Czy restrukturyzacja spółki chroni członka zarządu, który prywatnie poręczył kredyt?

M
Marcin_rower
01.10.2026 o 09:41
Prowadzę spółkę z o.o. zajmującą się sprzedażą i serwisem rowerów, która ma obecnie problemy z płynnością po słabszym sezonie. Rozważamy postępowanie o zatwierdzenie układu, a łączne zadłużenie firmy wynosi około 1,4 mln zł. Największym zobowiązaniem jest kredyt firmowy na 650 tys. zł, który jako członek zarządu poręczyłem prywatnie kilka lat temu. Bank już wysłał wezwanie do uregulowania zaległych rat i powołuje się na moje poręczenie. Czy objęcie kredytu układem w restrukturyzacji spółki wstrzymuje także dochodzenie należności ode mnie jako poręczyciela? Czy bank może równolegle prowadzić egzekucję z mojego prywatnego majątku, mimo że spółka terminowo realizuje raty przewidziane w układzie? Interesuje mnie też, czy znaczenie ma to, że poręczenie obejmuje cały kredyt wraz z odsetkami i kosztami windykacji.

Dyskusja (1)

Najnowsze głosy
M
MiloszRestruktKomornik
01.10.2026 09:59
Sama restrukturyzacja spółki co do zasady nie chroni automatycznie członka zarządu, który prywatnie poręczył kredyt. Układ obejmuje zobowiązania spółki, natomiast bank może dochodzić zapłaty od poręczyciela zgodnie z treścią poręczenia, nawet jeśli wobec spółki trwa postępowanie. Dużo zależy jednak od zapisów umowy, zwłaszcza zakresu poręczenia i warunków jego uruchomienia. Czy poręczenie było ograniczone kwotowo albo czasowo?