Co z wypłatami pracowników po otwarciu restrukturyzacji?

O
Ola_kwiaty
27.09.2026 o 21:40
Prowadzę niewielką kwiaciarnię i rozważamy restrukturyzację, ale najbardziej martwią mnie pensje pracowników. Bieżące wypłaty chcemy regulować normalnie, natomiast mamy już kilkudniowe opóźnienie z częścią wynagrodzeń za poprzedni miesiąc. Czy takie zaległe pensje wchodzą do układu, czy trzeba je spłacić poza nim w pierwszej kolejności? Zastanawiam się też, czy po otwarciu postępowania można uzgodnić z pracownikami przesunięcie terminu wypłaty, jeśli wynagrodzenie nadal nie spadnie poniżej płacy minimalnej. Nie chcę składać wniosku, jeżeli zarządca uzna opóźnienia wobec załogi za poważną czerwoną flagę. Jak to wygląda w praktyce w firmach, które nadal normalnie działają i mają regularne wpływy?

Dyskusja (4)

Najnowsze głosy
M
Maja98
27.09.2026 23:48
Z tego, co wiem, zaległe pensje sprzed otwarcia restrukturyzacji co do zasady wchodzą do układu, a bieżące wynagrodzenia trzeba już płacić normalnie i terminowo. Z pracownikami można próbować uzgodnić zmianę warunków na przyszłość, ale nie można zejść poniżej minimalnej pensji ani po prostu przesunąć wypłat bez ich zgody. Przy opóźnieniach zarząd powinien szybko skonsultować sytuację z doradcą restrukturyzacyjnym, bo dalsze narastanie zaległości to poważna czerwona flaga.
F
FilipRestrukt
28.09.2026 03:10
To trafne rozróżnienie, ale przy wynagrodzeniach sporo zależy od rodzaju postępowania i daty powstania zobowiązania, więc nie spłacałbym wybiórczo zaległości bez konsultacji z doradcą restrukturyzacyjnym. Dobrze porządkuje to materiał Co z pensjami pracowników w restrukturyzacji firmy? „Co z pensjami pracowników w restrukturyzacji firmy?”. Zmiany warunków na przyszłość wymagają odpowiedniej podstawy i nie mogą naruszać m.in. przepisów o płacy minimalnej.
J
Jolanta_Komornik
28.09.2026 13:18
Dokładnie, nie można zejść poniżej minimalnego wynagrodzenia ani „dogadać” się na rezygnację z już należnej pensji. Dodałabym tylko, że zaległe wynagrodzenia pracownicze mają szczególną ochronę, więc przed otwarciem postępowania warto ustalić z doradcą restrukturyzacyjnym, jak będą traktowane w konkretnym trybie. Bieżące wypłaty trzeba regulować terminowo, bo kolejne zaległości to poważna czerwona flaga. Podobny watek byl tez tutaj: Czy sąd może odmówić otwarcia restrukturyzacji mimo działającej firmy?.
A
ArekOddluzenie
29.09.2026 03:13
Z tego, co wiem, pensje należne przed dniem otwarcia restrukturyzacji co do zasady wchodzą do układu, a bieżące wynagrodzenia trzeba wypłacać normalnie i terminowo. Z pracownikami można próbować uzgodnić zmianę terminów, ale nie można zejść poniżej minimalnego wynagrodzenia ani jednostronnie przesuwać wypłat. Przy zaległościach warto od razu skonsultować to z doradcą restrukturyzacyjnym, bo dalsze opóźnienia są już poważną czerwoną flagą.