Ile realnie kosztuje pomoc przy oddłużaniu firmy i jak to rozliczają?

D
Dorota_z_Opola
17.05.2026 o 21:31
Prowadzę małą firmę usługową i zaczynam się rozglądać za pomocą przy uporządkowaniu zadłużenia, ale kompletnie nie wiem, jaki koszt takiej obsługi jest jeszcze normalny. Jedni mówią o opłacie za samą analizę sytuacji i dokumentów, inni o abonamencie miesięcznym, a jeszcze inni o prowizji za wynegocjowane ugody z wierzycielami. Zastanawiam się też, czy przy kilku wierzycielach cena zwykle mocno rośnie i czy osobno liczą rozmowy z bankiem, leasingiem i urzędem. Nie chcę wpaść w kolejne koszty bez efektu, więc chciałabym wiedzieć, o co konkretnie pytać w ofercie, żeby później nie było dopłat za każdą kolejną czynność. Jeśli ktoś przechodził taki proces, to dajcie znać, jak to u Was wyglądało w praktyce.

Dyskusja (9)

Najnowsze głosy
F
FilipRestrukt
18.05.2026 07:33
Z tego, co widzę, najczęściej rozliczenie jest mieszane: osobno płaci się za analizę dokumentów i ocenę sytuacji, a potem dopiero za dalsze działania, np. negocjacje czy prowadzenie rozmów z wierzycielami. Przy kilku wierzycielach koszt zwykle rośnie, ale nie zawsze liniowo, bo dużo zależy od liczby umów, etapu zaległości i tego, czy w grę wchodzą już sprawy sądowe albo komornik. W miarę sensownie opisano to tutaj: Ile kosztuje pomoc w oddłużaniu firmy? — bez lania wody, tylko konkret o tym, za co faktycznie liczą i o co pytać w ofercie. Ja bym od razu dopytał, czy w wycenie są już ujęte negocjacje i przygotowanie ugód, czy to potem dochodzi osobno.
J
JustynaFirma
18.05.2026 18:59
Też mam takie wrażenie, że najuczciwiej wygląda model, gdzie na początku płacisz za rzetelną analizę, a dopiero później za konkretne działania. Przy większej liczbie wierzycieli cena faktycznie zwykle idzie w górę, ale dobrze dopytać, czy w tej kwocie są już negocjacje, przygotowanie pism i ewentualne ugody, bo tu często wychodzą dodatkowe koszty. Ja bym jeszcze poprosiła o rozpisanie oferty na etapy, żeby było wiadomo, za co dokładnie się płaci.
P
PawelRestrukt
19.05.2026 11:06
Z mojego rozeznania wynika, że najczęściej płaci się albo za samą analizę dokumentów na start, albo za miesięczną obsługę, jeśli sprawa ciągnie się dłużej i obejmuje kontakt z wierzycielami. Przy kilku wierzycielach cena zwykle rośnie, bo rośnie też ilość pracy, a do tego często osobno wyceniane są negocjacje, pisma czy przygotowanie ugód. Najważniejsze to dopytać, co dokładnie obejmuje oferta, żeby potem nie wyszło, że niska cena jest tylko za wstępną ocenę, a cała reszta liczona jest oddzielnie. Podobny watek byl tez tutaj: Spółka partnerska przy rosnących zobowiązaniach – kiedy ma sens, a kiedy lepiej odpuścić?.
R
Ryszard_96
19.05.2026 17:17
Z mojego rozeznania wynika, że najczęściej płaci się albo za samą analizę dokumentów na start, albo za stałą obsługę miesięczną, a przy negocjacjach dochodzi jeszcze czasem prowizja za wypracowane ugody. Przy kilku wierzycielach koszt zwykle rośnie, bo jest więcej pracy i kontaktów, ale warto od razu dopytać, czy w cenie są też pisma, rozmowy i ewentualne spotkania. Najlepiej brać ofertę z jasno rozpisanym zakresem, bo wtedy od razu widać, czy niska cena nie oznacza, że połowę rzeczy trzeba będzie dopłacać osobno.
M
MikolajRestruktKomornik
20.05.2026 00:09
Z mojego rozeznania najczęściej płaci się albo za samą analizę dokumentów i sytuacji firmy na start, albo później za bieżące prowadzenie sprawy i negocjacje z wierzycielami. Cena zwykle rośnie przy większej liczbie wierzycieli, zaległościach w ZUS/US i wtedy, gdy trzeba przygotowywać ugody czy pisma, dlatego warto od razu dopytać, co dokładnie obejmuje oferta. Uważałbym też na same prowizje od „sukcesu”, bo niska stawka na wejściu czasem później wychodzi drożej niż jasne, stałe rozliczenie.
A
Amelia_Komornik
20.05.2026 11:16
Z tego co się orientowałam, najczęściej płaci się albo za samą analizę dokumentów na start, albo za prowadzenie sprawy w modelu miesięcznym, a przy negocjacjach czasem dochodzi jeszcze prowizja od wypracowanych ugód. Przy kilku wierzycielach cena zwykle rośnie, ale bardziej przez ilość pracy niż jakiś sztywny cennik, dlatego warto dopytać, czy w wycenie są już rozmowy z wierzycielami, przygotowanie pism i ewentualne późniejsze wsparcie. Ja bym przede wszystkim patrzyła, żeby oferta była jasno rozpisana, bo wtedy od razu widać, za co faktycznie się płaci.
E
EwaUpadlosc
21.05.2026 03:30
Najczęściej to zależy od zakresu, bo sama analiza dokumentów i sytuacji firmy bywa rozliczana osobno, a dopiero potem dochodzi prowadzenie rozmów z wierzycielami czy przygotowanie ugód. Przy kilku wierzycielach cena zwykle rośnie, ale nie zawsze proporcjonalnie, dlatego warto dopytać, czy w ofercie są już ujęte negocjacje, pisma i ewentualne poprawki do ugód. Ja bym przede wszystkim pilnowała, żeby rozliczenie było jasno opisane od początku, bo wtedy łatwiej ocenić, czy koszt jest realny, czy sztucznie rozbity na kilka etapów.
I
Iza_88
22.05.2026 00:31
Dokładnie, dużo zależy od tego, co faktycznie wchodzi w obsługę, dlatego warto od razu dopytać, czy w cenie są tylko oględziny dokumentów, czy też późniejsze negocjacje i przygotowanie ugód. Przy kilku wierzycielach koszty zwykle idą w górę, ale bardziej przez stopień skomplikowania sprawy niż samą liczbę podmiotów. Ja bym jeszcze sprawdziła, czy osobno liczą kontakt z kancelariami, pisma i ewentualne rozmowy z bankiem albo leasingiem.
A
Ania_Restrukt
21.05.2026 16:35
Z mojego rozeznania wynika, że najczęściej płaci się albo za samą analizę dokumentów na start, albo za stałą miesięczną obsługę, a przy negocjacjach czasem dochodzi jeszcze prowizja od wypracowanej ugody. Cena zwykle rośnie, jeśli jest kilku wierzycieli i sprawa jest bardziej rozproszona, ale warto dopytać, czy w ofercie są już pisma, kontakt z wierzycielami i ewentualne poprawki ugód. Najlepiej od razu poprosić o jasne rozpisanie, co jest w cenie, bo wtedy łatwiej ocenić, czy kwota faktycznie ma sens.