Po spłacie zajęcia konto firmowe nadal zablokowane - ile to zwykle trwa?

I
Izabela_Oddluzenie
30.04.2026 o 17:16
W zeszłym tygodniu spłaciliśmy całą kwotę objętą zajęciem komorniczym i według kancelarii wszystko jest już rozliczone, ale konto firmowe nadal nie działa normalnie. Bank twierdzi, że czeka na formalne zwolnienie rachunku, a komornik mówi, że wysłał już potrzebne pismo. Przez to mamy problem z bieżącymi płatnościami i zaczyna się robić nerwowo, bo wpływy wpadają, ale nie możemy swobodnie nimi dysponować. Czy ktoś z was przerabiał podobną sytuację i może powiedzieć, ile realnie trwa takie odblokowanie po spłacie? Jeśli da się to jakoś przyspieszyć po stronie banku albo komornika, to chętnie poczytam, co u was zadziałało.

Dyskusja (9)

Najnowsze głosy
A
AgaUpadlosc
30.04.2026 18:57
U mnie po spłacie i wysłaniu zwolnienia przez komornika konto odblokowali dopiero po kilku dniach, chyba coś koło tygodnia, więc niestety to nie zawsze dzieje się od razu. Dużo zależy od tego, kiedy bank zaksięguje pismo i czy wszystko po stronie komornika oraz wierzyciela jest już formalnie zamknięte. Na waszym miejscu cisnęłabym jednocześnie bank i kancelarię, najlepiej z potwierdzeniem wysłania zwolnienia, bo to czasem naprawdę przyspiesza sprawę.
H
HalinaFirma
01.05.2026 04:41
Też mam wrażenie, że kilka dni do nawet tygodnia po spłacie to niestety dość typowy scenariusz, bo samo wysłanie zwolnienia jeszcze nie znaczy, że bank od razu technicznie odblokuje rachunek. Tu jest sensowny materiał do poczytania: Ile trwa odblokowanie konta zajętego przez komornika , dobrze wyjaśnia, że czas zależy nie tylko od komornika, ale też od banku i czasem od potwierdzeń po stronie wierzyciela. Próbowaliście poprosić bank o potwierdzenie, czy pismo już wpłynęło i na jakim etapie jest jego realizacja?
L
Lucyna_84
01.05.2026 11:10
Też mam wrażenie, że to niestety często bardziej kwestia obiegu papierów niż samej spłaty. U mnie bank ruszył dopiero wtedy, kiedy zwolnienie było już u nich widoczne w systemie, więc kilka dni do tygodnia to wcale nie jest jakiś wyjątkowy przypadek. Na miejscu autorki wątku cisnęłabym równolegle bank i kancelarię, bo czasem dopiero po takim przypomnieniu sprawa przyspiesza. Podobny watek byl tez tutaj: Wejście do spółki jawnej z zaległościami – za co realnie odpowiada wspólnik?.
W
Weronika90
02.05.2026 03:25
U nas po spłacie i wysłaniu pisma przez komornika konto odblokowali dopiero po kilku dniach roboczych, więc niestety nie dzieje się to od razu. Dużo zależy od tego, kiedy bank zaksięguje zwolnienie i czy wszystko formalnie zamkną też po stronie wierzyciela. Na waszym miejscu codziennie dopytywałabym bank i poprosiła komornika o potwierdzenie wysłania pisma, bo to czasem naprawdę przyspiesza sprawę.
A
AsiaKomornikOddluzenie
03.05.2026 06:11
Zwykle po spłacie to nie schodzi od razu, tylko jeszcze kilka dni roboczych, a czasem nawet dłużej, jeśli bank czeka już tylko na formalne zwolnienie rachunku i księguje to swoim trybem. Dużo zależy od tego, kiedy dokładnie komornik wysłał pismo i jak szybko bank je zarejestruje, czasem pomaga, jeśli dopytacie obie strony o konkretną datę wysyłki i wpływu dokumentu. U nas w podobnej sytuacji największe opóźnienie było właśnie po stronie banku, mimo że kancelaria twierdziła, że wszystko już zamknięte.
M
Mateusz81
04.05.2026 01:58
U mnie po spłacie i wysłaniu zwolnienia przez komornika bank odblokował konto dopiero po kilku dniach roboczych, więc niestety rzadko dzieje się to od razu. Najczęściej wszystko rozbija się o moment, kiedy pismo faktycznie dotrze i zostanie zaksięgowane po stronie banku. Na waszym miejscu cisnąłbym równolegle kancelarię o potwierdzenie wysyłki i bank o status zwolnienia, bo to czasem realnie przyspiesza sprawę.
J
JustynaFirma
04.05.2026 15:49
U mnie po spłacie i wysłaniu zwolnienia przez komornika konto odblokowali dopiero po kilku dniach, chyba 3-5 roboczych, więc niestety to nie zawsze dzieje się od razu. Dużo zależy od tego, kiedy pismo faktycznie dotrze i zostanie zaksięgowane w banku, a czasem jeszcze wierzyciel musi potwierdzić rozliczenie. Na waszym miejscu cisnęłabym równolegle bank i kancelarię, żeby potwierdzić konkretną datę wysłania i odbioru dokumentu.
J
JanekKomornik
04.05.2026 23:23
Zwykle po spłacie to nie schodzi od razu, tylko raczej od kilku dni do nawet 2 tygodni, bo samo wysłanie pisma przez komornika nie znaczy jeszcze, że bank od ręki zdejmie blokadę. Sporo zależy od tego, kiedy bank zaksięguje zwolnienie i czy po drodze nie czekają jeszcze na potwierdzenie od wierzyciela. Na waszym miejscu cisnąłbym równolegle i bank, i kancelarię, najlepiej prosząc o potwierdzenie wysłania oraz przyjęcia pisma, bo to często przyspiesza temat.
B
BeataUpadlosc
05.05.2026 19:13
U mnie po spłacie i wysłaniu pisma przez komornika konto odblokowali dopiero po kilku dniach roboczych, więc niestety nie zawsze dzieje się to od razu. Dużo zależy od tego, kiedy bank zaksięguje zwolnienie i czy wierzyciel nie ma jeszcze czegoś do potwierdzenia. W praktyce najlepiej codziennie cisnąć i bank, i kancelarię, bo czasem samo pismo już poszło, ale leży w obiegu.