Czy poręczenie prywatnym majątkiem utrudnia oddłużanie firmy?

M
Mirek_handel
13.09.2026 o 17:21
Prowadzę firmę handlową, która ma obecnie problemy z regulowaniem kilku zobowiązań. Część kredytów firmowych zabezpieczyłem poręczeniem osobistym oraz prywatnym majątkiem. Czy takie zabezpieczenia mogą utrudnić przeprowadzenie oddłużania firmy i zawarcie układu z wierzycielami? Czy wierzyciele mogą dochodzić należności bezpośrednio ode mnie jeszcze w trakcie negocjowania warunków spłaty przez firmę? Chciałbym również ustalić, czy poręczenia osobiste są uwzględniane w postępowaniu restrukturyzacyjnym przedsiębiorstwa.

Dyskusja (9)

Najnowsze głosy
M
Marta84
13.09.2026 17:44
Dużo zależy od tego, w jakiej formie działa firma i jak dokładnie zostały ustanowione zabezpieczenia. Samo poręczenie osobiste może pozwalać wierzycielowi dochodzić zapłaty także od poręczyciela, niezależnie od rozmów prowadzonych z firmą. Istotne jest też, czy zostało już formalnie otwarte postępowanie restrukturyzacyjne, czy na razie trwają tylko negocjacje. Czy firma działa jako jednoosobowa działalność, czy jako spółka?
B
BozenaOddluzenie
13.09.2026 19:20
U mnie bank mimo trwających rozmów z firmą upomniał się równolegle o spłatę z poręczenia prywatnego, więc sam układ nie zawsze chroni poręczyciela. Kluczowe jest, czy postępowanie restrukturyzacyjne zostało już formalnie otwarte i co dokładnie zapisano w umowach zabezpieczeń.
A
AgaUpadlosc
13.09.2026 17:54
Tak, poręczenie osobiste lub zabezpieczenie na prywatnym majątku może utrudnić oddłużanie, bo zobowiązanie firmy i odpowiedzialność poręczyciela są traktowane odrębnie. Samo negocjowanie układu nie wstrzymuje wierzyciela przed dochodzeniem zapłaty od poręczyciela, chyba że działa już ochrona wynikająca z konkretnego postępowania restrukturyzacyjnego albo wierzyciel zgodził się na zawieszenie działań. Co istotne, układ zawarty przez firmę zasadniczo nie zwalnia automatycznie poręczyciela z odpowiedzialności. Czy firma jest już w formalnej restrukturyzacji, czy dopiero prowadzi zwykłe negocjacje z bankami?
P
PatrykOddluzenie
13.09.2026 18:57
Z mojego doświadczenia poręczenie prywatnym majątkiem faktycznie komplikuje oddłużanie, bo układ zawarty przez firmę nie zawsze obejmuje odpowiedzialność poręczyciela. Wierzyciel może więc próbować dochodzić spłaty bezpośrednio od Ciebie, nawet gdy firma negocjuje warunki spłaty, chyba że zgodził się wstrzymać takie działania. Dużo zależy od treści umów, rodzaju firmy i tego, czy postępowanie restrukturyzacyjne zostało już formalnie otwarte. Czy negocjacje są dopiero nieformalne, czy firma jest już w restrukturyzacji?
M
MarekUpadloscRestrukt
13.09.2026 19:10
Tak, poręczenie osobiste może skomplikować oddłużanie, bo układ zawierany przez firmę nie zawsze chroni automatycznie poręczyciela i wierzyciel może dochodzić spłaty z jego prywatnego majątku. Dużo zależy od rodzaju postępowania i zapisów umów zabezpieczeń.
H
HalinaFirma
14.09.2026 08:52
To prawda, ale samo negocjowanie układu przez firmę zwykle nie wstrzymuje działań wobec poręczyciela — znaczenie ma dopiero otwarcie konkretnego postępowania i zakres ochrony wynikający z przepisów oraz umowy. Czy postępowanie restrukturyzacyjne zostało już formalnie otwarte?
J
Jolanta_Komornik
14.09.2026 08:25
Tak, poręczenie osobiste lub zabezpieczenie na prywatnym majątku może sprawić, że oddłużenie samej firmy nie rozwiąże całego problemu. Układ zawarty przez firmę co do zasady nie odbiera wierzycielowi prawa do dochodzenia zapłaty od poręczyciela ani z przedmiotu prywatnego zabezpieczenia, chyba że wierzyciel wyraźnie zgodzi się objąć je warunkami układu. Same negocjacje z firmą zwykle też nie wstrzymują działań przeciwko poręczycielowi. Dużo zależy jednak od formy prawnej firmy i dokładnej treści zabezpieczeń – prowadzisz jednoosobową działalność czy spółkę?
P
Patrycja_Firma
18.09.2026 07:33
Czyli nawet jeśli firma zawrze układ, wierzyciel może równolegle dochodzić spłaty z mojego prywatnego majątku? Zastanawia mnie też, czy samo rozpoczęcie postępowania restrukturyzacyjnego daje poręczycielowi jakąkolwiek czasową ochronę. Czy ma tu znaczenie, czy zabezpieczeniem jest poręczenie osobiste, czy hipoteka na prywatnej nieruchomości?
R
Rafal_90
23.09.2026 07:33
Tak, poręczenie osobiste lub zabezpieczenie na prywatnym majątku może utrudnić oddłużanie, bo układ zawierany przez firmę co do zasady nie wstrzymuje wierzyciela przed dochodzeniem zapłaty od poręczyciela. Dużo zależy jednak od rodzaju zabezpieczenia i zapisów umowy kredytowej.