Która umowa może pociągnąć za sobą resztę zobowiązań?

I
Iwona_sklepik
19.07.2026 o 21:30
Prowadzę mały sklep i próbuję poukładać firmowe długi, ale coraz bardziej widzę, że nie sama wysokość rat jest problemem, tylko to, co może się wydarzyć po jednym opóźnieniu. Mam leasing, kilku dostawców z odroczonym terminem i umowę najmu, gdzie wypowiedzenie może wejść dość szybko, jeśli zaległość przekroczy określony czas. Zastanawiam się, jak praktycznie rozpoznać taką umowę, która po 7, 14 albo 30 dniach zwłoki uruchomi efekt domina i popsuje cały plan spłat. Czy patrzycie najpierw na klauzule wypowiedzenia, cross-default, wstrzymanie dostaw, czy raczej na to, bez czego firma nie wygeneruje gotówki w kolejnym miesiącu? Nie chcę panikować przy każdej fakturze, ale też boję się przeoczyć zapis, który nagle odetnie mi towar albo sprzęt potrzebny do pracy.

Dyskusja (6)

Najnowsze głosy
A
Ania_Restrukt
20.07.2026 09:18
Ja bym zaczęła od sprawdzenia nie wysokości rat, tylko terminów i skutków opóźnienia: gdzie po 7, 14 albo 30 dniach druga strona może wypowiedzieć umowę, wstrzymać dostawy albo zażądać natychmiastowej spłaty. Czasem największym ryzykiem nie jest największy dług, tylko umowa, bez której sklep przestaje normalnie działać, np. lokal, kluczowy dostawca albo leasing auta/sprzętu. Do poczytania w temacie jest ten materiał: Jak rozpoznać umowę, która uruchomi efekt domina w firmie?, bo dobrze porządkuje właśnie test 7/14/30 dni i klauzule typu cross-default. Sprawdziłabym też, czy jedna zaległość nie daje komuś prawa do uruchomienia kolejnych roszczeń automatycznie.
S
Sylwia_88
20.07.2026 20:28
Dokładnie tak bym na to patrzyła. U mnie pierwsze do sprawdzenia byłyby umowy, które blokują bieżące działanie sklepu, czyli najem, leasing sprzętu/auta i kluczowi dostawcy, bo tam nawet małe opóźnienie może szybko zrobić większy problem. Warto też wyłapać zapisy o natychmiastowej wymagalności albo powiązaniu jednej zaległości z innymi umowami, bo to potrafi uruchomić reakcję łańcuchową.
M
Marta84
21.07.2026 20:06
Marta84 ma rację, ja też zaczęłabym od tych umów, bez których sklep po prostu staje albo traci towar. Sama wysokość zaległości bywa mniej ważna niż zapis, po ilu dniach można wypowiedzieć umowę, wstrzymać dostawy albo postawić całość do zapłaty. Dobrze jest sobie zrobić prostą tabelkę z terminami 7/14/30 dni i osobno zaznaczyć dostawców, leasing i najem, bo wtedy od razu widać, co może pociągnąć resztę.
D
DarekKomornik
21.07.2026 10:58
Ja bym zaczął od sprawdzenia nie największej raty, tylko tego, gdzie opóźnienie najszybciej daje drugiej stronie prawo do wypowiedzenia albo wstrzymania świadczenia. W praktyce najbardziej „domino” robią zwykle najem lokalu, leasing sprzętu potrzebnego do sprzedaży i dostawcy, bez których nie masz towaru. W umowach szukaj zapisów typu 7/14/30 dni zwłoki, natychmiastowe wypowiedzenie, obowiązek spłaty całości po wypowiedzeniu albo powiązanie z innymi zaległościami. Podobny watek byl tez tutaj: Nowy wierzyciel odezwał się w sprawie starego długu spółki.
G
GabrielaUpadloscRestrukt
22.07.2026 13:48
Ja bym zaczęła od przejrzenia umów nie pod kątem wysokości raty, tylko terminów reakcji wierzyciela po opóźnieniu: 7, 14, 30 dni i czy jest tam wypowiedzenie, wstrzymanie dostaw albo natychmiastowa wymagalność. Najbardziej „ciągnące resztę” bywają leasing, najem lokalu i kluczowy dostawca, bo ich zerwanie od razu uderza w możliwość dalszej sprzedaży. Warto też sprawdzić, czy gdzieś nie ma zapisów typu cross-default, czyli że problem w jednej umowie staje się naruszeniem w innej.
J
JustynaFirma
23.07.2026 06:15
Ja bym zaczęła od sprawdzenia, która umowa najszybciej daje drugiej stronie prawo do wypowiedzenia albo wstrzymania świadczenia po opóźnieniu, bo to często jest groźniejsze niż sama rata. U mnie kluczowe były zapisy typu 7/14/30 dni, cross-default oraz to, czy zaległość u jednego dostawcy blokuje kolejne dostawy i przez to sprzedaż. Leasing też warto traktować priorytetowo, jeśli bez auta/sprzętu realnie staje operacyjnie firma.