Jak zabezpieczyć auta i maszyny, gdy zaczyna brakować gotówki?

R
Rafal_od_mebli
07.06.2026 o 21:42
Prowadzę małą firmę meblarską i od kilku miesięcy mam coraz większy problem z płynnością, bo klienci opóźniają płatności, a koszty materiału i ludzi idą normalnie. Najbardziej martwi mnie leasing busów i jednej maszyny, bo bez tego praktycznie nie mam jak robić zleceń, a już są pierwsze opóźnienia w ratach. Do tego hurtownia zaczyna przebąkiwać o wstrzymaniu dostaw, więc nie wiem, czy najpierw ratować leasing, dostawców, czy odkładać coś na zaległości wobec urzędów. Chciałbym zebrać sobie konkretnie, jakie dane przygotować przed rozmowami, żeby nie gadać na ślepo i nie obiecać czegoś, czego potem nie dowiozę. Czy są jakieś czerwone flagi przy takiej sytuacji, po których trzeba od razu reagować, zanim leasing wypowie umowę albo pojawi się komornik?

Dyskusja (6)

Najnowsze głosy
M
MikolajRestruktKomornik
08.06.2026 00:24
Przy takich opóźnieniach nie układałbym tego tylko według tego, kto najgłośniej naciska, bo bus i maszyna są u Ciebie narzędziem do zarabiania, a nie zwykłym kosztem. Najpierw spisałbym raty leasingu, zaległości u dostawcy, terminy wpływów od klientów i sprawdził, co realnie da się utrzymać przez najbliższe 4-6 tygodni. Warto też szybko rozmawiać z leasingodawcą, zanim sprawa pójdzie w wypowiedzenie umowy, bo wtedy pole manewru robi się dużo mniejsze. Tu jest sensowny materiał do poczytania w tym temacie: Jak chronić flotę i maszyny, gdy firma traci płynność?.
B
BeataUpadlosc
08.06.2026 16:14
Dokładnie, przy takich rzeczach warto najpierw zobaczyć cały obraz, a nie gasić pożary po kolei. Ja bym jeszcze dodała, żeby szybko sprawdzić umowy leasingowe, bo czasem jedno czy dwa opóźnienia uruchamiają procedury, których potem trudno odkręcić. Dostawcy też lepiej nie zostawiać bez kontaktu, bo konkretna propozycja spłaty często działa lepiej niż cisza. Podobny watek byl tez tutaj: Czy da się oddłużać firmę bez wchodzenia w restrukturyzację?.
S
Sylwia_88
09.06.2026 11:11
Też bym zaczęła od leasingów, bo jak zabiorą busa albo maszynę, to firma praktycznie traci możliwość zarabiania. Warto od razu zadzwonić do leasingodawcy, zanim sami zaczną działać, i zapytać o odroczenie rat albo zmianę harmonogramu. Dostawcom też lepiej powiedzieć konkretnie, kiedy i ile można zapłacić, bo cisza zwykle tylko przyspiesza blokadę dostaw.
P
Przemek_Firma
08.06.2026 23:24
Najgorsze w takiej sytuacji to chować głowę w piasek, bo leasing i dostawcy zwykle gorzej reagują na brak kontaktu niż na sam problem z płatnością. Ja bym najpierw zebrał dokładnie zaległości, terminy rat, wartość busów i maszyny oraz to, bez czego firma realnie nie zarabia, a potem rozmawiał o przesunięciu rat albo restrukturyzacji zanim sprawa trafi dalej. Dostawy też ważne, ale jeśli stracisz auta albo maszynę, to możesz nie mieć czym odrobić zaległości.
N
NinaKomornikOddluzenie
09.06.2026 18:17
W takiej sytuacji najgorsze jest czekanie, aż leasing sam wypowie umowy, bo wtedy odzyskanie busów czy maszyny robi się dużo trudniejsze. Ja bym najpierw spisała dokładnie zaległości, terminy rat, wartość sprzętu i to, co realnie wpływa z faktur, a potem rozmawiała z leasingiem o restrukturyzacji zanim pójdzie windykacja albo komornik. Dostawców też warto uprzedzić, ale bez aut i maszyny możesz nie mieć z czego odrobić zaległości.
A
AgaUpadlosc
10.06.2026 09:53
Najgorsze w takiej sytuacji jest czekanie, aż leasing sam wypowie umowę, bo wtedy bus czy maszyna bardzo szybko stają się problemem numer jeden. Ja bym najpierw spisała dokładnie zaległości, terminy rat, wartość sprzętu i to, bez czego firma realnie nie zarobi, a potem rozmawiała z leasingiem o restrukturyzacji zanim pójdą twardsze pisma. Dostawców też warto uprzedzić i dogadać minimum dostaw pod konkretne zlecenia, ale jeśli sprzęt jest krytyczny, to jego utrzymanie zwykle trzeba potraktować priorytetowo.