Czy można wstrzymać zajęcie konta, żeby opłacić raty leasingu sprzętu?

W
Wojtek_ogrod
17.07.2026 o 19:26
Prowadzę małą firmę ogrodniczą i komornik zajął firmowe konto, na które wpływają pieniądze od klientów za bieżące usługi. Z tego konta zwykle płacę raty leasingu za kosiarkę bijakową i mały ciągnik, bez których nie zrobię większości zleceń w sezonie. Leasingodawca już wysłał przypomnienie, że kolejne opóźnienie może skończyć się wypowiedzeniem umowy. Mam podpisane terminy prac na najbliższe tygodnie, ale bez tego sprzętu praktycznie nie mam jak ich wykonać. Czy taka sytuacja może być podstawą do wstrzymania zajęcia choćby części środków? Czy znaczenie ma to, że sprzęt nie jest jeszcze moją własnością?

Dyskusja (9)

Najnowsze głosy
K
KrzysiekFirma
17.07.2026 21:17
Da się próbować złożyć do komornika wniosek o ograniczenie zajęcia albo zwolnienie konkretnej kwoty na raty leasingowe, ale trzeba to dobrze uzasadnić: że bez tego sprzętu firma przestanie zarabiać, a wtedy spłata długu będzie jeszcze trudniejsza. Dołącz harmonogram rat, wezwanie od leasingodawcy, umowy/zlecenia na najbliższe prace i wpływy z konta, żeby pokazać, że to są środki potrzebne do dalszego prowadzenia działalności. Równolegle można dogadać się z wierzycielem, bo komornik działa na jego wniosek i zgoda wierzyciela często dużo zmienia. Czy zajęcie dotyczy długu firmowego, czy prywatnego?
M
MiloszRestruktKomornik
18.07.2026 08:59
KrzysiekFirma dobrze to ujął, bo komornik czasem może ograniczyć zajęcie, jeśli pokaże się, że całkowita blokada konta realnie odcina firmę od zarabiania. W takiej sytuacji opisałbym konkretnie, że leasingowany sprzęt jest potrzebny do wykonania już umówionych prac, a utrata leasingu zmniejszy wpływy, z których dług mógłby być spłacany. Dołączyłbym harmonogram rat, pismo od leasingodawcy i potwierdzenia zleceń na najbliższe tygodnie. Równolegle spróbowałbym dogadać się z wierzycielem, bo jego zgoda często bardzo ułatwia sprawę. Masz już kontakt bezpośrednio z wierzycielem czy tylko z komornikiem?
R
RadekFirmaUpadlosc
17.07.2026 21:30
Miałem podobną sytuację przy zajęciu firmowego konta i samo tłumaczenie bankowi niestety nic nie dało, bo oni wykonują zajęcie z pisma. U mnie ruszyło dopiero po kontakcie z komornikiem i pokazaniu, że brak opłacenia leasingu odcina możliwość zarabiania, a wtedy spłata długu też stanie w miejscu. Przygotowałem harmonogram rat, umowy z klientami i krótkie wyliczenie, ile wpływów będzie z najbliższych prac. Komornik nie zdjął całego zajęcia, ale zgodził się na konkretne przelewy bezpośrednio do leasingu po wcześniejszym uzgodnieniu. Dobrze też od razu rozmawiać z leasingodawcą, bo czasem dadzą kilka dni oddechu, jeśli widzą, że sprawa jest w toku. Nie czekałbym do wypowiedzenia umowy, bo potem dochodzą koszty i robi się dużo trudniej. Masz kontakt bezpośrednio do komornika prowadzącego sprawę, czy tylko pisma z banku?
J
JanekKomornik
17.07.2026 21:37
Da się próbować, ale samo zajęcie konta nie znika automatycznie dlatego, że z tego rachunku idą raty leasingu. Trzeba szybko skontaktować się z komornikiem i pokazać, że sprzęt jest potrzebny do bieżącego zarabiania, a brak płatności rat może doprowadzić do wypowiedzenia leasingu i jeszcze większego problemu ze spłatą długu. Czasem pomaga też równoległa rozmowa z wierzycielem o zgodzie na ograniczenie zajęcia albo ugodę, bo komornik działa w granicach wniosku wierzyciela. Masz już jakieś postanowienie albo pismo od komornika z sygnaturą sprawy?
M
MichalinaFirma
17.07.2026 21:51
Możesz złożyć do komornika wniosek o ograniczenie zajęcia rachunku w części potrzebnej na raty leasingu, pokazując umowy leasingu, harmonogram spłat i zlecenia, z których wynika, że bez tego sprzętu nie zarobisz na dalszą spłatę długu. Równolegle spróbuj dogadać z wierzycielem zgodę na takie ograniczenie, bo komornik zwykle działa w granicach jego stanowiska.
E
EwaUpadlosc
18.07.2026 10:12
MichalinaFirma dobrze wskazała kierunek, tylko kluczowe będzie chyba pokazanie, że te raty są bezpośrednio związane z utrzymaniem przychodu, a nie zwykłym kosztem firmy. Czy zajęcie dotyczy całego rachunku, czy bank zostawia jakąś kwotę do dyspozycji?
A
Adrian_Oddluzenie
17.07.2026 22:28
A próbowałeś już składać do komornika wniosek o zwolnienie konkretnej kwoty spod zajęcia na raty leasingu, z załączonym harmonogramem i pismem od leasingodawcy? Jakiego rodzaju dług jest egzekwowany?
A
Amelia_Komornik
19.07.2026 15:46
Adrian dobrze pyta, bo przy takim wniosku dużo zależy od tego, co dokładnie jest egzekwowane i czy komornik widzi, że bez tych maszyn firma nie zarobi nawet na spłatę długu. Do pisma dorzuciłbym nie tylko harmonogram leasingu i ponaglenie, ale też umowy albo zlecenia na najbliższe prace, żeby było widać, że chodzi o bieżące utrzymanie działalności, a nie zwykłe omijanie zajęcia. Równolegle można pogadać z leasingodawcą, czy dadzą krótkie odroczenie albo zgodę na wpłatę z innego rachunku, bo wypowiedzenie leasingu tylko pogorszy sytuację. To zajęcie jest za podatki/ZUS, czy za dług wobec prywatnego wierzyciela?
A
AlicjaFirma
17.07.2026 22:50
Miałem podobną sytuację przy działalności usługowej i samo zajęcie konta nie zniknęło od ręki, ale dało się rozmawiać z komornikiem o konkretnych płatnościach potrzebnych do dalszej pracy. U mnie pomogło pokazanie umów, terminów zleceń i tego, że bez sprzętu nie będzie przychodu, więc wierzyciel też nic na tym nie zyska. Równolegle odezwałem się do leasingu, żeby mieli informację, że sprawa jest w toku, bo cisza działała na moją niekorzyść. Masz kontakt bezpośrednio do komornika prowadzącego sprawę czy wszystko idzie tylko pismami?