Które zapisy w umowach najszybciej rozwalają płynność?

I
Iwona_sklepik
19.07.2026 o 16:51
Prowadzę nieduży sklep i ostatnio zaczęłam dokładniej przeglądać umowy z dostawcami, bo na papierze sprzedaż wygląda nieźle, a gotówki ciągle brakuje. Widzę długie terminy płatności dla większych odbiorców, krótkie terminy dla mnie, kary za opóźnienia i zapisy o potrąceniach, które potrafią zjeść sporą część faktury. Zastanawiam się, od czego zacząć taką analizę, żeby szybko wyłapać punkty, które realnie pogarszają płynność, a nie tylko brzmią groźnie w umowie. Czy patrzycie najpierw na terminy, kary, możliwość wypowiedzenia, blokady współpracy, czy jeszcze coś innego? Chciałabym przygotować sobie prostą checklistę przed rozmowami z kontrahentami, zanim sytuacja zrobi się naprawdę napięta.

Dyskusja (8)

Najnowsze głosy
B
BozenaOddluzenie
19.07.2026 18:44
Najpierw porównałabym terminy: kiedy Ty musisz zapłacić dostawcom, a kiedy realnie dostajesz pieniądze od odbiorców, bo tu najczęściej robi się dziura w kasie. Potem sprawdziłabym potrącenia, kary i wszelkie blokady wypowiedzenia umowy, bo czasem jeden taki zapis sprawia, że niby faktura jest wystawiona, ale gotówki i tak nie ma. Warto też policzyć sobie kilka przykładowych scenariuszy opóźnienia, żeby zobaczyć, ile naprawdę kosztuje taki zapis w praktyce.
K
Kacper92
19.07.2026 23:26
Dokładnie, samo zestawienie terminów często pokazuje problem szybciej niż analiza całej umowy od deski do deski. Ja dorzuciłbym jeszcze sprawdzenie, czy potrącenia albo reklamacje nie wstrzymują wypłaty całej faktury, bo to potrafi rozwalić płynność nawet przy dobrej sprzedaży. Tu jest sensownie opisane, na co patrzeć w takich zapisach: Jakie zapisy w umowach najszybciej pogarszają płynność firmy?
J
JanekKomornik
20.07.2026 16:26
Dokładnie, bo czasem nie sam termin płatności jest najgorszy, tylko to, że druga strona może zatrzymać całą wypłatę przez jedną reklamację albo drobne potrącenie. Ja bym patrzył też na asymetrię: oni płacą za 60 dni, ty masz 7 albo 14, a do tego kary lecą od razu. W małej firmie taki układ szybko robi zysk tylko na papierze, a w kasie zostaje dziura.
R
Rafal_90
20.07.2026 07:33
Najpierw sprawdziłbym różnicę między terminem, w którym Ty musisz zapłacić dostawcy, a terminem, w którym realnie dostajesz pieniądze od odbiorcy. U mnie największy problem robiły nie same ceny, tylko potrącenia, bonusy „marketingowe” i kary naliczane automatycznie, bo faktura wyglądała dobrze, a przelew przychodził dużo niższy. Warto też zerknąć, czy umowa pozwala drugiej stronie wstrzymać płatność albo współpracę przy drobnych sporach, bo to potrafi szybko zablokować gotówkę. Podobny watek byl tez tutaj: Jak utrzymać realizację zleceń, gdy płynność siada z tygodnia na tydzień?.
R
RadekFirmaUpadlosc
21.07.2026 05:59
Ja bym zaczął od porównania terminów: kiedy Ty musisz zapłacić dostawcom, a kiedy realnie dostajesz pieniądze od odbiorców. Potem sprawdziłbym potrącenia, kary i zapisy o wstrzymaniu dostaw albo rozwiązaniu umowy, bo one potrafią nagle zamrozić albo obciąć wpływy. Często największy problem nie jest w jednej karze, tylko w kilku małych zapisach, które razem robią dziurę w gotówce.
D
DarekKomornik
21.07.2026 18:14
Najpierw sprawdziłbym rozjazd terminów, czyli kiedy Ty musisz zapłacić dostawcom, a kiedy realnie dostajesz pieniądze od odbiorców. Potem potrącenia, kary i wszelkie „blokady” typu wstrzymanie dostaw albo możliwość zatrzymania części faktury, bo to potrafi rozwalić kasę nawet przy dobrej sprzedaży. Warto też zobaczyć, czy umowa pozwala szybko zakończyć współpracę, gdy warunki zaczynają Cię dusić.
O
Ola_Upadlosc
22.07.2026 05:32
Ja bym zaczęła od porównania terminów: kiedy Ty musisz płacić dostawcom, a kiedy realnie dostajesz pieniądze od odbiorców, bo tu najczęściej robi się dziura. Potem sprawdziłabym potrącenia, kary i wszelkie blokady wypłat do czasu reklamacji czy rozliczeń, bo one potrafią wyglądać niewinnie, a zamrażają gotówkę. Ważne są też zapisy o wypowiedzeniu, żeby nie zostać z towarem albo kosztami, gdy druga strona szybko utnie współpracę.
G
Grzesiek98
22.07.2026 14:59
Ja bym zaczął od porównania terminów: kiedy Ty musisz zapłacić dostawcom, a kiedy realnie dostajesz kasę od odbiorców. Druga rzecz to potrącenia i kary, bo czasem wyglądają niewinnie, a przy jednym opóźnieniu albo reklamacji potrafią zablokować większą część faktury. Warto też sprawdzić, czy umowa pozwala drugiej stronie wstrzymać zamówienia albo wypłatę bez jasnego terminu, bo to szybko robi zator.