopisywać „w restrukturyzacji” przy firmie?.
M
MichalinaFirma
08.06.2026 22:54
U mnie granicą było to, że problemy przestały być jednorazowe, a zaczęły się powtarzać co miesiąc. Jeśli właściciel już nie planuje rozwoju, tylko codziennie myśli, komu zapłacić najpierw i jak odwlec resztę, to moim zdaniem firma jest w kryzysie, nawet jeśli jeszcze normalnie działa. Warto wtedy szybko policzyć realne koszty, zaległości i zobowiązania, bo samo „jakoś będzie” zwykle tylko pogarsza sytuację.
I
Iza_88
09.06.2026 17:39
Moim zdaniem kryzys zaczyna się wtedy, gdy przestajesz podejmować decyzje biznesowe, a zaczynasz tylko gasić bieżące pożary. Jeśli co miesiąc trzeba wybierać, czy zapłacić ZUS, dostawcę czy pensje, to już nie jest zwykły słabszy okres. Warto wtedy uczciwie policzyć zobowiązania, sprawdzić realne wpływy na najbliższe tygodnie i szybko ciąć koszty, zanim zaległości urosną do poziomu nie do opanowania.
J
Julita_90
10.06.2026 04:29
Moim zdaniem kryzys zaczyna się wtedy, gdy przestajesz zarządzać terminami, a zaczynasz tylko gasić pożary. Jeśli co miesiąc wraca ten sam problem z ZUS-em, pensjami albo dostawcami, to już nie jest chwilowy dołek, tylko sygnał, że trzeba ciąć koszty i sprawdzić rentowność usług. Warto też uczciwie policzyć, czy firma zarabia na bieżącej działalności, czy tylko jedzie na przesuwaniu zobowiązań.