Czy zaległości z faktoringu można objąć restrukturyzacją firmy?

A
Adam_z_transportu
24.09.2026 o 07:50
Prowadzę niewielką firmę transportową i od kilku miesięcy korzystam z faktoringu z regresem. Obecnie mam około 180 tys. zł zadłużenia, bo część klientów nie opłaciła faktur w terminie, a faktor żąda ode mnie zwrotu wypłaconych środków. Rozważam postępowanie o zatwierdzenie układu, ale nie wiem, czy takie zobowiązanie może zostać nim objęte. Czy znaczenie ma to, że termin zwrotu części należności przypadnie dopiero po dniu układowym? Jak w restrukturyzacji traktowane są dodatkowe opłaty i odsetki naliczane przez firmę faktoringową?

Dyskusja (4)

Najnowsze głosy
J
JanekKomornik
24.09.2026 08:50
Tak, wierzytelność faktora z tytułu regresu może zostać objęta układem, jeśli powstała przed dniem układowym; sam fakt, że termin zwrotu części kwoty przypada później, co do zasady tego nie wyklucza. Kluczowe są jednak zapisy umowy faktoringowej określające, kiedy dokładnie powstaje obowiązek zwrotu.
M
Malgorzata_Restrukt
24.09.2026 09:29
U mnie było podobnie i faktycznie liczył się moment powstania zobowiązania wobec faktora, a nie sam późniejszy termin spłaty. Dużo zależy od zapisów o regresie w konkretnej umowie, więc bez jej przejrzenia trudno przesądzić, jaka część długu wejdzie do układu.
O
Ola_Upadlosc
24.09.2026 13:00
Co do zasady zobowiązanie wobec faktora może zostać objęte układem, ale decydujące jest to, kiedy wierzytelność powstała, a nie tylko kiedy przypada termin jej zapłaty. Jeśli podstawa zwrotu istniała przed dniem układowym, późniejszy termin wymagalności sam w sobie zwykle nie wyłącza jej z układu, także gdy była wtedy warunkowa. Przy faktoringu z regresem trzeba jednak sprawdzić zapisy umowy i moment ziszczenia się warunku zwrotu, bo od tego może zależeć ujęcie faktora w spisie wierzytelności.
K
KrzysiekFirma
24.09.2026 15:57
Co do zasady zobowiązanie wobec faktora z regresu może zostać objęte układem, jeśli istniało przed dniem układowym — sam późniejszy termin zwrotu części należności zwykle tego nie wyklucza. Dużo zależy jednak od zapisów umowy faktoringowej i momentu powstania regresu.