Czy można oddłużyć firmę przy zaległych ratach za maszyny w leasingu?

W
Wojtek_stolarz
17.09.2026 o 06:38
Prowadzę od ośmiu lat jednoosobową stolarnię i przez słabsze miesiące nazbierało mi się około 240 tys. zł zobowiązań. Największym problemem są obecnie zaległe raty za leasing dwóch maszyn, bez których praktycznie nie jestem w stanie realizować zamówień. Opóźnienie wynosi prawie trzy miesiące, a leasingodawca wysłał już wezwanie do zapłaty z terminem wypowiedzenia umów. Oprócz tego mam kredyt firmowy i kilka niezapłaconych faktur za materiały, ale bieżące zlecenia pozwalają jeszcze pokrywać koszty działalności. Jestem dopiero na etapie analizowania oddłużania firmy i nie składałem żadnego wniosku restrukturyzacyjnego. Czy zaległe raty leasingowe za maszyny można objąć oddłużaniem, zanim leasingodawca odbierze sprzęt? Czy w takiej sytuacji realne jest zachowanie maszyn i dalsze prowadzenie stolarni?

Dyskusja (9)

Najnowsze głosy
D
Damian_Upadlosc
17.09.2026 07:31
Przy takich zaległościach kluczowe jest, czy umowy leasingu zostały już wypowiedziane, bo później odzyskanie maszyn może być dużo trudniejsze. W ramach restrukturyzacji firmy da się objąć układem część zobowiązań, ale sam leasing ma specyficzne zasady i dużo zależy od zgody leasingodawcy oraz szybkiej spłaty bieżących rat. Spróbowałbym od razu rozmawiać o rozłożeniu zaległości, zanim ruszy procedura odbioru maszyn. Czy termin wskazany w wezwaniu już minął?
A
AdamRestrukt
17.09.2026 07:42
U mnie udało się dogadać z leasingodawcą jeszcze przed wypowiedzeniem umowy i rozłożyć zaległe raty na kilka miesięcy. Faktycznie, dopóki umowy trwają, pole manewru jest większe, później firma leasingowa może już przede wszystkim chcieć odebrać maszyny. Trzeba szybko pokazać konkretny plan spłaty i bieżące zamówienia, bo sama informacja o problemach finansowych raczej ich nie przekona. Kontaktowałeś się już z leasingodawcą po otrzymaniu wezwania?
E
ElizaKomornik
17.09.2026 15:35
U mnie sytuację udało się opanować jeszcze przed wypowiedzeniem leasingu, ale trzeba było od razu skontaktować się z leasingodawcą i konkretnie przedstawić plan spłaty zaległości. Zgodzili się rozłożyć dług na kilka wpłat, dzięki czemu maszyny zostały w firmie. Damian ma rację, że po wypowiedzeniu robi się dużo trudniej, dlatego przy trzech miesiącach opóźnienia liczy się każdy dzień. Czy termin z wezwania już minął?
Z
ZenonOddluzenie
17.09.2026 07:32
Tak, jednoosobową działalność można objąć restrukturyzacją, a zaległe raty leasingowe i kredyt firmowy mogą zostać rozłożone lub częściowo umorzone w ramach układu. Kluczowe jest jednak złożenie wniosku i rozpoczęcie postępowania, zanim leasingodawca skutecznie wypowie umowy, bo późniejsze odzyskanie maszyn bywa bardzo trudne. Bieżące raty powstałe już po otwarciu restrukturyzacji trzeba regulować terminowo, dlatego potrzebny jest też realny plan utrzymania płynności. Przy terminie z wezwania liczonym w dniach skontaktowałbym się od razu z doradcą restrukturyzacyjnym i równolegle próbował uzgodnić z leasingodawcą spłatę zaległości w ratach.
H
HubertRestrukt
17.09.2026 08:24
Zenon ma rację, że najważniejszy jest czas, bo po wypowiedzeniu umów leasingowych utrzymanie maszyn w firmie robi się znacznie trudniejsze. Samo otwarcie restrukturyzacji nie oznacza jednak automatycznie, że leasingodawca zgodzi się na umorzenie zaległych rat. Dużo zależy od rodzaju postępowania, treści umów oraz tego, czy bieżące raty będą dalej regulowane. Równolegle można spróbować uzgodnić z leasingodawcą spłatę zaległości w ratach albo czasowe wydłużenie okresu leasingu. Dobrze też policzyć, czy stolarnia po odciążeniu starych zobowiązań rzeczywiście będzie generowała środki na bieżący leasing i kredyt. Przy kwocie 240 tys. zł zwlekanie może tylko przyspieszyć wypowiedzenie umów i odbiór maszyn. Czy w wezwaniu podano już konkretną datę wypowiedzenia leasingu?
K
Kasia_Oddluzenie
21.09.2026 14:36
U mnie było podobnie i faktycznie najważniejszy okazał się czas, bo po wypowiedzeniu leasingu rozmowy zrobiły się dużo trudniejsze. Samo otwarcie restrukturyzacji nie oznacza też automatycznie, że zaległe raty leasingowe zostaną umorzone — leasingodawca musi zgodzić się na konkretne warunki. Ja od razu negocjowałem spłatę zaległości i utrzymanie umów, pokazując aktualne zamówienia oraz realny plan płatności. Czy termin z wezwania już minął?
B
Basia92
17.09.2026 08:00
Czy leasingodawca wypowiedział już umowy, czy na razie wyznaczył ostateczny termin spłaty zaległych rat? I czy stolarnia nadal generuje dochód pozwalający regulować bieżące zobowiązania?
A
Artur_96
17.09.2026 08:03
Da się próbować oddłużyć firmę przez restrukturyzację, ale kluczowe jest szybkie porozumienie z leasingodawcą, zanim wypowie umowy i odbierze maszyny. Przy trzech miesiącach zaległości można negocjować spłatę rat w ratach lub czasowe odroczenie, a równolegle sprawdzić, czy stolarnię stać na bieżące zobowiązania po takim układzie.
G
GabrielaUpadloscRestrukt
17.09.2026 14:50
Czy poza leasingiem i kredytem firmowym masz jeszcze zaległości wobec ZUS-u, urzędu skarbowego albo kontrahentów? I czy leasingodawca dopuszcza spłatę zaległych rat w ratach bez wypowiadania umów?