Oddłużanie sp. z o.o. przed restrukturyzacją

P
Piotr_z_faktur
31.05.2026 o 21:38
Prowadzę spółkę z o.o. i jesteśmy na etapie, gdzie jeszcze próbujemy poukładać zadłużenie bez formalnego otwierania restrukturyzacji. Zrobiłem wstępną mapę wierzycieli, ale mam problem z oceną, z kim rozmawiać najpierw: urzędy, leasingi, dostawcy czy bank. Cash flow pokazuje, że przy spokojnych ratach dalibyśmy radę działać, ale jeden większy nacisk ze strony wierzyciela może nam wszystko rozsypać. Zastanawiam się też, gdzie jest granica, po której zarząd nie powinien już przeciągać rozmów, tylko przejść w formalny tryb. Jak praktycznie podejść do takiego oddłużania, żeby nie pogorszyć sytuacji spółki i nie narazić zarządu?

Dyskusja (9)

Najnowsze głosy
K
Kasia_Oddluzenie
01.06.2026 08:56
Ja bym zaczęła od podziału wierzycieli nie tylko według kwot, ale też według ryzyka „wywrócenia” bieżącej działalności, bo leasing albo kluczowy dostawca potrafią być pilniejsi niż największe saldo. Warto też pilnować, żeby propozycje rat wynikały z realnego cash flow, a nie z tego, kto najmocniej naciska w danym tygodniu. Do poczytania w temacie masz ten materiał: Jak oddłużać spółkę z o.o. przed restrukturyzacją?, bo dobrze porządkuje kwestię mapy wierzycieli i momentu, kiedy lepiej już nie zwlekać z formalnym trybem. Czy macie policzony wariant pesymistyczny na najbliższe 8-12 tygodni?
P
Przemek_Firma
01.06.2026 22:40
U mnie najpierw poszły rozmowy z tymi, którzy mogli najszybciej zatrzymać bieżące działanie firmy, czyli leasingi i kluczowi dostawcy, a dopiero potem reszta według presji i kwot. Bank i urzędy też są ważne, ale bez realnego cash flow na najbliższe tygodnie łatwo obiecać coś, czego spółka nie dowiezie. Pilnowałbym też momentu, w którym zwykłe układanie rat przestaje wystarczać, bo wtedy zarząd nie powinien przeciągać tematu tylko dlatego, że „może się uda”.
S
Sylwia_88
02.06.2026 08:58
Ja bym zaczęła od tych wierzycieli, którzy realnie mogą najszybciej zablokować bieżącą działalność, czyli np. bank, leasing albo kluczowi dostawcy. Urzędy też są ważne, ale tam trzeba bardzo uważać na terminy i odpowiedzialność zarządu, bo samo „dogadywanie się” nie zawsze wystarczy. Jeśli cash flow pokazuje, że spółka jest do uratowania tylko przy spokojnych ratach, to chyba warto równolegle ustalić moment graniczny, kiedy przestajecie działać nieformalnie i wchodzicie w formalną restrukturyzację. Podobny watek byl tez tutaj: Czy lokalizacja firmy ma znaczenie przy wyborze ścieżki restrukturyzacji?.
M
Marta84
03.06.2026 03:16
Ja bym zaczęła od tych wierzycieli, którzy mogą najszybciej zablokować bieżące działanie spółki, czyli bank, leasingi i kluczowi dostawcy, a równolegle pilnowała ustaleń z urzędami, bo tam brak reakcji szybko robi problem. Sama mapa wierzycieli to dobry start, ale bez realnego cash flow na najbliższe tygodnie łatwo obiecać raty, których potem nie da się utrzymać. Warto też pilnować momentu, w którym rozmowy przestają wystarczać, bo dla zarządu przeciąganie sprawy może być bardziej ryzykowne niż wejście w formalny tryb.
B
BozenaOddluzenie
03.06.2026 21:00
Też bym patrzyła nie tylko na wysokość długu, ale na to, kto realnie może zatrzymać firmę z dnia na dzień. Przy leasingach i dostawcach ważne jest szybkie pokazanie konkretnego planu spłat, bo samo „dogadamy się” zwykle niewiele daje. No i warto pilnować momentu, w którym rozmowy przestają wystarczać, żeby zarząd nie przeciągnął sprawy za daleko.
E
Emilia90
04.06.2026 10:06
Ja bym zaczęła od tych wierzycieli, którzy najszybciej mogą realnie zatrzymać działalność, czyli np. leasingi, bank z zabezpieczeniami albo kluczowi dostawcy. Urzędy też trzeba mieć pod kontrolą, ale ważne jest, żeby nie obiecywać rat, których cash flow nie udźwignie, bo potem robi się tylko gorzej. Przy sp. z o.o. pilnowałabym też momentu, w którym zarząd nie powinien już „dogadywać się na siłę”, tylko rozważyć formalny tryb, żeby nie narobić sobie dodatkowego ryzyka.
M
MichalinaFirma
04.06.2026 20:46
Też bym patrzyła najpierw na to, kto może najszybciej odciąć spółce tlen operacyjny. U nas samo rozpisanie wierzycieli według „ryzyka zatrzymania biznesu” dużo uporządkowało, bo wyszło, że nie największa kwota była najpilniejsza. I zgadzam się, że lepiej zaproponować mniej, ale realnie do utrzymania, niż podpisać harmonogram, który po dwóch ratach się wysypie.
M
Mateusz81
05.06.2026 11:25
Ja bym zaczął od tych wierzycieli, którzy mogą najszybciej zablokować bieżące działanie spółki, czyli bank, leasingi i kluczowi dostawcy, a urzędy równolegle, bo tam opóźnienia potrafią się szybko zemścić. Sama mapa wierzycieli to dobry start, ale bez uczciwego cash flow na kilka wariantów łatwo obiecać raty, których potem nie da się dowieźć. No i pilnowałbym momentu, w którym rozmowy przestają realnie stabilizować sytuację, bo wtedy zarząd zaczyna ryzykować nie tylko pieniędzmi spółki.
H
HubertRestrukt
06.06.2026 04:07
Najpierw brałbym tych wierzycieli, którzy mogą najszybciej zablokować bieżące działanie spółki, czyli bank, leasingi i kluczowych dostawców, a urzędy równolegle pilnował pod kątem terminów i ewentualnych układów ratalnych. Sama mapa wierzycieli to za mało, warto ją zestawić z cash flow i ryzykiem „kto jednym ruchem może przewrócić firmę”. Jeśli widać, że rozmowy nie dają stabilizacji albo pojawia się realne zagrożenie niewypłacalnością, to nie zwlekałbym z konsultacją formalnej restrukturyzacji, bo zarząd też ma tu swoje ryzyka.