Czy zaległe wynagrodzenia pracowników utrudniają oddłużanie firmy?

M
Monika78
04.07.2026 o 15:29
Prowadzę małą firmę usługową i jestem na etapie rozmów z kilkoma wierzycielami o rozłożeniu zaległości na raty. Problem w tym, że mamy też opóźnienie w wypłacie wynagrodzeń dla trzech pracowników, na razie za niecałe dwa miesiące. Zastanawiam się, czy takie zaległości pracownicze mogą utrudnić oddłużanie firmy albo rozmowy z bankiem i kontrahentami. Czy wierzyciele patrzą na to inaczej niż na zwykłe faktury czy raty leasingowe?

Dyskusja (9)

Najnowsze głosy
R
Ryszard_96
04.07.2026 16:28
Z mojego doświadczenia takie zaległości potrafią mocno psuć rozmowy o oddłużaniu, bo dla banku czy większego kontrahenta to sygnał, że problem z płynnością jest już dość poważny. Wynagrodzenia są zwykle traktowane inaczej niż zwykłe faktury, bo wchodzą tu pracownicy, PIP, ZUS i ryzyko, że ktoś szybko zacznie działać formalnie. Miałem podobną sytuację w małej firmie i dopiero pokazanie konkretnego harmonogramu spłaty pensji trochę uspokoiło rozmówców. Sam fakt zaległości nie przekreśla układu z wierzycielami, ale ukrywanie tego albo przeciąganie bez planu może bardzo obniżyć zaufanie. Pracownicy też często są bardziej cierpliwi, jeśli widzą konkrety, a nie tylko słyszą, że „będzie jak wpłyną pieniądze”. Przy rozmowach z bankiem może paść pytanie o zaległości publicznoprawne i pracownicze, więc dobrze mieć spójne liczby i realne terminy. Czy ci pracownicy mają już coś obiecane na piśmie, czy na razie są tylko ustne ustalenia?
J
Jolanta_Komornik
04.07.2026 17:56
Ryszard_96, też mam wrażenie, że przy zaległych pensjach rozmowy mogą od razu wyglądać poważniej, bo to nie jest zwykłe przeciągnięcie płatności za fakturę. Czy te prawie dwa miesiące opóźnienia były już jakoś formalnie uzgadniane z pracownikami?
S
Sylwia_88
04.07.2026 21:14
Z mojego doświadczenia zaległe pensje są odbierane dużo gorzej niż zwykłe faktury, bo dla banku czy kontrahenta to sygnał, że firma ma problem z bieżącą płynnością, a nie tylko z porządkowaniem starych długów. Przy rozmowach o ratach dobrze mieć jasny plan, kiedy ludzie dostaną pieniądze, bo to często wraca w pytaniach.
P
Patrycja_Firma
08.07.2026 15:11
Też bym to tak widział, bo zaległe pensje pokazują, że problem dotyka podstawowych kosztów działania firmy, więc bank albo kontrahent może być ostrożniejszy przy układaniu rat. Dużo zależy od tego, czy masz konkretny termin spłaty wynagrodzeń i czy pracownicy są o tym jasno poinformowani.
G
Grzesiek98
05.07.2026 08:18
Z mojego doświadczenia takie zaległości potrafią mocno utrudnić rozmowy, bo dla banku czy większego kontrahenta opóźnienia w pensjach są sygnałem, że problem z płynnością jest już dość poważny. To nie jest traktowane tak samo jak zwykła faktura od dostawcy, bo wynagrodzenia są bardziej „wrażliwe” i szybciej robi się z tego temat formalny. Miałem podobną sytuację w znajomej firmie i dopóki nie pokazali konkretnego planu spłaty pracowników, rozmowy z resztą wierzycieli szły bardzo ciężko. Wierzyciele bali się, że nawet jeśli zgodzą się na raty, to za chwilę pojawią się kolejne pilniejsze zobowiązania. Pomogło dopiero rozpisanie, ile i kiedy idzie na pensje, a ile na pozostałe zaległości, bez udawania, że tematu nie ma. Pracownicy też inaczej reagowali, kiedy dostawali choć część wypłaty i jasną datę reszty. Bank może na to patrzeć szczególnie ostro, bo zaległości płacowe psują obraz firmy bardziej niż opóźniona faktura. Macie z tymi trzema osobami jakiekolwiek pisemne ustalenia co do terminów spłaty?
A
Adrian_Oddluzenie
08.07.2026 07:14
Tak, zaległe pensje mogą być odbierane inaczej niż zwykłe długi handlowe, bo dotyczą pracowników i zwykle mają wyższy priorytet w ocenie sytuacji firmy. Nie oznacza to automatycznie, że oddłużanie się nie uda, ale bank albo kontrahenci mogą uznać to za sygnał poważniejszych problemów z płynnością. Ostrożnie podszedłbym też do założenia, że da się je „wrzucić do jednego worka” z resztą zaległości. Czy pracownicy wiedzą już konkretnie, kiedy dostaną wypłaty?
K
Karolina_92
10.07.2026 08:11
Z mojego doświadczenia takie zaległości jednak mocno psują obraz firmy, bo wynagrodzenia są traktowane bardziej wrażliwie niż zwykłe faktury czy raty. Bank albo większy kontrahent może uznać, że skoro brakuje pieniędzy na pensje, to sytuacja jest już napięta i ryzyko współpracy rośnie. Przy rozmowach z wierzycielami dobrze działało u nas pokazanie konkretnego planu spłaty pensji, nawet krótkiego, bo inaczej każdy zakłada najgorszy scenariusz. Macie już ustalone z pracownikami terminy wypłat zaległości?
J
JustynaFirma
13.07.2026 22:38
Z mojego doświadczenia takie zaległości potrafią mocno utrudnić rozmowy, bo dla banku czy kontrahenta to sygnał, że firma ma problem już nie tylko z fakturami, ale z bieżącym funkcjonowaniem. Wynagrodzenia są zwykle traktowane dużo poważniej niż zwykłe zobowiązania handlowe, bo pracownicy mogą szybko stracić cierpliwość i sprawa robi się bardziej nerwowa. U mnie przy podobnej sytuacji lepiej odbierano konkretny plan spłaty pensji niż ogólne tłumaczenie, że „czekamy na wpływy”. Czy pracownicy mają już ustalone terminy wypłat zaległości?
R
Romek94
18.07.2026 14:08
Tak, zaległe pensje zwykle są odbierane gorzej niż zwykłe zobowiązania handlowe, bo pokazują problem z bieżącą płynnością i mogą szybko przerodzić się w spór z pracownikami albo kontrolę. Przy rozmowach z bankiem czy kontrahentami dobrze mieć konkretny plan spłaty tych wynagrodzeń, bo bez tego oddłużanie firmy może wyglądać mało wiarygodnie.