Czy konto firmowe normalnie działa po otwarciu restrukturyzacji?

I
Iwona_1977
06.09.2026 o 10:13
Mam pytanie z praktycznej strony, bo u nas temat restrukturyzacji jest już bardzo realny, a firma nadal musi codziennie działać. Najbardziej martwi mnie rachunek bankowy, bo przez niego idą wpływy od kontrahentów, wypłaty, ZUS i bieżące przelewy do dostawców. Czy po otwarciu restrukturyzacji konto normalnie działa, czy bank może od razu coś zablokować albo wymagać dodatkowych zgód? Mamy też jedno zajęcie na rachunku i nie wiem, czy ono przestaje blokować środki, czy trzeba to osobno wyjaśniać z bankiem albo komornikiem. Chciałabym się przygotować, żeby nie obudzić się w sytuacji, że są pieniądze od klientów, ale nie da się z nich zapłacić najpilniejszych kosztów.

Dyskusja (2)

Najnowsze głosy
O
OliwiaUpadlosc
06.09.2026 13:13
Z praktyki warto od razu rozdzielić dwie rzeczy: samo otwarcie restrukturyzacji nie oznacza automatycznie, że rachunek przestaje działać, ale bank może potrzebować informacji o postępowaniu i osobach uprawnionych do dyspozycji. Przy zajęciu na koncie kluczowe jest też, jaki to rodzaj postępowania i czy dana egzekucja powinna być zawieszona, bo to nie zawsze dzieje się „samo z siebie” bez kontaktu z bankiem/komornikiem. Tu jest sensowny materiał do poczytania w tym temacie: Czy rachunek bankowy działa po otwarciu restrukturyzacji?. Ja bym na Waszym miejscu szybko ustaliła z doradcą i bankiem, jakie przelewy bieżące możecie wykonywać bez dodatkowych zgód, żeby nie zablokować sobie operacyjnie firmy.
T
TeresaUpadlosc
06.09.2026 19:35
Dokładnie, rachunek zwykle nadal funkcjonuje, ale w praktyce bank potrafi wstrzymać się z częścią dyspozycji, dopóki nie dostanie dokumentów z postępowania albo potwierdzenia, kto może działać w imieniu firmy. Przy zajęciu na rachunku trzeba to szybko wyjaśnić z doradcą restrukturyzacyjnym, bo bieżące płatności typu wynagrodzenia, ZUS czy dostawcy nie powinny zostać bez planu. Ja bym od razu skontaktowała się z bankiem pisemnie i poprosiła o jasne stanowisko, żeby nie dowiadywać się o problemie dopiero przy przelewie. Podobny watek byl tez tutaj: Po czym realnie poznac, ze uklad z wierzycielami jest do wykonania?.