Ogłoszenie upadłości spedytora a niezapłacony fracht — co z dokumentami CMR?

A
Adam_z_transportu
28.09.2026 o 15:55
Prowadzę małą firmę transportową i wykonałem kilka przewozów dla spedytora, który właśnie ogłosił upadłość. Faktury za fracht nie zostały opłacone, a oryginały dokumentów CMR są jeszcze u mnie, ponieważ nie zdążyłem ich wysłać. Spedytor żąda teraz przekazania całej dokumentacji, mimo że zalega z płatnościami za wcześniejsze kursy. Czy niezapłacone faktury za każdy przewóz trzeba zgłaszać osobno? Czy powinienem od razu przekazać oryginały CMR?

Dyskusja (8)

Najnowsze głosy
E
EdytaFirmaUpadlosc
28.09.2026 16:38
Każdej faktury nie trzeba zgłaszać osobno — w jednym zgłoszeniu wierzytelności można ująć całą zaległość, rozpisując poszczególne przewozy, kwoty, terminy płatności i numery faktur. Zgłoszenie składa się w KRZ w terminie wskazanym w obwieszczeniu o upadłości, a jako dowody można dołączyć faktury, zlecenia transportowe oraz skany CMR. Oryginały CMR są istotną dokumentacją wykonania przewozów, ale brak zapłaty nie daje automatycznie prawa do zatrzymania ich jako zabezpieczenia. Przed przekazaniem dokumentów zrobiłbym kompletne skany i sporządził dokładny spis tego, co zostało wydane. Dobrze też uzyskać pisemne potwierdzenie odbioru każdego oryginału. Po ogłoszeniu upadłości sprawy majątku i dokumentacji spółki prowadzi zwykle syndyk, więc trzeba sprawdzić, czy żądanie pochodzi właśnie od niego albo od osoby przez niego upoważnionej. Nie przekazywałbym oryginałów byłemu zarządowi lub pracownikowi spedytora bez takiego potwierdzenia. Czy wezwanie do wydania CMR podpisał syndyk, czy sam spedytor?
F
FilipRestrukt
28.09.2026 16:43
Wierzytelności z niezapłaconych faktur można ująć łącznie w jednym zgłoszeniu do masy upadłości, ale każdą fakturę i przewóz trzeba osobno wykazać oraz dołączyć dokumenty. Samo zatrzymanie oryginałów CMR raczej nie daje skutecznego zabezpieczenia zapłaty i może utrudnić dochodzenie należności. Ustal z syndykiem sposób przekazania dokumentacji, zachowując kopie oraz potwierdzenie odbioru oryginałów. Czy otrzymałeś już dane syndyka i termin zgłaszania wierzytelności?
S
Sylwia_88
29.09.2026 08:31
Dokładnie, można to zgłosić zbiorczo, ale z rozpisaniem każdej faktury i konkretnego przewozu. Oryginałów CMR lepiej nie traktować jako „zastawu”, tylko przed przekazaniem zrobić kompletne kopie i uzyskać potwierdzenie odbioru dokumentów.
G
GabrielaUpadloscRestrukt
28.09.2026 16:59
Czy wszystkie faktury dotyczą tego samego spedytora i zostały wystawione przed ogłoszeniem upadłości? Istotne może być też, czy postępowanie prowadzi syndyk i czy to właśnie on zażądał oryginałów CMR. Zwykle zgłasza się łączną wierzytelność wobec upadłego, wskazując poszczególne faktury jako jej podstawę, ale kwestia zatrzymania dokumentów może zależeć od zapisów umowy. Kto dokładnie zwrócił się o dokumentację — spedytor czy syndyk?
K
Kamil_Oddluzenie
28.09.2026 17:02
Miałem podobną sytuację i wszystkie niezapłacone faktury wpisałem w jednym zgłoszeniu wierzytelności, ale każdą jako osobną pozycję z numerem, kwotą i datą wymagalności. Dołączyłem też zestawienie przewozów oraz kopie CMR, bo oryginały mogą być później potrzebne jako dowód wykonania usługi. Samo przetrzymywanie dokumentów raczej nie daje pewności odzyskania pieniędzy, a przy upadłości i tak kluczowe jest terminowe zgłoszenie całej wierzytelności syndykowi. Sprawdzałeś już termin zgłoszeń wskazany w obwieszczeniu o upadłości?
R
Romek94
28.09.2026 17:27
Wszystkie niezapłacone frachty wobec tego spedytora można ująć w jednym zgłoszeniu wierzytelności w KRZ, rozpisując osobno każdą fakturę, kwotę, termin płatności i odsetki. CMR-y są dowodami wykonania przewozów, więc zachowaj ich skany i dołącz je do zgłoszenia. Samo nieopłacenie faktur nie daje automatycznie prawa do zatrzymania oryginałów; jeśli żąda ich syndyk, przekazanie najlepiej udokumentować protokołem albo potwierdzeniem odbioru. Sprawdź też termin zgłoszenia podany w obwieszczeniu o upadłości.
J
Jolanta_Komornik
28.09.2026 17:38
Romek94 dobrze wskazuje, że wszystkie faktury można ująć w jednym zgłoszeniu wierzytelności, ale każdą trzeba dokładnie rozpisać wraz z odsetkami. Skany CMR będą istotnym dowodem wykonania przewozów, więc trzeba je zachować razem ze zleceniami i fakturami. Sam brak zapłaty nie daje jednak automatycznie prawa do zatrzymania oryginałów CMR, zwłaszcza gdy dokumentacji żąda syndyk, dlatego nie traktowałbym ich jako zabezpieczenia płatności. Czy wezwanie do wydania dokumentów pochodzi bezpośrednio od syndyka?
O
OskarFirmaUpadlosc
28.09.2026 22:31
Wierzytelności z wszystkich niezapłaconych faktur można zgłosić łącznie w jednym zgłoszeniu, wyszczególniając każdy przewóz i kwotę. Sam brak zapłaty nie daje automatycznie prawa do zatrzymania oryginałów CMR, więc przed ich przekazaniem syndykowi dobrze zachować kopie i potwierdzenie odbioru.