Płynność siada, ale marża niby jest - jak to rozróżnić?

W
Wojtek_ogrod
12.07.2026 o 21:31
Prowadzę małą firmę usługową i ostatnie dwa miesiące wyglądają tak, że na papierze zlecenia są rentowne, ale gotówki zaczyna brakować coraz szybciej. Część klientów płaci z dużym opóźnieniem, koszty stałe idą normalnie, a ja już nie wiem, czy to jest tylko problem płynności, czy jednak firma przestała realnie zarabiać. Patrzę na marżę na zleceniach i wydaje się dodatnia, ale jak dochodzi ZUS, leasingi, paliwo, wynagrodzenia i stare zobowiązania, to kasa znika. Zastanawiam się, jaki prosty test zrobić na start, żeby nie pomylić chwilowego zatoru z sytuacją, w której każdy kolejny miesiąc pogłębia stratę. Czy w takiej sytuacji najpierw liczyć cash flow tydzień po tygodniu, czy rozbijać każde zlecenie na pełne koszty i dopiero wtedy podejmować decyzję, co ciąć?

Dyskusja (6)

Najnowsze głosy
K
Kacper92
13.07.2026 01:40
Moim zdaniem najprościej rozdzielić to tak: marża pokazuje, czy zlecenie ma sens na papierze, a cash flow pokazuje, czy firma przeżyje do momentu zapłaty od klienta. Jeśli po doliczeniu ZUS, leasingów, paliwa i wynagrodzeń nadal zostaje zysk, ale kasa znika przez opóźnione płatności, to bardziej płynność. Jeśli natomiast każde zlecenie „dodatnie” robi się ledwo na zero po pełnych kosztach, to problem jest już w rentowności, a nie tylko w terminach płatności.
M
MarekUpadloscRestrukt
13.07.2026 03:13
Zgadzam się z tym rozróżnieniem, tylko dodałbym jeszcze sprawdzenie, czy ta „dodatnia marża” faktycznie uwzględnia wszystkie koszty stałe przypadające na zlecenia, a nie tylko koszty bezpośrednie. Przy opóźnionych płatnościach warto zrobić prosty test: ile gotówki realnie wpływa w najbliższych 30-60 dniach i czy pokrywa ZUS, leasingi, paliwo oraz wynagrodzenia. Tu jest sensownie opisane, jak to rozdzielić bez zgadywania: Jak odróżnić problem płynności od problemu rentowności?
K
KonradKomornik
15.07.2026 04:09
Dokładnie, samo patrzenie na marżę ze zlecenia potrafi mocno zmylić, bo ona nie pokazuje momentu, w którym faktycznie masz pieniądze na koncie. Ja bym sobie rozpisał osobno, ile firma zarabia po wszystkich kosztach stałych, a osobno kiedy realnie wpływają płatności i kiedy schodzą zobowiązania. Jeśli zysk wychodzi dodatni, ale brakuje gotówki przez opóźnienia klientów, to bardziej płynność, ale jeśli po pełnych kosztach niewiele zostaje albo jest minus, to problem jest już głębszy.
E
EdytaFirmaUpadlosc
13.07.2026 20:23
Ja bym to rozdzieliła bardzo prosto: marża pokazuje, czy zlecenie ma sens na papierze, a cash flow pokazuje, czy firma ma z czego żyć między fakturą a przelewem. Jeśli po doliczeniu ZUS, leasingów, paliwa, wynagrodzeń i opóźnień w płatnościach gotówka stale ucieka, to sama dodatnia marża na zleceniu może być złudna. Warto policzyć, ile realnie zostaje miesięcznie po wszystkich kosztach stałych i kiedy faktycznie wpływają pieniądze, bo wtedy widać, czy to tylko zator płatniczy, czy już brak rentowności. Podobny watek byl tez tutaj: Pierwszy tydzień kryzysu w firmie - od czego zacząć?.
M
MirellaFirma
14.07.2026 09:29
Ja bym rozdzieliła to na dwa patrzenia: czy na każdym zleceniu faktycznie zostaje coś po wszystkich kosztach, a osobno czy klienci płacą na tyle szybko, żeby utrzymać firmę przy życiu. Dodatnia marża na robocie nic nie da, jeśli w kalkulacji nie ma ZUS-u, leasingów, paliwa i wynagrodzeń albo jeśli pieniądze wpadają 60 dni po terminie. U mnie najlepiej sprawdziło się proste zestawienie: co realnie wpływa i wypływa z konta tydzień po tygodniu, a obok marża liczona już z narzutem kosztów stałych.
R
Romek94
15.07.2026 13:25
Ja bym to rozdzielił bardzo prosto: zlecenie może mieć marżę, ale jeśli kasa z niego wpada po 60 dniach, a ZUS, leasing i pensje płacisz co miesiąc, to firma dusi się na płynności. Warto policzyć osobno rentowność po wszystkich kosztach stałych, a osobno cash flow tydzień po tygodniu, bo dopiero wtedy widać, czy problemem są opóźnione płatności, czy za niskie ceny. U mnie dopiero takie rozpisanie pokazało, że część „opłacalnych” zleceń realnie finansowałem z własnej kieszeni.