Tygodniowy cash flow przy utracie płynności

M
Monika78
07.06.2026 o 21:46
Prowadzę firmę usługową i ostatnio widzę, że miesięczne zestawienia kompletnie mi nie pomagają, bo problem pojawia się z tygodnia na tydzień. Wpływy są nierówne, część klientów płaci po terminie, a ja muszę decydować, czy najpierw opłacić ludzi, ZUS, dostawców czy raty leasingu. Zaczęłam rozpisywać gotówkę na najbliższe tygodnie, ale mam problem z tym, jak uczciwie pokazać lukę, kiedy wiem, że część pieniędzy może nie wejść na czas. Czy w takim cash flow wpisujecie tylko pewne wpływy, czy też te prawdopodobne, ale osobno? Chciałabym mieć narzędzie do podejmowania decyzji, a nie tabelkę, która dobrze wygląda tylko na papierze. Jak praktycznie układacie taki tygodniowy plan, gdy firma już czuje utratę płynności?

Dyskusja (5)

Najnowsze głosy
L
Lena88
07.06.2026 21:53
Przy takim rozjechanym cash flow chyba najuczciwiej jest robić dwa warianty: pewne wpływy i wpływy „możliwe”, ale nie traktować tych drugich jak pieniędzy na koncie. U mnie dużo jaśniej robi się dopiero wtedy, gdy osobno zaznaczam płatności krytyczne na dany tydzień, bo wtedy widać, czy problemem jest brak pieniędzy w ogóle, czy tylko przesunięcie terminu. Do poczytania jest też ten materiał: Jak ułożyć tygodniowy cash flow, gdy firma traci płynność?, dobrze porządkuje temat luki gotówkowej tydzień po tygodniu. Zadałabym sobie jeszcze pytanie, które płatności naprawdę grożą zatrzymaniem firmy, a które można negocjować wcześniej, zanim zrobi się nerwowo.
I
Iza_88
08.06.2026 13:15
Ja bym w takim tygodniowym cash flow nie wpisywała spóźnionych płatności jako pewnych, tylko raczej w osobnej kolumnie „możliwe wpływy”. Wtedy od razu widać, jaka jest realna luka przy kasie, którą faktycznie masz na koncie, a jaka będzie dopiero jeśli klient zapłaci. Przy utracie płynności to trochę boli, ale pomaga podejmować decyzje bez oszukiwania samej siebie. Podobny watek byl tez tutaj: Jak ustalić raty z wierzycielami, gdy firma ma nierówne wpływy?.
S
Sebastian_Komornik
09.06.2026 03:27
Przy takiej sytuacji tygodniowy cash flow ma sens tylko wtedy, gdy wpisujesz wpływy w dwóch wersjach: pewne i prawdopodobne, bo inaczej łatwo samemu sobie zamazać lukę. Ja bym najpierw zaznaczył koszty, których brak zapłaty od razu robi największy problem, czyli pensje, ZUS, leasingi i kluczowych dostawców, a dopiero potem resztę. Jeśli pieniędzy „może” nie być, to w planie traktowałbym je tak, jakby ich nie było, a dopiero po faktycznym wpływie przesuwał decyzje.
K
Kacper92
09.06.2026 16:22
Dokładnie, rozdzielenie pewnych wpływów od tych „może przyjdą” dużo zmienia, bo wtedy widać, czy firma realnie ma z czego przeżyć tydzień. Ja bym jeszcze przy tych kosztach krytycznych dopisał konkretną datę, nie tylko kwotę, bo czasem różnica kilku dni decyduje, czy da się coś przesunąć. No i lepiej założyć ostrożniejszy wariant, a ewentualną wpłatę po terminie traktować jako poprawę sytuacji, nie podstawę planu.
B
BozenaOddluzenie
10.06.2026 05:47
Najlepiej wpisywać wpływy w dwóch wariantach: pewne i możliwe, bo wtedy od razu widać, na czym realnie można się oprzeć. Przy utracie płynności tygodniowy cash flow powinien pokazywać nie tylko terminy faktur, ale też minimalne płatności, których nie da się odsunąć bez większych konsekwencji. Lukę gotówkową warto pokazać wprost, nawet jeśli wygląda źle, bo dopiero wtedy właściciel może zdecydować, co negocjować, co przesunąć i z kim rozmawiać najpierw.