Jak ustalić kolejność płatności, gdy firma ma za mało gotówki?

R
Robert_z_Kalisza
24.05.2026 o 21:33
Mam teraz u klienta sytuację, że wpływy są opóźnione, a do zapłaty w jednym czasie wchodzą pensje, ZUS, podatki, leasing i dwie ważne dostawy. Teoretycznie każdy wierzyciel mówi, że jego płatność jest najpilniejsza, ale wiadomo, że z pustego konta wszystkiego naraz się nie pokryje. Zastanawiam się, jak praktycznie ustalić kolejność, żeby nie odciąć firmy od pracy, ale też nie narobić sobie większych problemów urzędowych albo z pracownikami. Czy w takiej sytuacji najpierw zabezpieczacie płace i kluczowe dostawy, a dopiero potem rozmawiacie z leasingiem, ZUS-em i skarbówką o ratach? Ciekawi mnie też, czy zostawiacie jakąś minimalną rezerwę na bieżący cash flow, czy wszystko idzie od razu na zaległości.

Dyskusja (8)

Najnowsze głosy
A
Artur_96
24.05.2026 21:43
Ja bym zaczął od rozpisania płatności nie według tego, kto najgłośniej naciska, tylko według skutków braku zapłaty: co zatrzyma pracę firmy od razu, co generuje odpowiedzialność osobistą albo urzędową, a co da się realnie odroczyć po rozmowie. Pensje i krytyczne dostawy zwykle są wysoko, ale podatki/ZUS też trzeba traktować ostrożnie, bo późniejsze „gaszenie” bywa droższe niż sama zaległość. Do poczytania jest sensownie zebrany materiał: Które płatności w firmie w kryzysie zabezpieczyć najpierw?, zwłaszcza pod kątem ustawienia awaryjnego cash flow. Pytanie tylko, czy klient ma już policzone minimum gotówki potrzebne na utrzymanie sprzedaży przez najbliższe 2-4 tygodnie?
G
GabrielaUpadloscRestrukt
25.05.2026 15:20
Ja bym zaczęła od rozdzielenia płatności na te, które utrzymują firmę przy życiu tu i teraz, i te, które można próbować odroczyć po kontakcie z wierzycielem. Pensje, krytyczne dostawy i zobowiązania, bez których stanie sprzedaż albo produkcja, zwykle są pierwsze w kolejce, ale ZUS i podatki też trzeba szybko poukładać, bo zaległości urzędowe potrafią potem mocno ograniczyć ruch. Leasing czy dostawców często da się negocjować, tylko lepiej zrobić to zanim termin minie, a nie po kilku ponagleniach. Podobny watek byl tez tutaj: Ile realnie kosztuje pomoc przy oddłużaniu firmy i jak to rozliczają?.
M
MarekUpadloscRestrukt
26.05.2026 07:07
Dokładnie tak bym do tego podszedł, tylko dorzuciłbym jeszcze ocenę skutków braku zapłaty, a nie samej „ważności” faktury. Czasem dostawca za 20 tys. jest pilniejszy niż urząd, jeśli bez niego firma jutro nie wystawi żadnej sprzedaży, ale z ZUS-em czy podatkiem też nie można udawać, że problemu nie ma. Najrozsądniej zrobić krótki cash flow na najbliższe 2-4 tygodnie i od razu rozmawiać z tymi, których płatności mają być przesunięte.
P
PaulinaKomornik
26.05.2026 21:25
Ja bym zaczęła od rozpisania, co realnie zatrzyma firmę „tu i teraz”, a co da się odroczyć po rozmowie z wierzycielem. Pensje i kluczowe dostawy zwykle są krytyczne operacyjnie, ale podatków i ZUS też nie można spychać bez planu, bo zaległości szybko robią się dużo droższe. Przy leasingu i dostawcach warto od razu rozmawiać o częściowej płatności albo krótkim harmonogramie, zanim sprawa pójdzie dalej.
L
Lucyna_84
27.05.2026 12:17
Ja bym zaczęła od tego, co realnie zatrzyma firmę z dnia na dzień: pensje przynajmniej w uzgodnionej części, kluczowe dostawy bez których nie ma sprzedaży i zobowiązania, które mogą szybko uruchomić blokady albo egzekucję. Z ZUS-em i podatkami lepiej nie udawać, że tematu nie ma, tylko od razu sprawdzać odroczenie albo raty, bo urząd zwykle gorzej reaguje na ciszę niż na konkretny wniosek. Leasing też warto szybko przegadać, bo utrata auta czy maszyny może być bardziej bolesna niż sama zaległość.
J
JanekKomornik
27.05.2026 22:08
Dokładnie, ja bym też patrzył nie tylko na termin faktury, ale na skutek braku zapłaty. Jeśli brak jednej dostawy zatrzyma sprzedaż, to czasem jest ważniejsza niż „starszy” wierzyciel, z którym da się dogadać. Urzędów bym nie ignorował, tylko od razu próbował układać raty albo odroczenie, bo cisza zwykle kończy się najgorzej.
W
Weronika90
28.05.2026 15:04
Ja bym zaczęła od tego, co realnie zatrzymuje firmę tu i teraz: pensje i kluczowe dostawy, bez których nie da się wykonać zleceń i wygenerować wpływów. ZUS i podatki też są ważne, ale czasem lepiej od razu kontaktować się z urzędem i próbować rozłożenia lub odroczenia, niż udawać, że problemu nie ma. Leasing zależy od tego, czy auto/maszyna jest krytyczna dla pracy, bo jeśli tak, to też wchodzi wysoko w kolejce.
H
HalinaFirma
29.05.2026 04:39
Ja bym zaczęła od rozpisania, które płatności realnie utrzymują firmę przy życiu w najbliższych tygodniach, a które da się przesunąć po rozmowie z wierzycielem. Pensje i kluczowe dostawy zwykle są wysoko, bo bez ludzi i towaru/usługi firma nie wygeneruje wpływów, ale ZUS i podatki też trzeba traktować poważnie, najlepiej od razu ustalać raty albo odroczenie, zamiast czekać na zaległość. Leasing zależy od tego, czy dotyczy sprzętu niezbędnego do pracy, bo utrata auta czy maszyny może być droższa niż chwilowe przeciągnięcie innej faktury.