Zaległy ZUS w jednoosobowej działalności – czy da się to uporządkować bez zamykania firmy?

J
Joanna_Firma
05.05.2026 o 18:31
Prowadzę małą firmę usługową i przez kilka słabszych miesięcy narosły mi zaległości w ZUS, a do tego zaczynają dochodzić kolejne bieżące składki. Klienci płacą z opóźnieniem, więc nie mam już większej rezerwy i zaczynam się bać, że za chwilę wszystko całkiem się rozsypie. Nie chodzi mi jeszcze o upadłość, tylko o to, czy ktoś przerabiał podobną sytuację i próbował wyjść z zadłużenia, kiedy firma nadal normalnie działa. Czy przy takich zaległościach ZUS od razu wchodzi ostro w egzekucję? Czy komuś udało się to poukładać, zanim dług urósł jeszcze bardziej?

Dyskusja (9)

Najnowsze głosy
T
TeresaUpadlosc
05.05.2026 18:59
Da się to czasem poukładać bez zamykania działalności, ale przy zaległym ZUS problem sam się nie „zamraża”, bo dochodzą odsetki i bieżące składki, więc im szybciej złapiesz realny obraz całości, tym lepiej. Masz już ustaloną dokładną kwotę zadłużenia i to, czy chodzi tylko o ZUS, czy też o inne zaległości?
B
BartekRestrukt
05.05.2026 23:52
Masz rację, bez policzenia całości trudno cokolwiek sensownie ruszyć, bo przy samym ZUS-ie sytuacja szybko się rozjeżdża, jeśli wpadają już kolejne bieżące składki. U mnie kluczowe byłoby najpierw ustalenie, ile jest samego ZUS-u, a ile ewentualnie innych zaległości, bo od tego już dużo zależy — sprawdzałeś to już dokładnie?
M
MirekKomornik
Tak, bez rozpisania całości łatwo utknąć w samym gaszeniu bieżących składek, ale sam ZUS nie zawsze przesądza jeszcze o zamykaniu działalności, jeśli firma nadal coś regularnie generuje. Masz już policzone osobno zaległy ZUS, bieżące składki i resztę zobowiązań?
A
Amelia_Komornik
08.05.2026 11:17
To jest chyba teraz kluczowe, żebyś najpierw rozpisał sobie całość i zobaczył, czy problem dotyczy wyłącznie ZUS, czy już też innych zobowiązań. Przy takich zaległościach sytuacja potrafi się szybko pogorszyć nie dlatego, że firma nagle przestaje działać, tylko przez to, że dochodzą kolejne składki i robi się coraz większy chaos. Jeśli działalność nadal przynosi jakiś regularny wpływ, to jeszcze nie musi oznaczać końca, tylko trzeba wiedzieć, od jakiego poziomu startujesz. Dobrze byłoby też oddzielić to, co już jest przeterminowane, od tego, co zaraz stanie się wymagalne, bo wtedy łatwiej ocenić, czy da się to jeszcze poukładać w biegu. No i ważne jest, czy klienci faktycznie płacą z opóźnieniem, ale płacą, czy część tych pieniędzy jest już w praktyce nie do odzyskania. Bez tego trudno zgadnąć, czy masz chwilowy zator, czy większą dziurę. Masz już policzone, ile dokładnie wynosi sam zaległy ZUS na dziś?
Z
ZenonOddluzenie
05.05.2026 19:13
Da się to jeszcze poukładać bez zamykania działalności, ale im szybciej zaczniesz działać, tym lepiej, bo przy ZUS największy problem robi się wtedy, gdy zaległość zaczyna już gonić bieżące składki. Sporo osób wychodzi z tego przez układ ratalny albo odroczenie, tylko wcześniej trzeba realnie policzyć, czy firma jest w stanie jednocześnie udźwignąć ratę i to, co wpada co miesiąc na bieżąco. Dobrze też od razu przejrzeć, którzy klienci wiszą z płatnościami i gdzie da się przyspieszyć wpływy, bo bez poprawy cashflow samo rozłożenie długu niewiele zmieni. Masz już policzone, ile dokładnie wynosi zaległość i od ilu miesięcy się ciągnie?
A
Aurelia_81
Da się to uporządkować bez zamykania działalności, ale im szybciej zaczniesz to układać, tym lepiej. U mnie pomogło rozdzielenie tematu na bieżące składki i stare zaległości, żeby nie wpadać dalej w spiralę, a do tego rozmowa z księgową i ogarnięcie realnych terminów wpływów od klientów. Sam ZUS też nie zawsze od razu idzie „na twardo”, jeśli widać, że ktoś próbuje z tego wyjść i działa. Masz już teraz zajęcie konta albo jakieś pisma z egzekucji?
H
HalinaFirma
06.05.2026 07:14
Przerabiałem coś bardzo podobnego w jednoosobowej działalności i da się to jeszcze ogarnąć bez zamykania firmy, tylko trzeba szybko przestać udawać, że samo się wyprostuje. U mnie najgorsze było to, że zaległy ZUS zaczął ciągnąć za sobą kolejne miesiące i człowiek wpadał w taki kołowrotek gaszenia pożarów. Pomogło mi dopiero usiąść na chłodno, policzyć co realnie wpływa i od razu odezwać się do ZUS, zamiast unikać tematu. Jak zacząłem rozmawiać konkretnie i pokazałem, że chcę to spłacać, to sytuacja zrobiła się dużo mniej nerwowa niż sobie wcześniej wyobrażałem. Równolegle mocno przycisnąłem klientów z płatnościami, bo u mnie właśnie opóźnione faktury były głównym źródłem problemu. Przez kilka miesięcy praktycznie wszystko szło na utrzymanie bieżących kosztów i stopniowe wychodzenie z zaległości, ale przynajmniej firma dalej działała. Najgorszy moment jest zwykle wtedy, kiedy człowiek zostaje z tym sam i zaczyna myśleć, że to już koniec, a często jeszcze nie jest. Masz już policzone, jaka to mniej więcej kwota razem z bieżącymi składkami?
J
Jakub_81
06.05.2026 09:51
Da się to czasem poukładać bez zamykania działalności, ale dużo zależy od skali zaległości i tego, czy firma nadal generuje realny dochód. Jeśli problem wynika głównie z zatorów płatniczych, to jeszcze nie musi oznaczać końca, tylko raczej moment, w którym trzeba złapać oddech i zobaczyć, co da się rozłożyć w czasie. Miałeś już jakiś kontakt z ZUS w sprawie układu ratalnego albo odroczenia, czy na razie tylko rosną zaległości?
A
Ania_Restrukt
06.05.2026 21:18
Miałem podobny moment w JDG i u mnie dopiero rozmowa z kimś, kto ogarnia oddłużanie firm, poukładała temat tak, że dało się zatrzymać narastanie zaległości bez zamykania działalności, bo sam wcześniej tylko gasiłem pożary z miesiąca na miesiąc. Jeśli chcesz, mogę napisać, od czego wtedy zacząłem u siebie?