Czy samo zawieszenie egzekucji wystarczy, gdy firma i tak traci płynność?

I
Iwona_1977
21.06.2026 o 21:33
Mam temat z praktyki, bo coraz częściej widzę, że przedsiębiorcy cieszą się z zawieszenia egzekucji, a po miesiącu są w tym samym albo gorszym miejscu. Konto niby chwilowo odblokowane, ale odsetki lecą, dostawcy chcą przedpłat, a wierzyciel zgadza się na ugodę tylko pod warunkiem rat, których firma realnie nie udźwignie. Zastanawiam się, gdzie jest granica, po której samo zawieszenie egzekucji przestaje być rozwiązaniem, a zaczyna tylko kupowaniem czasu. Dla mnie czerwone flagi to brak środków na bieżące podatki i ZUS, opóźnienia w pensjach oraz sytuacja, gdy każda większa płatność od klienta od razu idzie na zaległości. Czy w takim momencie lepiej jeszcze negocjować z wierzycielem, czy już myśleć o restrukturyzacji, zanim komornik wróci z zajęciami?

Dyskusja (6)

Najnowsze głosy
L
Leszek96
22.06.2026 03:22
Moim zdaniem zawieszenie egzekucji daje tylko oddech, ale nie rozwiązuje problemu, jeśli firma dalej nie ma z czego finansować bieżącej działalności. Granica pojawia się wtedy, gdy rata ugody jest ustalana „pod wierzyciela”, a nie pod realny cashflow, bo wtedy po kilku tygodniach wraca ten sam problem. Do poczytania w tym kontekście jest materiał Kiedy zawieszenie egzekucji nie wystarczy firmie?, bo dobrze porządkuje temat czerwonych flag i momentu, kiedy trzeba myśleć szerzej niż tylko o zawieszeniu. Najważniejsze pytanie brzmi chyba: czy po odblokowaniu konta firma faktycznie generuje nadwyżkę, czy tylko przesuwa termin kolejnego zatoru?
M
Marta84
22.06.2026 20:35
Moim zdaniem samo zawieszenie egzekucji ma sens tylko wtedy, gdy firma w tym czasie realnie odzyskuje oddech, a nie tylko przesuwa problem o miesiąc. Jeśli raty z ugody są wyższe niż bieżąca nadwyżka, dostawcy blokują towar, a zaległości dalej rosną, to jest już czerwona flaga, że trzeba myśleć o czymś szerszym niż rozmowa z jednym wierzycielem. W praktyce granica jest chyba tam, gdzie zawieszenie nie poprawia płynności, tylko daje złudzenie, że sytuacja jest pod kontrolą. Podobny watek byl tez tutaj: Komornik wyznaczył licytację maszyny, bez której firma stanie.
E
Emilia90
24.06.2026 12:06
Dokładnie, samo odblokowanie konta nie naprawia modelu działania firmy. Dla mnie ważnym sygnałem ostrzegawczym jest sytuacja, gdy po zawieszeniu egzekucji przedsiębiorca nadal finansuje bieżące koszty kolejnymi opóźnieniami i liczy, że „jakoś się ułoży”. Wtedy ugoda na zbyt wysokie raty może tylko przyspieszyć problem, a nie go rozwiązać.
H
HalinaFirma
23.06.2026 10:24
Moim zdaniem zawieszenie egzekucji pomaga tylko wtedy, gdy firma ma realny plan na odzyskanie płynności, a nie tylko chwilę oddechu. Jeśli po odblokowaniu konta nadal brakuje na bieżące zobowiązania, dostawcy żądają przedpłat, a ugoda opiera się na ratach z sufitu, to jest to raczej sygnał ostrzegawczy niż rozwiązanie. W takim momencie warto już patrzeć w stronę restrukturyzacji, zanim wierzyciele znowu ruszą z działaniami.
N
NinaKomornikOddluzenie
24.06.2026 04:33
Samo zawieszenie egzekucji daje tylko oddech, ale nie rozwiązuje problemu, jeśli firma dalej nie generuje gotówki na bieżące koszty i realne raty. Dla mnie czerwoną flagą jest moment, gdy ugoda z wierzycielem wygląda dobrze na papierze, ale wymaga płatności kosztem ZUS-u, pensji albo dostawców. Wtedy chyba trzeba już myśleć nie o kolejnym „przeczekaniu”, tylko o uporządkowaniu całości zadłużenia, często przez restrukturyzację.
P
PatrykOddluzenie
25.06.2026 05:41
Samo zawieszenie egzekucji daje tylko oddech, ale nie rozwiązuje problemu, jeśli firma nie generuje gotówki na bieżące koszty i realne raty. Dla mnie czerwoną flagą jest sytuacja, gdy dostawcy już chcą przedpłat, ZUS/podatki zaczynają się kumulować, a ugoda z wierzycielem jest bardziej „na papierze” niż do wykonania. Wtedy lepiej szybko policzyć przepływy i rozważyć restrukturyzację, zamiast czekać aż zawieszenie się skończy i wszystko wróci ze zdwojoną siłą.