Pierwszy tydzień kryzysu w firmie - od czego zacząć?

J
Justyna_z_Kielc
05.07.2026 o 21:33
Przerabiałam już kilka trudnych sytuacji w firmach produkcyjnych i mam wrażenie, że najgorszy jest pierwszy tydzień, kiedy wszyscy chcą decyzji naraz. Jak realnie ustawić priorytety, żeby nie przepalić ostatniej gotówki, ale też nie zatrzymać całkiem działalności? Chodzi mi zwłaszcza o wybór płatności krytycznych, rozmowy z wierzycielami i ocenę, kiedy trzeba już myśleć o wniosku o upadłość, a nie tylko o kolejnym przesuwaniu terminów. Czy lepiej od razu robić twarde zestawienie zobowiązań i płynności, czy najpierw zabezpieczać bieżące kontrakty i pracowników? Zastanawia mnie też, jakie czerwone flagi w takim pierwszym tygodniu najczęściej są lekceważone, a później wychodzą najdrożej.

Dyskusja (8)

Najnowsze głosy
J
JanekKomornik
06.07.2026 00:36
W pierwszym tygodniu zacząłbym od bardzo zimnego sprawdzenia gotówki: co musi być zapłacone, żeby produkcja, ludzie i podstawowe dostawy nie stanęły, a co da się przesunąć po rozmowie. Z wierzycielami lepiej rozmawiać od razu, zanim sami zaczną naciskać, bo wtedy łatwiej ustalić raty albo krótkie odroczenie. Czerwona lampka zapala się wtedy, gdy nawet po cięciach i przesunięciach nie ma realnego planu na bieżące zobowiązania, bo wtedy udawanie, że to tylko chwilowy zator, może narobić większych szkód.
M
Maciek_94
06.07.2026 05:17
Też bym zaczął od gotówki, ale od razu rozdzielił płatności na takie, które podtrzymują operacje, i takie, które tylko „ładnie wyglądają” w relacjach z otoczeniem. Dobry, rzeczowy materiał do poczytania jest tutaj: Jak ustawić priorytety w pierwszym tygodniu kryzysu firmy?, zwłaszcza wątek czerwonych flag i rozmów z wierzycielami. Moim zdaniem najgorsze w pierwszym tygodniu jest udawanie, że wystarczy jeden większy przelew od klienta i temat sam się rozejdzie.
L
Lucyna_84
06.07.2026 15:08
Pierwsze dni to moim zdaniem przede wszystkim zimne policzenie gotówki i zobowiązań, bez zakładania, że „jakoś wpłynie”. Najpierw zostawiłabym środki na rzeczy, bez których firma od razu staje, czyli ludzie, media, kluczowi dostawcy i bezpieczeństwo produkcji, a z resztą wierzycieli od razu rozmawiała konkretnie o terminach. Jeśli wychodzi, że nawet po takich cięciach nie da się realnie regulować bieżących zobowiązań, to nie ma co udawać PR-em, tylko szybko skonsultować upadłość albo restrukturyzację. Podobny watek byl tez tutaj: Kiedy zator płatniczy to już niewypłacalność firmy?.
K
Kacper92
07.07.2026 05:33
Pierwsze, co bym zrobił, to brutalnie spisał gotówkę na najbliższe 2-3 tygodnie i oddzielił płatności, bez których firma faktycznie stanie, od tych, które „tylko” są pilne. Z wierzycielami lepiej rozmawiać od razu, zanim zaczną się nerwy i wezwania, bo czasem da się ugrać raty albo przesunięcie terminu. Jeśli wychodzi, że nawet po cięciach nie ma realnej ścieżki na bieżące regulowanie zobowiązań, to moim zdaniem trzeba już konsultować upadłość/restrukturyzację, a nie liczyć na cudowny przelew.
M
MirellaFirma
07.07.2026 12:10
W pierwszym tygodniu zaczęłabym od bardzo chłodnego obrazu gotówki: ile realnie jest na koncie, co wpłynie na pewno, a co jest tylko życzeniem. Płatności krytyczne to dla mnie te, bez których firma staje od razu, czyli ludzie, energia, kluczowy surowiec, transport, ale już nie każdy „pilny” telefon od wierzyciela. Z wierzycielami lepiej rozmawiać szybko i konkretnie, nawet jeśli propozycja jest skromna, bo cisza zwykle tylko podkręca presję. A jeśli widać, że zobowiązania nie są chwilowym zacięciem, tylko trwale przerastają możliwości firmy, to temat upadłości albo restrukturyzacji trzeba sprawdzić od razu, nie po miesiącu gaszenia pożarów.
M
Marta84
07.07.2026 23:53
Ja bym zaczęła od bardzo chłodnego spisania gotówki na najbliższe 2-4 tygodnie i oddzielenia płatności, bez których firma fizycznie stanie, od tych, które są tylko „pilne” w mailach. W produkcji krytyczne są zwykle pensje, media, kluczowy surowiec, transport i serwis maszyn, a z resztą trzeba szybko rozmawiać, zanim wierzyciele usłyszą ciszę. Jeśli już w pierwszym tygodniu widać, że nawet po cięciach nie ma realnej ścieżki spłaty bieżących zobowiązań, to moim zdaniem trzeba równolegle skonsultować temat upadłości/restrukturyzacji, a nie czekać na cud.
K
Kasia_Oddluzenie
08.07.2026 18:25
Dokładnie, na początku trzeba odsiać realne ryzyko zatrzymania produkcji od presji z maili i telefonów. Ja bym jeszcze od razu dopisała terminy wymagalności i sprawdziła, z kim da się szybko ustalić odroczenie albo płatność częściową, bo czasem kilka rozmów daje firmie tydzień oddechu. I ważne, żeby nie udawać przed sobą, że to tylko chwilowy zator, jeśli już widać brak środków na podstawowe zobowiązania.
B
BeataUpadlosc
09.07.2026 08:53
Pierwsze dni warto moim zdaniem oprzeć na twardym cash flow, nie na tym, kto najgłośniej dzwoni po pieniądze. Najpierw płatności, bez których firma realnie stanie albo narazi zarząd na większe ryzyko, a z resztą wierzycieli szybki kontakt i konkretna propozycja terminów. Jeśli już widać, że nawet po cięciach i rozmowach nie da się regulować wymagalnych zobowiązań, to lepiej od razu skonsultować upadłość albo restrukturyzację, zamiast udawać, że kolejny przelew „jakoś się znajdzie”.