Zwrot VAT z urzędu a zajęcie komornicze firmy

P
Piotr_z_faktur
14.06.2026 o 21:33
Mam pytanie z praktyki, bo pierwszy raz wpadłem w taki moment i nie chcę czegoś przespać. Firma czeka na większy zwrot VAT, który miał nam zamknąć zaległości wobec dostawców, ale równolegle mamy zajęcie komornicze na rachunku firmowym. Czy taki zwrot może zostać przechwycony jeszcze na poziomie urzędu skarbowego, zanim trafi na konto, czy dopiero po wpływie na rachunek? Dodatkowo część środków idzie przez rachunek VAT i nie wiem, czy komornik ma do tego taki sam dostęp jak do zwykłego konta. Najbardziej boję się sytuacji, że zwrot przyjdzie, bank go zablokuje, a my zostaniemy bez środków na bieżące faktury i wypłaty. Kiedy realnie trzeba reagować, żeby próbować ograniczyć zajęcie albo zawnioskować o coś, zanim płynność całkiem siądzie?

Dyskusja (4)

Najnowsze głosy
J
Jolanta_Komornik
15.06.2026 08:00
Z praktyki warto rozdzielić dwie rzeczy: zajęcie wierzytelności w urzędzie skarbowym i zajęcie rachunku już po wpływie środków, bo to mogą być różne momenty egzekucji. Jeśli komornik skutecznie zajmie wierzytelność z tytułu zwrotu VAT, urząd może przekazać środki bezpośrednio na egzekucję, zanim zobaczycie je na koncie. Rachunek VAT też nie zawsze daje swobodę dysponowania pieniędzmi, więc dobrze od razu ustalić w US i u komornika, czy zajęcie obejmuje konkretnie ten zwrot. Do poczytania w temacie jest ten materiał: Czy komornik może zająć firmowy zwrot VAT?, dość jasno opisuje, gdzie może „zatrzymać się” zwrot i kiedy trzeba reagować.
H
HalinaFirma
15.06.2026 22:47
Komornik może zająć wierzytelność ze zwrotu VAT jeszcze w urzędzie skarbowym, więc nie zawsze trzeba czekać aż pieniądze wpłyną na rachunek firmowy. Jeśli US dostanie zajęcie, to zwrot może pójść bezpośrednio na egzekucję albo zostać rozliczony z zaległościami podatkowymi. Rachunek VAT też nie daje pełnej swobody, bo środki są ograniczone w użyciu, więc przy większej kwocie lepiej szybko ustalić stan zajęć i ewentualnie rozmawiać z wierzycielem lub komornikiem, zanim zrobi się zator w płatnościach.
A
Aurelia_81
16.06.2026 08:33
Dokładnie, przy zwrocie VAT nie patrzyłabym tylko na blokadę konta, bo zajęcie może dotyczyć samej wierzytelności wobec urzędu. W praktyce warto jak najszybciej ustalić w US, czy wpłynęło zajęcie i czy zwrot nie pójdzie najpierw na zaległości podatkowe. Rachunek VAT też może skomplikować płynność, bo nawet jeśli środki się pojawią, to nie zawsze da się nimi swobodnie zapłacić dostawcom. Podobny watek byl tez tutaj: Komornik zajął płatność od klienta, a ja nie wiem co dalej z dostawami.
R
RadekFirmaUpadlosc
16.06.2026 20:17
Z praktyki lepiej nie zakładać, że problem zaczyna się dopiero po wpływie na zwykłe konto, bo wierzytelność o zwrot VAT też może być przedmiotem zajęcia. Rachunek VAT dodatkowo komplikuje temat, bo te środki i tak mają ograniczone zastosowanie, więc przy napiętej płynności warto od razu sprawdzić u księgowej i w urzędzie, czy nie ma już zajęcia na zwrocie. Im szybciej to ustalisz, tym łatwiej zaplanować rozmowy z dostawcami i komornikiem, zamiast czekać na przelew, który może nie przyjść w oczekiwanej formie.