Czy po zawieszeniu działalności można nadal negocjować stare długi?

M
Magda_z_Torunia
27.09.2026 o 21:38
Zawiesiłam działalność kilka tygodni temu, ale zostały mi zobowiązania wobec banku, ZUS-u i dwóch dostawców. Z praktyki wiem, że samo zawieszenie nie powoduje zniknięcia długów, tylko nie mam pewności, które działania mogę teraz legalnie podejmować w ramach ich spłaty. Czy w tym okresie można normalnie negocjować raty, podpisywać ugody i regulować stare faktury z firmowego rachunku? Zastanawiam się też, czy rozmowy o restrukturyzacji warto rozpocząć już teraz, czy dopiero po ewentualnym wznowieniu działalności. Nie chcę zbyt długo czekać, bo część wierzycieli zaczyna już kierować sprawy do windykacji.

Dyskusja (4)

Najnowsze głosy
D
DarekKomornik
28.09.2026 00:11
Zawieszenie działalności nie blokuje działań związanych ze zobowiązaniami powstałymi wcześniej, więc można negocjować raty, zawierać ugody i opłacać stare faktury, również z firmowego rachunku. Trzeba tylko uważać, żeby przy okazji nie wykonywać nowych usług ani nie osiągać bieżących przychodów z działalności. Warto zerknąć na materiał Czy można oddłużać firmę po zawieszeniu działalności? „Czy można oddłużać firmę po zawieszeniu działalności?”, bo rzeczowo opisuje, co można robić ze starymi długami i kiedy rozważyć restrukturyzację. Przy ZUS-ie i banku nie zwlekałbym z kontaktem, bo łatwiej negocjować, zanim zaległości jeszcze urosną.
M
Monika_94
28.09.2026 12:45
Można negocjować spłatę starych zobowiązań, podpisywać ugody i regulować faktury powstałe przed zawieszeniem działalności, także z firmowego rachunku. Warto jak najszybciej rozmawiać z bankiem, ZUS-em i dostawcami o ratach, zanim pojawią się dodatkowe koszty lub egzekucja. Jeśli zadłużenie jest już trudne do opanowania, dobrze też sprawdzić, czy restrukturyzacja nie będzie bezpieczniejszym rozwiązaniem.
S
Sylwia_88
28.09.2026 20:02
Można negocjować spłatę starych zobowiązań, zawierać ugody, ustalać raty i regulować faktury powstałe przed zawieszeniem, także z firmowego rachunku. Ważne tylko, żeby nie podejmować nowych zleceń ani nie generować bieżących przychodów; przy większym zadłużeniu warto też sprawdzić, czy restrukturyzacja nie będzie bezpieczniejsza. Podobny watek byl tez tutaj: Kiedy ugoda pozasądowa ma sens przy kilku wierzycielach?.
J
Jakub_81
29.09.2026 08:51
Dokładnie, zawieszenie działalności nie blokuje porządkowania wcześniejszych zobowiązań. Przy większej kwocie zadłużenia warto jednak nie zwlekać z analizą restrukturyzacji, zanim pojawią się egzekucje i dodatkowe koszty. Dobrze też zadbać, żeby ugody jasno wskazywały, że dotyczą długów powstałych przed zawieszeniem.