Czy można wstrzymać licytację firmowego auta potrzebnego do dojazdu do klientów?

M
Magda_z_Torunia
09.09.2026 o 12:36
Prowadzę małą firmę usługową i komornik zajął samochód, którym codziennie dojeżdżam do klientów oraz przewożę narzędzia. Auto jest już wpisane w protokole, a dostałam informację, że może być wystawione na licytację. Bez tego samochodu nie mam jak realizować zleceń, więc praktycznie od razu tracę bieżące przychody. Chciałabym zrozumieć, czy w takiej sytuacji da się wstrzymać egzekucję z auta, jeśli jest ono konieczne do pracy firmy. Czy znaczenie ma to, że auto jest używane wyłącznie w działalności? Czy liczy się termin wyznaczenia licytacji?

Dyskusja (3)

Najnowsze głosy
M
Magda_84
09.09.2026 13:54
U znajomego w podobnej sytuacji samo „auto jest potrzebne do pracy” nie zatrzymało licytacji, ale pomogło szybkie pismo do komornika i wierzyciela z propozycją spłat oraz pokazaniem, że bez auta nie będzie z czego płacić. Masz już wyznaczony termin licytacji, czy na razie tylko zapowiedź?
J
JustynaFirma
09.09.2026 14:06
Magda dobrze zwróciła uwagę, bo samo powołanie się na to, że auto służy do pracy, zwykle może nie wystarczyć, ale szybki kontakt z komornikiem i wierzycielem oraz konkretna propozycja spłat czasem daje szansę na odsunięcie licytacji. Kluczowe jest chyba, czy termin licytacji już został formalnie wyznaczony?
O
OskarFirmaUpadlosc
09.09.2026 19:42
U mnie w rodzinie była podobna sytuacja z autem używanym do pracy i samo tłumaczenie komornikowi niewiele dało, dopiero pismo do wierzyciela i sądu coś ruszyło. Trzeba było pokazać, że sprzedaż auta tak naprawdę zmniejszy szanse na spłatę, bo bez niego firma przestanie zarabiać. Pomogły też dokumenty: zlecenia, faktury, opis narzędzi wożonych autem i propozycja spłat z bieżących wpływów. Masz już wyznaczony konkretny termin licytacji?