Ogłoszenie upadłości biura rachunkowego a odbiór dokumentów księgowych i dostęp do JPK — jak to wygląda?

M
Mirek_od_dostaw
14.05.2026 o 17:50
Prowadzę małą firmę i właśnie dowiedziałem się, że biuro rachunkowe, które trzymało moje oryginały faktur, umowy i część dokumentów kadrowych, ogłosiło upadłość. Kontakt z dotychczasową księgową się urwał, a zbliżają mi się terminy rozliczeń i nie mam też dostępu do plików JPK oraz archiwum wysyłanych deklaracji. Nie wiem, czy takie dokumenty odbiera się bezpośrednio od syndyka, czy są one gdzieś zabezpieczane i wydawane później klientom. Najbardziej zależy mi na tym, żeby odzyskać komplet papierów i potwierdzenia rozliczeń bez dodatkowego zamieszania. Czy ktoś przechodził przez podobną sytuację? Jak długo to trwa?

Dyskusja (8)

Najnowsze głosy
L
Leszek96
14.05.2026 18:01
Po ogłoszeniu upadłości takie dokumenty zwykle przejmuje syndyk albo osoba wskazana do zabezpieczenia i wydania dokumentacji, więc kontaktowałbym się już bezpośrednio z sądem upadłościowym albo z kancelarią syndyka, żeby ustalić odbiór oryginałów i dostęp do archiwum JPK oraz wysłanych deklaracji. Jeśli biuro składało JPK i deklaracje z własnego systemu lub podpisu, odzyskanie plików może chwilę potrwać, ale da się to ustalić z syndykiem; masz już sygnaturę sprawy albo nazwisko syndyka?
J
Jolanta_Komornik
14.05.2026 18:22
Też bym szedł tym tropem, bo po upadłości to właśnie syndyk albo wyznaczona osoba zwykle ogarnia wydanie dokumentów i dostęp do archiwów, więc tam najszybciej ustalisz, co się stało z JPK i deklaracjami. Masz już sygnaturę sprawy albo nazwisko syndyka?
M
MikolajRestruktKomornik
15.05.2026 08:21
Też bym od tego zaczął, bo bez sygnatury albo danych syndyka ciężko ruszyć dalej z odbiorem papierów i ustaleniem, gdzie trafiło archiwum. Jeśli uda się to znaleźć, to od razu wyjdzie, czy dokumenty są jeszcze w siedzibie biura, czy zostały już przekazane komuś do zabezpieczenia. Przy JPK i deklaracjach to też istotne, bo syndyk albo osoba obsługująca sprawę zwykle potwierdzi, czy da się odzyskać pliki z systemu albo kopie wysyłek. Masz już cokolwiek z sądu albo z CEIDG/KRS w tej sprawie?
B
BartekRestrukt
15.05.2026 08:34
Dokładnie, bez danych z postępowania człowiek błądzi po omacku, a tu terminy lecą. Jak już uda się ustalić syndyka albo sygnaturę, to pewnie od razu będzie jasne, kto faktycznie trzyma papiery i czy da się też odzyskać dostęp do JPK oraz starych deklaracji. Ciekawi mnie jeszcze jedna rzecz: biuro działało na własnym programie, czy mieliście jakiś zewnętrzny system z dostępem dla klienta?
G
Grzesiek98
14.05.2026 18:01
To nie wygląda tak, że dokumenty „są gdzieś” automatycznie przekazywane do urzędu albo innej instytucji, tylko zwykle trzeba je odzyskiwać w ramach postępowania upadłościowego, najczęściej przez syndyka albo osobę wskazaną do wydania dokumentacji. Oryginały faktur, umów czy akt kadrowych nadal są Twoją dokumentacją, więc dobrze od razu ustalić, kto faktycznie zabezpieczył biuro i archiwum oraz w jakim trybie wydaje dokumenty klientom. Z JPK i wysłanymi deklaracjami bywa trochę łatwiej, bo część da się odtworzyć z konta w e-US albo z UPO, ale pełne archiwum plików roboczych z biura nie zawsze tam będzie. Masz już jakąś informację, kto został syndykiem albo czy sąd podał sygnaturę sprawy?
O
OliwiaUpadlosc
15.05.2026 10:47
Zwykle po ogłoszeniu upadłości dokumenty odbiera się przez syndyka albo osobę wskazaną do zabezpieczenia akt, więc dobrze jak najszybciej ustalić w sądzie upadłościowym lub w KRS, kto prowadzi sprawę i od niego żądać wydania swoich oryginałów oraz kopii JPK i wysłanych deklaracji. Jeśli biuro składało wszystko elektronicznie, część deklaracji da się też odtworzyć z e-Urzędu Skarbowego albo przez nową księgową na podstawie UPO; masz już sygnaturę sprawy albo nazwisko syndyka?
K
Kasia_Oddluzenie
16.05.2026 09:00
Miałem podobną sytuację po zamknięciu biura i u mnie wszystko szło już przez syndyka, bo to on przejął dokumentację oraz kontakt w sprawie odbioru papierów. Trzeba było potwierdzić, które teczki i okresy są moje, a potem dostałem termin odbioru oryginałów i kopię tego, co mieli w archiwum elektronicznym. Z JPK i wysłanymi deklaracjami bywa gorzej, jeśli biuro wysyłało to ze swojego konta albo podpisu, więc część rzeczy odzyskiwałem jeszcze z urzędu i z własnego banku/maila. Masz już jakieś pismo z sądu albo dane syndyka?
T
TeresaUpadlosc
20.05.2026 20:33
Po ogłoszeniu upadłości takie dokumenty zwykle przejmuje syndyk albo osoba wyznaczona do zabezpieczenia archiwum, więc od niego dostaje się informację o odbiorze i dostępie do danych. Jeśli biuro wysyłało JPK i deklaracje w Twoim imieniu, to sprawdziłbym też od razu, czy masz dostęp do konta w e-Urzędzie Skarbowym albo pełnomocnictw — dostałeś już jakieś pismo od syndyka?