Nowy kredyt na spłatę starych zobowiązań - ratunek czy wpadanie głębiej?

R
Rysiek_z_magazynu
17.05.2026 o 21:35
Mam w firmie kilka zobowiązań, które zaczynają się nakładać i bank podsuwa nam nowy kredyt pod hasłem uporządkowania tematu. Na papierze rata wychodzi trochę niższa, ale po doliczeniu prowizji, zabezpieczeń i okresu spłaty mam wrażenie, że możemy sobie tylko kupić trochę czasu za dużą cenę. Zastanawiam się, w jakich sytuacjach taka konsolidacja faktycznie ma sens, a kiedy lepiej siąść do ugód z wierzycielami i negocjować warunki bez dokładania kolejnego długu. Jeśli ktoś to przerabiał, to na co patrzeć najpierw, żeby nie wpakować firmy w jeszcze gorszy układ. Chodzi mi szczególnie o takie czerwone flagi, których na początku człowiek nie widzi, a potem wychodzą przy pierwszym opóźnieniu albo aneksie.

Dyskusja (7)

Najnowsze głosy
H
HalinaFirma
18.05.2026 05:47
Też bym na to patrzyła głównie przez pryzmat całkowitego kosztu i tego, czy nowy kredyt realnie poprawia płynność, czy tylko odsuwa problem o kilka miesięcy. Jeśli po doliczeniu prowizji, zabezpieczeń i dłuższego okresu spłaty wychodzi dużo drożej, to często sensowniejsze są ugody z wierzycielami i próba rozbicia zobowiązań na warunki, które firma faktycznie udźwignie. Tu jest całkiem rzeczowy materiał do poczytania: Czy nowy kredyt pomoże oddłużyć firmę? — dobrze opisuje, kiedy konsolidacja ma sens, a kiedy jest raczej kupowaniem czasu za wysoką cenę. Sprawdzaliście już, ile wyniesie łączny koszt nowego finansowania versus wariant negocjacji z obecnymi wierzycielami?
A
AlicjaFirma
18.05.2026 20:28
Dokładnie, sama niższa rata niewiele znaczy, jeśli całościowo firma ma oddać dużo więcej i jeszcze dorzuca nowe zabezpieczenia. Taki ruch ma sens dopiero wtedy, gdy po konsolidacji faktycznie poprawia się płynność i jest realny plan wyjścia na prostą, a nie tylko przesunięcie problemu w czasie. Jeśli nowy kredyt ma tylko przykryć bieżące zaległości, to ja też najpierw rozważyłabym rozmowy o ugodach i warunkach spłaty z obecnymi wierzycielami. Podobny watek byl tez tutaj: Po spłacie zajęcia konto firmowe nadal zablokowane - ile to zwykle trwa?.
M
Monika_94
19.05.2026 13:20
Moim zdaniem taki nowy kredyt ma sens tylko wtedy, gdy realnie poprawia płynność, a nie tylko przesuwa problem o kilka lat i podnosi całkowity koszt. Jeśli po zsumowaniu prowizji, zabezpieczeń i dłuższego okresu spłaty wychodzi, że płacicie dużo więcej, to faktycznie można sobie kupić tylko oddech za drogą cenę. W takiej sytuacji serio rozważyłabym najpierw ugody i negocjacje z wierzycielami, zwłaszcza jeśli da się ustalić nowe terminy bez dokładania kolejnego zobowiązania.
A
AsiaKomornikOddluzenie
21.05.2026 21:39
Dokładnie, sama niższa rata jeszcze o niczym nie świadczy, jeśli finalnie firma ma oddać znacznie więcej i dodatkowo zastawić sobie kolejne aktywa. Taki ruch ma sens dopiero wtedy, kiedy po konsolidacji faktycznie oddech w cash flow pozwala normalnie działać i nie generować nowych zaległości. Jeżeli to ma być tylko kupienie kilku miesięcy spokoju za wysoką cenę, to często rozsądniej najpierw usiąść do wierzycieli i sprawdzić, co da się ugrać w ugodach.
M
Marta84
20.05.2026 04:44
Moim zdaniem taki nowy kredyt ma sens tylko wtedy, gdy realnie porządkuje płynność i daje firmie oddech bez dokładania zbyt dużych kosztów w tle. Jeśli po zsumowaniu prowizji, zabezpieczeń i dłuższego okresu spłaty wychodzi, że płacicie po prostu więcej za chwilowy spokój, to najpierw poważnie rozważyłabym ugody i negocjacje z wierzycielami. Czerwona flaga to dla mnie sytuacja, w której rata jest niższa tylko „na wejściu”, ale całościowo firma wpada w jeszcze większe obciążenie.
P
PatrykOddluzenie
20.05.2026 21:51
Moim zdaniem nowy kredyt ma sens tylko wtedy, kiedy realnie obniża miesięczne obciążenie i daje firmie oddech bez dokładania ukrytych kosztów, które potem zjedzą cały efekt. Jeśli po zsumowaniu prowizji, zabezpieczeń i dłuższego okresu spłaty wychodzi, że kupujecie głównie czas, to warto równolegle sprawdzić ugody z wierzycielami, bo czasem da się wynegocjować lepsze warunki bez pakowania się w kolejne finansowanie. Czerwona flaga to dla mnie sytuacja, w której firma bierze nowy kredyt bez poprawy płynności i bez planu, skąd weźmie pieniądze na dalsze raty.
L
Lena88
21.05.2026 11:00
Moim zdaniem taki nowy kredyt ma sens tylko wtedy, kiedy realnie poprawia płynność i daje firmie szansę wyjść na prostą, a nie tylko przesuwa problem o kilka miesięcy. Jeśli po zsumowaniu prowizji, zabezpieczeń i całkowitego kosztu wychodzi, że płacicie dużo więcej za sam oddech, to najpierw serio rozważyłabym ugody i negocjacje z wierzycielami. Czerwona flaga to też sytuacja, w której bank chętnie dokłada finansowanie, ale firma nie ma już stabilnych przychodów, żeby potem ten nowy dług normalnie obsługiwać.