Czy zaległości w ZUS utrudniają oddłużenie firmy?

K
Kasia_rozliczenia
08.10.2026 o 19:26
Prowadzę małą firmę usługową i przez kilka słabszych miesięcy narosły mi zaległości w ZUS, a część składek jest już objęta upomnieniami. Jednocześnie mam długi wobec dostawców i chcę rozpocząć rozmowy o oddłużeniu. Czy zaległości w ZUS utrudniają oddłużenie firmy i negocjacje z pozostałymi wierzycielami?

Dyskusja (2)

Najnowsze głosy
A
Adrian_Oddluzenie
08.10.2026 20:50
Zaległości w ZUS nie wykluczają oddłużenia firmy, ale mogą je utrudnić, bo ZUS ma własne zasady dotyczące układów ratalnych i może prowadzić egzekucję niezależnie od rozmów z dostawcami. Dobrze uwzględnić te składki w całym planie spłaty, żeby ugody z pozostałymi wierzycielami były realne.
G
GabrielaUpadloscRestrukt
09.10.2026 09:25
Adrian ma rację – zaległości w ZUS nie zamykają drogi do oddłużenia, ale trzeba je uwzględnić w planie razem z długami wobec dostawców. Samo prowadzenie negocjacji z innymi wierzycielami nie wstrzymuje upomnień ani egzekucji składek, więc równolegle można wystąpić do ZUS o układ ratalny. Przy ustalaniu rat i ugód kluczowe jest, żeby ich łączna wysokość była realna dla bieżących wpływów firmy. Czy egzekucja z ZUS już się rozpoczęła, czy na razie skończyło się na upomnieniach?