Jak ułożyć realny harmonogram spłat, gdy firma ma nierówne wpływy?

M
Monika78
07.06.2026 o 21:38
Prowadzę małą firmę usługową i próbuję uporządkować zaległości, zanim wszystko zacznie się sypać bardziej. Problem mam taki, że wpływy są bardzo nierówne, a wierzyciele oczekują konkretnych dat i kwot, których nie chcę obiecywać na wyrost. Zastanawiam się, czy najpierw rozpisać cały cash flow na kilka miesięcy i od razu oddzielić ZUS, podatki, leasing oraz dostawców krytycznych od reszty zobowiązań. Nie wiem też, czy zaczynać rozmowy od tych największych wierzycieli, czy od tych, którzy mogą najszybciej wstrzymać współpracę. Chciałabym przygotować harmonogram spłat, który będzie wyglądał poważnie, ale jednocześnie nie dobije firmy po dwóch ratach.

Dyskusja (5)

Najnowsze głosy
E
Emilia90
08.06.2026 01:28
Przy nierównych wpływach zaczęłabym od ostrożnego cash flow, raczej na wariancie pesymistycznym niż średnim, bo wtedy raty nie są obietnicą bez pokrycia. ZUS, podatki, leasing i dostawcy krytyczni faktycznie warto oddzielić od reszty, bo ich opóźnienia najszybciej blokują dalsze działanie firmy. Do poczytania jest też materiał Jak przygotować harmonogram spłat dla zadłużonej firmy?, sensownie porządkuje temat kolejności działań i rozmów z wierzycielami. Ważne, żeby nie proponować wszystkim tego samego terminu, tylko dopasować spłaty do realnych okien, kiedy pieniądze faktycznie wpływają na konto.
G
Grzesiek98
10.06.2026 00:00
Też bym nie liczył rat od średnich wpływów, bo potem jeden słabszy miesiąc rozwala cały plan. U mnie lepiej sprawdza się założenie minimalnego pewnego przychodu i dopiero z nadwyżek dokładanie czegoś do mniej pilnych wierzycieli. Ważne, żeby w rozmowach od razu mówić, z czego wynika taka kwota, bo konkretny, nawet mniejszy harmonogram wygląda poważniej niż obietnice na wyrost.
M
Marcin96
08.06.2026 16:38
Ja bym zaczął od cash flow na minimum 3 miesiące i przyjął raczej ostrożny wariant wpływów, bo wtedy łatwiej nie przestrzelić z obietnicami. ZUS, podatki, leasing i dostawców potrzebnych do bieżącej pracy dałbym wyżej w kolejności, a z resztą rozmawiał dopiero z konkretną propozycją mniejszej, ale realnej raty. Lepsze jest chyba powiedzieć wierzycielowi uczciwie, że możesz płacić np. po terminie, ale regularnie, niż ustalić ambitny harmonogram i złamać go po pierwszym słabszym miesiącu.
M
Monika_94
09.06.2026 07:23
Też bym szła w ostrożne założenia, bo przy nierównych wpływach lepiej potem dopłacić więcej, niż tłumaczyć się z niedotrzymanej raty. Najpierw policzyłabym, ile realnie zostaje po kosztach koniecznych do działania firmy, a dopiero z tej kwoty układała propozycje dla pozostałych wierzycieli. Dobrze też zostawić sobie mały bufor, bo bez niego każdy opóźniony przelew od klienta znowu rozwala cały plan. Podobny watek byl tez tutaj: Dług firmowy trafił do windykacji - od czego zacząć rozmowę?.
A
AsiaKomornikOddluzenie
09.06.2026 13:55
Ja bym zaczęła właśnie od rozpisania cash flow, ale ostrożnie, na bazie pewnych wpływów, a nie „może wpadnie”. Osobno zaznaczyłabym ZUS, podatki, leasing i dostawców, bez których firma nie działa, bo to wyznacza realną kwotę na resztę spłat. W rozmowach z wierzycielami lepiej podać mniejszą ratę, ale taką do utrzymania, niż potem co miesiąc przesuwać terminy.