Pierwszy dzień kryzysu w firmie - jakie dane zebrać, żeby nie działać po omacku?

W
Wojtek_ogrod
12.07.2026 o 20:35
Mam sytuację u znajomego przedsiębiorcy, gdzie z dnia na dzień zrobiło się nerwowo z płynnością i wszyscy zaczęli działać trochę chaotycznie. Z mojego doświadczenia najpierw trzeba mieć na stole prosty obraz: ile jest gotówki, jakie wpływy realnie wejdą w najbliższych dniach, co jest już przeterminowane i które umowy mogą się wysypać jako pierwsze. Do tego dochodzą wierzyciele krytyczni, czyli tacy, których ruch może zatrzymać firmę albo narobić największych szkód operacyjnych. Zastanawiam się jednak, czy w pierwszym dniu warto od razu zbierać pełne zestawienia, czy raczej tylko minimum do decyzji na 24-48 godzin. Jak praktycznie podchodzicie do takich czerwonych flag, żeby nie utknąć w papierach, ale też nie przeoczyć czegoś ważnego?

Dyskusja (8)

Najnowsze głosy
M
Monika_94
13.07.2026 01:02
Ja bym zaczęła od bardzo prostego zestawienia na 7-14 dni, bo przy kryzysie płynności największym problemem jest często mieszanie faktów z nadziejami. Gotówka na kontach, realne wpływy z datami, zaległe zobowiązania i umowy, które mogą wywołać reakcję łańcuchową, powinny być w jednym miejscu i aktualizowane codziennie. Do poczytania w temacie jest też ten materiał: Jakie dane zebrać w pierwszym dniu kryzysu firmy?, bo porządkuje dokładnie te dane bez zbędnej teorii. Ważne pytanie brzmi: który wierzyciel albo kontrakt może jako pierwszy realnie zatrzymać firmę?
P
PawelRestrukt
13.07.2026 10:54
Ja bym w pierwszej kolejności spisał wszystko, co ma wpływ na najbliższe 7-14 dni, bo przy kryzysie płynności dalsze prognozy często są tylko zgadywaniem. Gotówka na kontach, realne wpływy, zaległe faktury, najpilniejsze zobowiązania i umowy z ryzykiem wypowiedzenia to podstawa. Do tego warto od razu oznaczyć wierzycieli, którzy mogą najszybciej zablokować działalność, bo z nimi zwykle trzeba rozmawiać w pierwszej kolejności.
K
Kasia_Oddluzenie
14.07.2026 03:25
Ja bym zaczęła od bardzo prostego zestawienia na dziś i najbliższe 7-14 dni, bez upiększania danych. Gotówka na kontach, realne wpływy, zaległe faktury, najpilniejsze zobowiązania i umowy, które mogą się posypać jako pierwsze, często pokazują więcej niż długie analizy. Ważne jest też oznaczyć wierzycieli krytycznych, bo czasem jeden telefon albo jedno wypowiedzenie umowy robi większy problem niż kilka mniejszych zaległości. Podobny watek byl tez tutaj: Płynność siada, ale marża niby jest - jak to rozróżnić?.
K
Kamil_Oddluzenie
14.07.2026 16:42
Na pierwszy dzień wystarczy naprawdę prosty obraz sytuacji, bez rozbudowanych tabelek i analiz na tydzień. Spisałbym stan gotówki, pewne wpływy na najbliższe dni, pilne zobowiązania, zaległości oraz umowy, których zerwanie może od razu pogorszyć sytuację. Ważne są też czerwone flagi: ZUS, podatki, kluczowi dostawcy, leasingi, banki i kontrahenci, którzy mogą szybko wstrzymać współpracę.
A
AsiaKomornikOddluzenie
15.07.2026 03:36
Ja bym w pierwszej kolejności spisała stan kasy i kont, realne wpływy na najbliższe 7-14 dni oraz wszystko, co już jest po terminie albo zaraz będzie. Ważne jest też od razu oddzielić zobowiązania krytyczne od tych, z którymi da się jeszcze rozmawiać, bo jeden ruch banku, ZUS-u, leasingu czy kluczowego dostawcy potrafi mocno pogorszyć sytuację. Do tego przejrzałabym umowy pod kątem wypowiedzeń, kar i zabezpieczeń, żeby wiedzieć, gdzie są największe czerwone flagi.
M
MirekKomornik
15.07.2026 12:52
Pierwszego dnia nie ma co robić wielkiej strategii, tylko trzeba zejść do konkretów: stan kont, kasa, realne wpływy na najbliższy tydzień i zobowiązania z terminami. Ja bym od razu oddzielił wierzycieli krytycznych od tych, z którymi da się jeszcze rozmawiać spokojniej, bo jeden zły ruch potrafi uruchomić lawinę. Ważne też, żeby sprawdzić umowy pod kątem wypowiedzeń, kar i zabezpieczeń, bo tam często są czerwone flagi, których nikt wcześniej nie czytał.
Z
Zuzanna_98
16.07.2026 04:14
Ja bym zaczęła od bardzo prostego zestawienia na dziś i najbliższe 7-14 dni: kasa na koncie, pewne wpływy, pilne płatności i zaległości. Do tego od razu sprawdziłabym umowy, w których opóźnienie może uruchomić kary, wypowiedzenie albo blokadę dostaw. Ważne też, żeby oddzielić realne wpływy od życzeniowych, bo w kryzysie takie założenia potrafią mocno zamazać obraz.
M
Martyna_Restrukt
16.07.2026 14:09
Ja bym zaczęła od bardzo prostego zestawienia na najbliższe 7-14 dni: gotówka na kontach, pewne wpływy, zaległe należności i płatności, których nie da się już przesunąć bez konsekwencji. Ważne są też umowy z klauzulami wypowiedzenia, kary, leasingi, ZUS/US i dostawcy krytyczni, bo tam jeden ruch potrafi uruchomić lawinę. Dopiero jak to leży na stole, widać, czy problem jest chwilowy, czy trzeba od razu rozmawiać o głębszych działaniach.