Czy po zawieszeniu działalności nadal można ogarniać długi firmy?

P
PawelRestrukt
24.05.2026 o 21:33
Zawiesiłem działalność, bo przy obecnych kosztach i zaległościach dalsze ciągnięcie firmy nie miało sensu, ale zobowiązania oczywiście zostały. Mam kilka faktur po terminie, zaległość w ZUS i jedną sprawę, która może zaraz trafić do windykacji. Zastanawiam się, czy po zawieszeniu firmy mogę normalnie negocjować ugody, spłacać stare długi i rozmawiać z wierzycielami, czy są tu jakieś ograniczenia. Nie chcę odwieszać działalności tylko po to, żeby porządkować zaległości, ale też nie wiem, czy zbyt długie czekanie nie pogorszy sytuacji. Czy w takim momencie warto już sprawdzać restrukturyzację, czy najpierw próbować dogadywać się samemu z każdym wierzycielem?

Dyskusja (9)

Najnowsze głosy
S
SzymonOddluzenieFirma
25.05.2026 00:56
Możesz normalnie ogarniać stare zobowiązania po zawieszeniu, bo spłata faktur, rozmowy z wierzycielami czy ugody dotyczą długów powstałych wcześniej, a nie bieżącego prowadzenia działalności. Warto tylko nie czekać do momentu windykacji, bo często łatwiej dogadać raty albo odroczenie zanim sprawa pójdzie dalej. Przy ZUS też lepiej szybko sprawdzić układ ratalny, a jeśli długów jest więcej i robi się ciasno, to rozważyłbym konsultację pod kątem restrukturyzacji.
B
BogdanKomornikOddluzenie
25.05.2026 01:27
Zgadza się, zawieszenie działalności nie kasuje zobowiązań i nie blokuje rozmów o długach, zwłaszcza jeśli chodzi o faktury czy zaległości powstałe wcześniej. Ja bym tylko pilnował, żeby ustalenia z wierzycielami mieć na piśmie, bo przy ratach albo odroczeniu terminu później mniej jest nieporozumień. Do poczytania w temacie jest też materiał Czy można oddłużać firmę po zawieszeniu działalności?, bo sensownie wyjaśnia, co można robić po zawieszeniu i kiedy warto myśleć o restrukturyzacji.
R
Ryszard_96
25.05.2026 16:59
Dokładnie, zawieszenie nie kasuje zobowiązań ani nie blokuje rozmów o ich spłacie. Ja bym jeszcze dodał, żeby wszystko ustalać pisemnie, nawet jeśli najpierw jest rozmowa telefoniczna, bo przy zaległościach łatwo potem o nieporozumienia. Przy ZUS też lepiej szybko sprawdzić opcje układu ratalnego, zanim odsetki i egzekucja zaczną robić większy problem. Podobny watek byl tez tutaj: Jak ułożyć rozmowy z kilkoma wierzycielami, żeby nie narobić sobie większego bałaganu?.
M
MichalinaFirma
26.05.2026 04:08
Moim zdaniem zawieszenie działalności nie blokuje spłacania starych zobowiązań ani rozmów z wierzycielami, bo to nie jest prowadzenie nowych interesów, tylko porządkowanie zaległości. Warto jak najszybciej odezwać się do ZUS i kontrahentów, zanim sprawa pójdzie dalej do windykacji, bo ugody zwykle łatwiej ustalać wcześniej. Jeśli kwoty są większe i widać, że sam harmonogram spłat może nie wystarczyć, sprawdziłabym też temat restrukturyzacji, żeby nie działać po omacku.
A
AlicjaFirma
26.05.2026 19:48
Możesz normalnie spłacać stare zobowiązania i dogadywać ugody, bo zawieszenie działalności nie kasuje długów ani nie blokuje rozmów z wierzycielami. Ważne tylko, żeby nie robić nowych czynności typowo zarobkowych w ramach firmy, bo to już mogłoby wyglądać jak prowadzenie działalności. Przy ZUS i fakturach po terminie lepiej odezwać się wcześniej, zanim pójdzie windykacja, a jeśli kwoty są większe, sprawdziłabym też temat restrukturyzacji.
I
Iza_88
27.05.2026 13:53
Moim zdaniem zawieszenie działalności nie blokuje rozmów z wierzycielami ani spłacania starych zobowiązań, bo to nie jest prowadzenie nowego biznesu, tylko porządkowanie tego, co już powstało. Warto szybko odezwać się do ZUS i kontrahentów, zanim sprawy pójdą dalej, bo ugoda albo raty są zwykle łatwiejsze przed windykacją. Przy większych zaległościach sprawdziłabym też, czy nie wchodzi w grę restrukturyzacja, żeby nie działać po omacku.
K
KonradKomornik
28.05.2026 02:38
Możesz normalnie ogarniać stare zobowiązania po zawieszeniu, bo zawieszenie działalności nie kasuje długów ani nie blokuje spłaty faktur, ZUS-u czy dogadywania ugód. Ważne, żeby nie robić nowych czynności typowo zarobkowych, ale rozmowy z wierzycielami, rozliczanie zaległości i pilnowanie windykacji są jak najbardziej do zrobienia. Jak widzisz, że zadłużenie zaczyna Cię przerastać, to lepiej od razu sprawdzić restrukturyzację albo inną formalną ścieżkę, zanim sprawy trafią dalej.
A
Amelia_Komornik
28.05.2026 21:05
Zawieszenie działalności nie kasuje długów ani nie blokuje rozmów z wierzycielami, więc stare faktury, ZUS czy ugody można normalnie ogarniać bez odwieszania firmy. Ważne tylko, żeby nie robić nowych czynności typowo zarobkowych, a skupić się na zamykaniu wcześniejszych spraw i pilnować terminów. Jeśli widzisz, że windykacja zaraz ruszy albo długi zaczynają przerastać możliwości spłaty, to warto równolegle sprawdzić opcję restrukturyzacji, zanim zrobi się z tego większy problem.
B
BartekRestrukt
29.05.2026 11:53
Możesz spokojnie spłacać stare zobowiązania i dogadywać ugody po zawieszeniu działalności, bo to nie jest „prowadzenie firmy” w sensie bieżącej sprzedaży czy nowych usług. Ważne, żeby nie zaciągać nowych firmowych zobowiązań i pilnować dokumentów, bo ZUS, faktury czy windykacja same nie znikną przez zawieszenie. Jeśli widzisz, że nie dasz rady ułożyć tego zwykłymi ugodami, to warto wcześniej sprawdzić restrukturyzację, zanim wierzyciele zaczną działać na ostro.