Kiedy zajęcie komornicze zaczyna realnie blokować firmę?

O
OddluzeniePaulina
07.06.2026 o 21:39
Prowadzę małą firmę usługową i od kilku tygodni mam zajęcie na rachunku firmowym oraz korespondencję od komornika dotyczącą sprzętu. Na początku myślałam, że jakoś to przetrzymam, ale teraz zaczyna brakować środków na wypłaty, leasing i bieżące zakupy do zleceń. Nie wiem, czy to już jest moment, w którym można mówić, że egzekucja paraliżuje działalność, czy sąd patrzy na to dopiero wtedy, gdy firma faktycznie przestaje działać. Mam wyciągi z konta, faktury, umowy z klientami i listę płatności, które nie przechodzą przez zajęcie. Czy takie dokumenty wystarczą, żeby uzasadnić wniosek o wstrzymanie albo ograniczenie egzekucji, czy trzeba pokazać coś więcej?

Dyskusja (5)

Najnowsze głosy
J
Julita_90
08.06.2026 03:03
U mnie takim sygnałem nie było samo zajęcie konta, tylko moment, gdy przez blokadę zaczęły się sypać konkretne terminy: wypłaty, raty leasingu i zakupy pod bieżące zlecenia. Warto od razu zebrać wyciągi, harmonogramy płatności, umowy i korespondencję z kontrahentami, bo wtedy łatwiej pokazać, że to nie jest tylko dyskomfort, ale realne ryzyko zatrzymania działalności. Sąd raczej patrzy na konkretne skutki, więc im szybciej je udokumentujesz, tym lepiej.
O
OskarFirmaUpadlosc
08.06.2026 09:23
Zgadzam się, że sam fakt zajęcia rachunku to jedno, a realny paraliż zaczyna się wtedy, gdy firma nie może już normalnie wykonać zleceń i regulować podstawowych zobowiązań. Dobrze jest pokazać to na dokumentach, a nie tylko opisie sytuacji, bo wtedy łatwiej wykazać skalę problemu. Do poczytania w tym kontekście jest też Kiedy egzekucja zaczyna paraliżować działalność firmy?, bo sensownie opisuje takie praktyczne sygnały ostrzegawcze.
M
MichalinaFirma
09.06.2026 14:26
Dokładnie, samo zajęcie konta jeszcze nie pokazuje całej skali problemu. U mnie alarmem byłby moment, gdy przez blokadę nie da się zapłacić ludziom, kupić materiałów do zleceń albo utrzymać leasingu sprzętu, bo wtedy firma zaczyna tracić możliwość normalnej pracy. Warto zebrać wyciągi, umowy, faktury i harmonogramy płatności, żeby było widać, że to nie jest tylko chwilowy dyskomfort, ale realne ryzyko zatrzymania działalności.
P
Przemek_Firma
09.06.2026 03:18
Moim zdaniem paraliż zaczyna się wtedy, gdy zajęcie nie jest już tylko problemem księgowym, ale blokuje normalne wykonywanie zleceń: wypłaty, leasing, zakup materiałów czy dojazdy do klientów. Warto zebrać wyciągi z konta, harmonogram zobowiązań, umowy zleceń i pokazać konkretnie, że przez egzekucję firma traci zdolność działania, a nie tylko ma „trudniejszy okres”. Sąd raczej będzie patrzył na fakty i dokumenty, więc im szybciej to uporządkujesz, tym lepiej przy ewentualnym wniosku o ograniczenie albo wstrzymanie egzekucji. Podobny watek byl tez tutaj: Komornik wyznaczył licytację maszyny, bez której firma stanie.
A
Aurelia_81
10.06.2026 07:58
Moim zdaniem to już są sygnały, że egzekucja realnie blokuje działalność, bo problem nie dotyczy tylko „niewygody”, ale wypłat, leasingu i realizacji zleceń. Warto zebrać konkretne dokumenty: wyciągi z rachunku, terminy płatności, umowy z klientami, zobowiązania wobec pracowników i dostawców, żeby pokazać, że zajęcie uderza w bieżące funkcjonowanie firmy. Sąd czy komornik zwykle patrzą na konkrety, więc im szybciej pokażesz, że firma traci możliwość normalnej pracy, tym lepiej.