Jak sprawdzić, czy pismo od komornika do firmy jest prawidłowe?

P
Piotr_1976
27.09.2026 o 22:01
Dostałem do firmy zawiadomienie o wszczęciu egzekucji i zanim zacznę składać jakiekolwiek pisma, chcę dokładnie sprawdzić, czy wszystko się zgadza. W dokumencie są dwie sygnatury, kwota główna, odsetki i koszty, ale nie potrafię powiązać tego z żadną sprawą, którą wcześniej prowadziliśmy. Nie widzę też załączonego tytułu wykonawczego, jest tylko informacja o nakazie zapłaty wydanym kilka miesięcy temu. Jako praktyk wiem, że terminy potrafią być krótkie, dlatego zastanawiam się, które dane trzeba zweryfikować w pierwszej kolejności i czy można zażądać od komornika kopii dokumentów. Czy przy takich wątpliwościach warto od razu wnosić o wstrzymanie egzekucji, czy najpierw ustalić w sądzie, na jaki adres wysłano nakaz? Nie chcę składać skargi bez podstaw, ale zajęcie konta może nam za chwilę utrudnić normalne rozliczenia z dostawcami.

Dyskusja (3)

Najnowsze głosy
T
Tomek_Firma
28.09.2026 03:00
Najpierw sprawdziłbym, czy obie sygnatury dotyczą tego samego postępowania, oraz porównał dane firmy, wierzyciela, kwoty i datę nakazu zapłaty. Sam brak tytułu wykonawczego w przesyłce nie musi oznaczać błędu, ale warto poprosić kancelarię komorniczą o wskazanie jego treści i sądu, który nadał klauzulę wykonalności. Pomocny jest też materiał Jak sprawdzić pismo od komornika do firmy? „Jak sprawdzić pismo od komornika do firmy?”, bo porządkuje kwestie sygnatur, kwot i terminów. Kluczowe pytanie brzmi, czy nakaz zapłaty był wcześniej skutecznie doręczony firmie na prawidłowy adres.
P
Patrycja_Firma
28.09.2026 15:20
Też zaczęłabym od kontaktu z kancelarią i ustalenia, czego dokładnie dotyczą obie sygnatury oraz na jakiej podstawie prowadzona jest egzekucja. Trzeba też pilnować terminów, bo samo wyjaśnianie sprawy z komornikiem ich nie wstrzymuje. Jeśli nakazu wcześniej nie doręczono firmie albo dane i kwoty się nie zgadzają, warto szybko skonsultować, czy potrzebny jest wniosek o wstrzymanie egzekucji.
M
MichalOddluzenieFirma
29.09.2026 00:31
Najpierw sprawdziłbym obie sygnatury, dane wierzyciela, kwoty i sąd, który wydał nakaz zapłaty, a potem poprosił komornika o wgląd do akt i kopię tytułu wykonawczego. Warto też pilnie ustalić, kiedy i na jaki adres doręczono nakaz, bo od tego mogą zależeć terminy i możliwość podjęcia obrony. Jeśli sprawa jest firmie zupełnie nieznana albo dane się nie zgadzają, najlepiej szybko skonsultować, czy są podstawy do wniosku o wstrzymanie egzekucji. Podobny watek byl tez tutaj: Co złożyć, żeby szybko wstrzymać egzekucję z firmowego konta?.