Komornik zabrał gotówkę z kasy po dziennym utargu

M
Marcin_rower
19.07.2026 o 08:39
Prowadzę mały punkt usługowy i większość klientów nadal płaci gotówką, zwłaszcza pod koniec dnia. Wczoraj komornik pojawił się w firmie i zajął pieniądze z kasy, które były głównie bieżącym utargiem na zatowarowanie i wypłatę zaliczek pracownikom. Mam protokół zajęcia, ale nie wiem, czy powinien tam być dokładnie opisany stan kasy i z czego wynikała ta kwota. Chcę to szybko uporządkować, bo bez gotówki nie jestem w stanie normalnie prowadzić sprzedaży przez kilka dni. Czy w takiej sytuacji można składać wniosek o ograniczenie albo wstrzymanie egzekucji z kasy firmy i jak najlepiej udokumentować dzienny utarg?

Dyskusja (8)

Najnowsze głosy
R
RadekFirmaUpadlosc
19.07.2026 16:49
Najpierw sprawdziłbym, czy w protokole jest jasno wpisana kwota, miejsce zajęcia i opis, że chodziło o gotówkę z kasy firmowej, bo potem bez tego trudno odtwarzać sytuację. Dobrze też od razu zebrać raport kasowy, paragony/faktury z dnia i ewentualne dowody, że część pieniędzy miała iść na bieżące zatowarowanie albo zaliczki. Tu jest sensowny materiał do poczytania w tym temacie: Czy komornik może zająć gotówkę z kasy firmy?. Czy komornik zostawił Ci kopię protokołu od razu na miejscu?
M
Martyna_Restrukt
20.07.2026 00:20
Dokładnie, papierologia w takiej sytuacji jest kluczowa, bo później każdy szczegół może mieć znaczenie. Ja bym jeszcze dopilnowała, żeby od razu spiąć raport dobowy z kasy, stan gotówki przed i po zajęciu oraz informację, na co te środki miały iść w bieżącej działalności. Jeśli w protokole opis jest zbyt ogólny, warto szybko reagować, bo przy gotówce z utargu łatwo potem o spór, co faktycznie zostało zajęte.
R
Romek94
20.07.2026 06:33
Sprawdź dokładnie protokół, bo powinno z niego wynikać, jaka kwota została zabrana i w jakich okolicznościach, nawet jeśli komornik nie opisuje każdej złotówki z utargu. Ja bym od razu zebrał raport z kasy, paragony/faktury z dnia i ewentualnie potwierdzenia planowanych wypłat czy zakupów, żeby mieć podkładkę, że to był bieżący obrót firmy. Warto też szybko skontaktować się z komornikiem i zapytać, czy da się ustalić sposób dalszych wpłat albo ograniczyć paraliż sprzedaży, bo samo zostawienie firmy bez gotówki może mocno uderzyć w działalność. Podobny watek byl tez tutaj: Kiedy zajęcie komornicze zaczyna realnie blokować firmę?.
M
Marta84
20.07.2026 18:25
Sprawdź dokładnie protokół, bo powinna być w nim wskazana zajęta kwota i okoliczności zajęcia, a jeśli opis jest zbyt ogólny, warto od razu zgłosić zastrzeżenia do kancelarii. Ja bym też zebrała raport kasowy, paragony/faktury z dnia i wszystko, co pokazuje, że to był bieżący utarg potrzebny do dalszej pracy firmy. Komornik może zająć gotówkę w kasie, ale dokumenty są ważne, jeśli chcesz potem składać skargę albo wnioskować o ograniczenie egzekucji.
J
Julita_90
21.07.2026 06:04
Sprawdź dokładnie protokół, czy jest wpisana konkretna kwota, miejsce zajęcia i najlepiej opis, że była to gotówka z kasy z danego dnia. Ja bym od razu zebrała raport kasowy, paragony/faktury i ewentualne zestawienie utargu, żeby było jasne, skąd te pieniądze pochodziły. Jeśli ta gotówka była potrzebna do bieżącej działalności, warto szybko skontaktować się z komornikiem i zapytać o możliwość ograniczenia zajęcia albo ustalenia wpłat w inny sposób.
K
KrzysiekFirma
21.07.2026 23:52
Sprawdź dokładnie protokół, bo powinno być jasno wpisane, jaka kwota została zajęta i skąd ją zabrano, np. z kasy firmowej. Ja bym od razu zebrał raport z kasy, paragony/faktury z tego dnia i ewentualnie potwierdzenia, że to był bieżący utarg na dalszą działalność. Komornik może zająć gotówkę, ale warto szybko skonsultować, czy zajęcie nie uniemożliwia normalnego funkcjonowania firmy i czy da się złożyć wniosek o ograniczenie egzekucji.
A
AlicjaFirma
22.07.2026 16:30
Sprawdź dokładnie protokół, czy jest wpisana konkretna kwota, miejsce zajęcia i opis, że środki pochodziły z kasy firmowej po utargu. Ja od razu zebrałabym raport kasowy, paragony/raport dobowy i ewentualne notatki, na co ta gotówka była przeznaczona, bo bez dokumentów trudno potem cokolwiek wykazać. Warto też szybko ustalić z księgową albo prawnikiem, czy można składać skargę na czynność komornika albo wniosek o ograniczenie zajęcia, żeby nie zablokować bieżącej sprzedaży.
S
Sylwia_88
23.07.2026 06:50
Sprawdź przede wszystkim, czy w protokole jest dokładnie wpisana zajęta kwota, data, miejsce i z jakiej kasy została zabrana, bo to potem ma znaczenie przy ewentualnych zastrzeżeniach. Ja bym od razu zebrała raport kasowy, wydruk z kasy fiskalnej i ewentualnie dokumenty pokazujące, że to był bieżący utarg potrzebny do normalnego działania firmy. Komornik co do zasady może zająć gotówkę w firmie, ale jeśli coś w protokole się nie zgadza albo zajęcie paraliżuje działalność, warto szybko złożyć pismo i skonsultować to z prawnikiem.