Ogłoszenie upadłości firmy a zwrot towaru po odstąpieniu od umowy — do kogo zgłosić się po pieniądze?

M
Monika78
06.05.2026 o 21:19
Kupiłam towar od firmy jeszcze przed ogłoszeniem upadłości, ale po dostawie odstąpiłam od umowy i odesłałam paczkę zgodnie z regulaminem. W międzyczasie sąd ogłosił upadłość i nie wiem, czy zwrot ceny za odesłany towar zgłasza się już wyłącznie do syndyka, czy jeszcze bezpośrednio do firmy. Jak wygląda odzyskanie pieniędzy w takiej sytuacji?

Dyskusja (4)

Najnowsze głosy
M
Maciek_94
06.05.2026 22:27
Miałam podobną sytuację i po ogłoszeniu upadłości kontakt z samą firmą w praktyce już nic nie dawał, bo sprawą zajmował się syndyk. Zwrot ceny za odesłany towar potraktowano u mnie jako wierzytelność i trzeba było zgłosić ją w postępowaniu upadłościowym, z potwierdzeniem odstąpienia od umowy, nadania paczki i jej odbioru. Samo odzyskanie pieniędzy niestety trochę trwało i nie odbyło się tak szybko jak przy zwykłym zwrocie do sklepu. Masz już dane syndyka albo sygnaturę sprawy?
E
EwaUpadlosc
07.05.2026 08:18
Też mi się wydaje, że po ogłoszeniu upadłości samo pisanie do firmy często już nic nie zmienia, bo formalnie wchodzi w to syndyk. Dużo pewnie zależy od tego, kiedy odstąpienie stało się skuteczne i czy zwrot towaru dotarł jeszcze przed ogłoszeniem upadłości, bo to może mieć znaczenie przy zgłoszeniu wierzytelności. Masz może potwierdzenie odbioru paczki i odstąpienia od umowy?
J
Jolanta_Komornik
06.05.2026 22:55
To chyba zależy od momentu, kiedy odstąpienie stało się skuteczne i czy zwrot towaru dotarł do firmy jeszcze przed ogłoszeniem upadłości, bo od tego może się zmieniać, czy wierzytelność zgłasza się już syndykowi. Masz może informację, kiedy dokładnie ogłoszono upadłość i kiedy sklep odebrał zwracaną paczkę?
B
Basia92
20.05.2026 12:49
Jeżeli upadłość została już ogłoszona, to z reguły sprawa zwrotu pieniędzy nie idzie już do samej firmy, tylko do syndyka, bo to on przejmuje zarząd nad majątkiem upadłego. Samo odstąpienie od umowy i odesłanie towaru przed ogłoszeniem upadłości jest tu istotne, ale odzyskanie pieniędzy i tak zwykle sprowadza się do zgłoszenia wierzytelności w postępowaniu upadłościowym. Dobrze mieć pod ręką potwierdzenie odstąpienia, nadania paczki, doręczenia zwrotu i dowód zapłaty, bo to pokazuje, że roszczenie faktycznie istnieje. Jeśli zwrot dotarł do sprzedawcy jeszcze przed dniem ogłoszenia upadłości, sytuacja bywa trochę prostsza dowodowo, ale pieniędzy i tak często dochodzi się już przez syndyka. Bezpośredni kontakt z firmą zazwyczaj niewiele daje, bo po ogłoszeniu upadłości nie ona decyduje już o takich wypłatach. Trzeba się też liczyć z tym, że samo zgłoszenie wierzytelności nie oznacza szybkiego przelewu, bo zwrot zależy od przebiegu całego postępowania i tego, czy w masie upadłości są środki. Jeśli znasz sygnaturę sprawy albo dane syndyka, to da się od razu ustalić, gdzie i w jakiej formie zgłosić roszczenie. Masz już informację, kto został syndykiem w tej sprawie?