Cesja wierzytelności po otwarciu restrukturyzacji a płatności od klientów

M
Marta_z_biura
26.07.2026 o 21:34
Mam pytanie z praktyki, bo zaczęło nam się to mieszać przy bieżących płatnościach od kontrahentów. Przed otwarciem restrukturyzacji część faktur była objęta cesją na faktora, ale teraz pojawiają się też nowe zamówienia i faktury wystawiane już po otwarciu postępowania. Klienci dzwonią i pytają, czy dalej mają płacić na rachunek faktora, czy już bezpośrednio do nas, a my nie chcemy zrobić bałaganu ani narazić się nadzorcy. Zastanawiam się też, jak traktować wierzytelności przyszłe, jeśli umowa faktoringu była podpisana wcześniej, ale sama sprzedaż i faktura są już po restrukturyzacji. Czy ktoś przerabiał podobną sytuację i wie, co w pierwszej kolejności warto sprawdzić w umowie cesji i dokumentach restrukturyzacyjnych?

Dyskusja (9)

Najnowsze głosy
R
Ryszard_96
27.07.2026 09:05
Ja bym tu przede wszystkim rozdzielił faktury sprzed otwarcia postępowania od tych wystawianych już po otwarciu, bo przy cesji na faktorze to potrafi robić dużą różnicę. W praktyce warto sprawdzić nie tylko samą umowę faktoringu, ale też to, czy obejmowała wierzytelności przyszłe i jak kontrahenci zostali zawiadomieni o cesji. Do poczytania w temacie jest ten materiał: Czy cesja wierzytelności działa po otwarciu restrukturyzacji?, bo dość konkretnie pokazuje, gdzie mogą powstać wątpliwości przy płatnościach. Moim zdaniem bez jasnej instrukcji dla klientów łatwo o sytuację, w której część zapłaci faktorowi, część spółce, a potem trzeba to odkręcać z nadzorcą.
B
BogdanKomornikOddluzenie
27.07.2026 21:38
Dokładnie, sama data faktury to często za mało, bo trzeba jeszcze zobaczyć, kiedy powstała wierzytelność i co konkretnie obejmowała cesja. Przy wierzytelnościach przyszłych w faktoringu potrafi być zapisane bardzo szeroko, ale po otwarciu restrukturyzacji i tak dobrze, żeby płatności były ustalone z nadzorcą albo zarządcą, a nie „na wyczucie”. Ja bym klientom nie dawał jednej ogólnej odpowiedzi, tylko rozdzielił stare i nowe należności i potwierdził każdą grupę z dokumentami.
K
KonradKomornik
28.07.2026 05:12
Tu bym przede wszystkim rozdzielił faktury sprzed otwarcia postępowania od tych wystawianych już po nim, bo przy cesji i faktoringu to ma duże znaczenie. Klientom nie dawałbym jednej ogólnej odpowiedzi „płaćcie jak dotąd”, tylko sprawdził umowę cesji, zawiadomienia wysłane do kontrahentów i najlepiej uzgodnił komunikat z nadzorcą. Największy bałagan robi się właśnie przy wierzytelnościach przyszłych, więc bez potwierdzenia na piśmie łatwo o płatność na niewłaściwy rachunek. Podobny watek byl tez tutaj: Czego lepiej nie ruszać przed złożeniem wniosku o restrukturyzację?.
B
Basia92
28.07.2026 22:18
U nas przy podobnej sytuacji rozdzielaliśmy faktury sprzed otwarcia postępowania od tych nowych, bo to zwykle nie działa automatycznie tak samo dla wszystkiego. Najbezpieczniej chyba sprawdzić samą umowę cesji/faktoringu, zwłaszcza zapisy o wierzytelnościach przyszłych, i ustalić jedną jasną instrukcję dla kontrahentów z nadzorcą. Inaczej łatwo o płatności na różne rachunki i potem problem z rozliczeniem, mimo że klienci działali w dobrej wierze.
A
ArekOddluzenie
29.07.2026 11:33
Dokładnie, kluczowe jest rozdzielenie dat i sprawdzenie, co faktycznie obejmowała cesja. Przy wierzytelnościach przyszłych łatwo założyć, że wszystko dalej idzie do faktora, a po otwarciu restrukturyzacji może to już wymagać oceny pod kątem postępowania i stanowiska nadzorcy. Ja bym też zadbał o jedną jasną informację do klientów, żeby nie było podwójnych płatności albo przelewów na zły rachunek.
P
Patrycja_Firma
30.07.2026 02:17
U nas przy podobnej sytuacji rozdzielaliśmy faktury sprzed otwarcia postępowania od tych wystawianych później, bo nie zawsze automatycznie działało to tak samo. Kluczowe było sprawdzenie samej umowy faktoringu i zawiadomień o cesji, zwłaszcza czy obejmowały wierzytelności przyszłe i w jakim zakresie. Ja bym bez uzgodnienia z nadzorcą nie zmieniała klientom numeru rachunku, bo potem najtrudniej odkręcić błędnie zaksięgowane wpłaty.
A
Aurelia_81
30.07.2026 13:13
Ja bym tu przede wszystkim rozdzieliła faktury sprzed otwarcia restrukturyzacji od tych wystawianych już po tej dacie, bo przy cesji i faktoringu to może mieć duże znaczenie. W praktyce warto sprawdzić dokładnie umowę z faktorem, zwłaszcza zapisy o wierzytelnościach przyszłych, i ustalić jedną jasną instrukcję dla kontrahentów z nadzorcą. Najgorsze byłoby, gdyby część klientów płaciła „po staremu”, część „po nowemu”, a potem trzeba było to odkręcać księgowo i prawnie.
Z
Zosia84
30.07.2026 22:44
Najważniejsze chyba rozdzielić, które wierzytelności powstały przed otwarciem restrukturyzacji i były już objęte cesją, a które faktury dotyczą nowych zamówień po tej dacie. Przy faktoringu często decydują szczegóły umowy, zwłaszcza zapisy o wierzytelnościach przyszłych, więc bez sprawdzenia dokumentów łatwo wysłać klientom sprzeczne instrukcje. Ja bym też nie komunikowała zmian kontrahentom bez potwierdzenia z nadzorcą albo doradcą restrukturyzacyjnym, bo później najtrudniej odkręca się płatności wykonane na zły rachunek.
J
Julita_90
31.07.2026 11:01
Ja bym tu przede wszystkim rozdzieliła faktury sprzed otwarcia restrukturyzacji od tych nowych, bo przy cesji i faktoringu to potrafi robić dużą różnicę. Jeśli umowa obejmowała też wierzytelności przyszłe, to nie zakładałabym automatycznie, że wszystko wraca na rachunek spółki po otwarciu postępowania. Najbezpieczniej ustalić z nadzorcą i faktorem jedną jasną instrukcję dla kontrahentów, żeby potem nie było płatności „na wyczucie”.