Jak policzyć raty układowe, żeby nie zabiły bieżącego cash flow?

T
Tomek1984
21.06.2026 o 18:08
Prowadzę firmę usługowo-produkcyjną i jesteśmy na etapie układania propozycji układowych, ale mam obawę, że łatwo tu zrobić plan ładny na papierze, a nierealny w kasie. Przychody mamy nierówne, bo część klientów płaci po 45-60 dniach, a koszty krytyczne typu pensje, leasingi, energia i materiał trzeba regulować praktycznie od razu. Zastanawiam się, jaki bufor przyjąć przed wyliczeniem rat układowych, żeby potem nie wpaść w zaległości już po kilku miesiącach. Czy ktoś z praktyki układał to bardziej pod realny miesięczny cash flow, a nie pod średnią z roku? Interesuje mnie też, jakie czerwone flagi powinny od razu pokazać, że propozycje są zbyt ambitne i lepiej je obniżyć, zanim wierzyciele zobaczą coś nierealnego.

Dyskusja (6)

Najnowsze głosy
B
Basia92
21.06.2026 20:45
Ja bym nie liczyła rat od średniego zysku z Excela, tylko od realnie najgorszych miesięcy po odjęciu pensji, leasingów, energii, materiału i podatków. Przy płatnościach 45-60 dni bufor musi obejmować przynajmniej jeden pełny cykl opóźnienia, bo inaczej pierwsza większa zwłoka klienta rozwala cały układ. Lepiej zaproponować niższe raty z możliwością nadpłat w lepszych miesiącach niż potem udowadniać wierzycielom, że plan był zbyt optymistyczny.
H
HalinaFirma
21.06.2026 23:47
Zgadzam się z podejściem ostrożnościowym, bo rata układowa liczona od „średniego” miesiąca często rozjeżdża się już przy pierwszym zatorze płatniczym. Ja bym najpierw zrobiła prosty model tygodniowy: wpływy realnie możliwe do ściągnięcia, koszty nie do ruszenia i dopiero z nadwyżki po buforze liczyła ratę. Dobrze jest też sprawdzić czerwone flagi z takiego materiału: Jak ułożyć propozycje układowe pod cash flow firmy?, bo tam sensownie pokazano, że bufor to nie luksus, tylko warunek przeżycia układu.
T
TatianaUpadlosc
22.06.2026 06:58
Dokładnie, przy takich nierównych wpływach miesięczna średnia potrafi mocno zakłamać obraz. Ja też patrzyłabym tygodniowo i dopiero z nadwyżki po pensjach, leasingach, energii, materiale i minimalnym buforze wyliczała ratę układową. Lepiej zaproponować niższą ratę, ale realną do utrzymania, niż potem od razu wpaść w opóźnienia i stracić wiarygodność. Podobny watek byl tez tutaj: Układ częściowy tylko z najważniejszymi wierzycielami.
T
Tomek_Firma
22.06.2026 19:32
Ja bym najpierw policzył cash flow w wariancie ostrożnym, czyli wpływy przesunięte raczej na 60 dni, a koszty krytyczne bez żadnego „jakoś to będzie”. Dopiero z tego, co realnie zostaje po pensjach, leasingach, energii, materiale i minimalnym buforze na opóźnienia, wyciągałbym ratę układową. U mnie czerwoną flagą byłoby to, że rata wychodzi tylko wtedy, gdy wszyscy klienci płacą idealnie w terminie.
O
Ola_Upadlosc
23.06.2026 11:21
Ja bym zaczęła od policzenia rat nie od średniego zysku, tylko od najgorszych miesięcy z ostatniego okresu, bo to one zwykle wysadzają układ. Najpierw odjęłabym pensje, leasingi, energię, materiały i podatki, potem zostawiła realny bufor na opóźnione płatności klientów, a dopiero z reszty liczyła ratę. Jeśli rata wychodzi tylko wtedy, gdy wszyscy płacą terminowo i nie ma żadnej awarii, to moim zdaniem jest za wysoka.
M
MikolajRestruktKomornik
23.06.2026 19:03
Ja bym najpierw policzył najgorsze realne miesiące, a nie średnią z roku, bo przy płatnościach 45-60 dni średnia potrafi mocno oszukać. Bufor powinien zostać po pensjach, ZUS, leasingach, energii i materiale, a rata układowa dopiero z tego, co faktycznie zostaje w kasie, nie z wyniku księgowego. Lepiej dać niższą ratę i mechanizm podwyższenia przy lepszych wpływach niż obiecać coś, co rozsypie bieżącą działalność po dwóch słabszych miesiącach.