Ogłoszenie upadłości firmy instalacyjnej a gwarancja na pompę ciepła — kto odpowiada za niedokończony serwis?

P
Pawel_serwis
11.09.2026 o 13:30
Firma, która montowała u mnie pompę ciepła i prowadziła jej serwis gwarancyjny, ogłosiła upadłość w trakcie usuwania usterki. Część instalacji została rozebrana, a zamówiony przez wykonawcę podzespół podobno nadal znajduje się u dystrybutora. Producent urządzenia twierdzi, że umowa była zawarta z instalatorem, natomiast w dokumentach mam jeszcze kilka lat gwarancji. Do kogo zgłosić niedokończoną naprawę? Czy syndyk zajmuje się również takimi zobowiązaniami gwarancyjnymi?

Dyskusja (10)

Najnowsze głosy
T
TeresaUpadlosc
11.09.2026 16:04
Dużo zależy od tego, kto formalnie udzielił gwarancji i co dokładnie zapisano w karcie gwarancyjnej. Jeśli gwarantem jest producent, zgłosiłbym usterkę bezpośrednio do niego i poprosił o wskazanie innego autoryzowanego serwisu, zaznaczając, że instalacja została częściowo rozebrana. Roszczenia wobec upadłego instalatora można zgłosić syndykowi, a u dystrybutora potwierdzić, czy zamówiony podzespół faktycznie tam jest i na kogo został wystawiony. Kto jest wpisany jako gwarant w dokumentach: producent czy firma instalacyjna?
Z
Zuzanna_98
12.09.2026 07:09
Miałem podobną sytuację i dużo zależało od tego, kto formalnie udzielił gwarancji — instalator czy producent. U mnie producent ostatecznie wskazał inny autoryzowany serwis, który dokończył naprawę, ale najpierw musiałem przesłać kartę gwarancyjną, fakturę i całą korespondencję z upadłą firmą. O podzespół znajdujący się u dystrybutora pytałbym bezpośrednio dystrybutora, podając numer zamówienia lub zgłoszenia, a swoją wierzytelność zgłosił też syndykowi. Masz w karcie gwarancyjnej wpisanego producenta jako gwaranta?
R
Renata81
12.09.2026 09:33
Tu są chyba dwie osobne kwestie: niedokończona usługa instalatora oraz gwarancja producenta na samo urządzenie. Roszczenie wobec upadłej firmy można zgłosić syndykowi, a od producenta poprosić na piśmie o wskazanie innego autoryzowanego serwisu, który dokończy naprawę. Dystrybutora dobrze też zapytać, na kogo został zamówiony podzespół i czy może go przekazać nowemu serwisowi. Masz kartę gwarancyjną z warunkami gwarancji i wpisami z przeglądów?
B
BogdanKomornikOddluzenie
16.09.2026 07:18
Miałem podobną sytuację, tylko z klimatyzacją, gdy instalator zamknął działalność w trakcie naprawy. Najpierw zgłosiłem usterkę bezpośrednio do producenta i poprosiłem o wskazanie innego autoryzowanego serwisu, dołączając kartę gwarancyjną, fakturę oraz wcześniejszą korespondencję. Dużo zależy od tego, kto formalnie udzielił gwarancji, bo czasem jest to producent, a czasem wyłącznie instalator. Jeśli gwarantem jest producent lub dystrybutor, nie powinno mieć znaczenia, że pierwotna firma upadła, choć mogą próbować przerzucać odpowiedzialność. W sprawie zamówionego podzespołu skontaktowałbym się też z dystrybutorem i ustalił, na kogo został wystawiony oraz czy został już opłacony. Roszczenia wobec upadłej firmy zgłasza się syndykowi, ale w praktyce odzyskanie pieniędzy bywa trudne i długo trwa. Dobrze też zrobić zdjęcia rozebranej instalacji i zebrać wszystkie protokoły, zgłoszenia oraz wiadomości, zanim inny serwis zacznie przy niej pracować. Kto jest wpisany w karcie gwarancyjnej jako gwarant: producent, dystrybutor czy instalator?
A
Ania_Restrukt
16.09.2026 09:51
Miałem podobną sytuację i dużo zależało od tego, kto formalnie udzielił gwarancji — instalator czy producent. Zgłosiłem sprawę bezpośrednio do producenta, przesyłając kartę gwarancyjną, protokoły serwisowe i zdjęcia rozebranej instalacji, a równolegle skontaktowałem się z syndykiem upadłej firmy w sprawie zamówionego podzespołu. Producent ostatecznie wskazał inny autoryzowany serwis, który dokończył naprawę, choć trochę to trwało. Masz na karcie gwarancyjnej dane producenta jako gwaranta?
R
RadekFirmaUpadlosc
17.09.2026 18:55
Też zacząłbym od sprawdzenia, kto widnieje jako gwarant, i wysłał producentowi całą dokumentację. Czy syndyk pomógł Ci odzyskać podzespół pozostawiony u dystrybutora?
S
Sebastian_Komornik
22.09.2026 21:36
To faktycznie zależy od tego, kto jest wpisany jako gwarant — producent, dystrybutor czy instalator. Jeśli gwarancji udzielił producent, sama upadłość wykonawcy nie musi jej kończyć, choć producent może wskazać inny autoryzowany serwis. Syndyk może natomiast pomóc ustalić status zamówionego podzespołu i to, czy został już opłacony oraz do kogo formalnie należy. Masz osobny dokument gwarancyjny producenta czy tylko zapisy w umowie z instalatorem?
S
SlawekRestrukt
18.09.2026 10:33
Sprawdź warunki gwarancji i zgłoś usterkę bezpośrednio producentowi lub wskazanemu przez niego autoryzowanemu serwisowi, a roszczenia wobec instalatora zgłoś syndykowi. Czy gwarancję wystawił producent urządzenia, czy firma montująca?
M
Magda_84
23.09.2026 10:33
To dobry kierunek, ale sama gwarancja producenta może obejmować tylko urządzenie, a nie demontaż i pozostałe elementy instalacji wykonane przez upadłą firmę. Dużo zależy od tego, kto widnieje jako gwarant oraz czy producent uzależnia naprawę od obsługi przez autoryzowany serwis. Syndykowi można zgłosić roszczenie wobec instalatora, natomiast dystrybutora zapytałbym też pisemnie, na jakiej podstawie i dla kogo zamówiono podzespół. Kto jest wpisany jako gwarant w karcie gwarancyjnej?
O
OskarFirmaUpadlosc
22.09.2026 18:47
A gwarancja została udzielona przez producenta pompy czy bezpośrednio przez firmę instalacyjną? To istotne, bo w karcie gwarancyjnej powinny być wskazane warunki oraz podmiot odpowiedzialny za naprawy. Masz może protokół rozpoczęcia serwisu albo potwierdzenie, że zamówiony podzespół jest przypisany do Twojego zgłoszenia?