Czy sprzedaż długu firmie windykacyjnej może utrudnić oddłużanie firmy?

L
Lukasz_rowerowy
02.09.2026 o 09:54
Prowadzę małą firmę usługową i jeden z większych dostawców sprzedał naszą zaległość firmie windykacyjnej. Nowy wierzyciel od razu domaga się spłaty całości i zapowiada szybkie skierowanie sprawy do sądu, a ja próbuję jeszcze poukładać rozmowy z pozostałymi wierzycielami. Czy taka sprzedaż długu może realnie utrudnić oddłużanie firmy?

Dyskusja (3)

Najnowsze głosy
K
Karolina_92
02.09.2026 11:59
Tak, sprzedaż długu może utrudnić rozmowy, głównie dlatego, że firma windykacyjna często działa szybciej i mniej elastycznie niż pierwotny dostawca. Samo przejęcie wierzytelności nie zmienia jednak wysokości długu ani nie odbiera Ci prawa do kwestionowania naliczeń, terminów czy dokumentów. Przy oddłużaniu firmy problemem jest raczej presja czasu, bo pozew albo zabezpieczenie może rozbić rozmowy z resztą wierzycieli. Masz już pisemne potwierdzenie cesji i dokładne rozliczenie tej zaległości?
M
MarekUpadloscRestrukt
02.09.2026 12:08
Zgadzam się z Karoliną, sam fakt przejęcia długu nie oznacza jeszcze, że sytuacja jest przegrana, ale może mocno zmienić dynamikę rozmów. Firma windykacyjna zwykle patrzy na sprawę bardziej transakcyjnie i może naciskać na szybką spłatę albo pozew, co utrudnia spokojne układanie całości z innymi wierzycielami. Nadal możesz sprawdzić, czy kwota się zgadza, jakie odsetki doliczono i czy cesja została prawidłowo wykazana. Masz już od nich pisemne potwierdzenie przejęcia długu i pełne rozliczenie salda?
A
AdamRestrukt
02.09.2026 13:11
Z mojego doświadczenia taka sprzedaż długu potrafi utrudnić rozmowy, bo firma windykacyjna często patrzy bardziej „procesowo” i chce szybkiej decyzji: spłata, ugoda albo pozew. Nie znaczy to jednak, że oddłużanie jest przekreślone, tylko robi się mniej miejsca na spokojne przeciąganie negocjacji. U mnie pomogło szybkie pokazanie, że są rozmowy z innymi wierzycielami i że propozycja spłaty jest realna, a nie tylko odkładaniem tematu. Masz już od nich potwierdzenie cesji długu i dokładne rozliczenie kwoty?