Ile realnie czeka się na odblokowanie firmowego konta po spłacie zajęcia komorniczego?

M
Marta_z_biura
26.04.2026 o 22:06
Spłaciliśmy zaległość, komornik potwierdził, że z jego strony wszystko zostało zamknięte, a konto firmowe dalej jest zablokowane i bank trzyma środki. Przez to nie możemy normalnie opłacić bieżących faktur i wynagrodzeń, mimo że sam dług już nie wisi. Czy u was odblokowanie rachunku po takiej spłacie trwało bardziej kilka dni czy raczej parę tygodni i od kogo to faktycznie najbardziej zależy? Zastanawiam się też, czy da się to jakoś przyspieszyć po naszej stronie, np. przez dodatkowe pismo do banku albo prośbę do wierzyciela, żeby potwierdził zwolnienie zajęcia. Nie chcę robić niepotrzebnego zamieszania, ale dla firmy każdy dzień bez dostępu do konta to teraz spory problem.

Dyskusja (6)

Najnowsze głosy
H
HubertRestrukt
26.04.2026 22:20
U nas po spłacie samo potwierdzenie od komornika jeszcze nie oznaczało, że konto odblokuje się od ręki, bo bank czekał na formalne zwolnienie zajęcia w systemie i zeszło to kilka dni roboczych. Z tego co widziałem, najbardziej zależy to właśnie od tempa przekazania informacji między komornikiem a bankiem, a czasem jeszcze od reakcji wierzyciela, jeśli sprawa nie jest technicznie domknięta. Tu jest sensownie opisane, od czego to zwykle zależy i co można zrobić, żeby przyspieszyć: Ile trwa odblokowanie konta zajętego przez komornika. Dopytywaliście już bank, czy mają już dokument o uchyleniu zajęcia, czy nadal wiszą na etapie oczekiwania?
P
PaulinaKomornik
27.04.2026 08:51
U nas po spłacie i potwierdzeniu od komornika konto nie odblokowało się od razu, tylko dopiero po kilku dniach roboczych, bo bank jeszcze musi przetworzyć zwolnienie. Z moich obserwacji najczęściej trwa to od 2 do 7 dni, ale jeśli dokumenty idą wolniej albo bank czeka na formalne potwierdzenie, to potrafi przeciągnąć się nawet do 2 tygodni. Najwięcej zależy zwykle od tego, jak szybko komornik wyśle zwolnienie i jak sprawnie bank je zaksięguje, więc warto dzwonić do obu stron i prosić o pilne przekazanie pisma.
B
Basia92
27.04.2026 22:21
U nas po spłacie samo potwierdzenie od komornika nie wystarczyło od razu i bank odblokował konto dopiero po kilku dniach roboczych, choć słyszałam też o przypadkach, gdzie przeciągnęło się to do 2 tygodni. Najwięcej zależy chyba od tego, kiedy informacja formalnie trafi z kancelarii do banku i jak szybko bank to u siebie zdejmie. Na waszym miejscu dopytywałabym równolegle i komornika, i bank, czy pismo o zwolnieniu rachunku już faktycznie poszło i zostało zaksięgowane.
A
Adrian_Oddluzenie
02.05.2026 11:01
U nas po spłacie i potwierdzeniu od komornika konto nie odblokowało się od razu, tylko dopiero po kilku dniach roboczych, bo bank jeszcze musi dostać i przetworzyć informację o zwolnieniu zajęcia. Z tego co widziałem, najczęściej zależy to właśnie od tempa po stronie komornika i banku, a czasem też od tego, czy wierzyciel nie wysłał jeszcze jakiegoś pisma. Jeśli wam się to przeciąga, to warto równolegle cisnąć i kancelarię, i bank, bo bez przypominania potrafi to niestety wisieć dłużej niż powinno. Podobny watek byl tez tutaj: Długi w ZUS a odpowiedzialność karna w sp. z o.o. – co realnie grozi i kiedy?.
N
NinaKomornikOddluzenie
02.05.2026 21:07
U nas po spłacie samo zamknięcie sprawy u komornika nie oznaczało jeszcze od razu odblokowania konta, bo bank potrzebował chwili na przetworzenie zwolnienia i zeszło kilka dni roboczych. Z tego co widziałam, najwięcej zależy od tego, kiedy komornik wyśle formalne pismo do banku i jak szybko bank to zdejmie w swoim systemie, czasem w praktyce robi się z tego nawet 1-2 tygodnie. Jeśli sprawa stoi, to warto równolegle dzwonić i do kancelarii, i do banku, bo samo czekanie często tylko wydłuża temat.
M
MirekKomornik
03.05.2026 10:06
U mnie po spłacie samo potwierdzenie od komornika nie oznaczało jeszcze, że konto odblokują od ręki, bo bank i tak czekał na formalne zwolnienie zajęcia. Realnie trwa to zwykle od kilku dni do nawet 2 tygodni, najczęściej właśnie przez obieg dokumentów między komornikiem, bankiem i czasem jeszcze wierzycielem. Jak chcecie to przyspieszyć, to warto dzwonić równolegle do kancelarii i do banku, czy pismo o zwolnieniu już faktycznie wyszło i zostało zaksięgowane.